Geçtiğimiz ay içerisinde Kahramanmaraş’ta etkisini göstermeye başlayan kış mevsimi, yaklaşık bir haftadan beri etkisini sağanak yağışa bırakarak, iyiden iyiye havaların sertleşmesine sebep oluyor. Uzmanlar ise soğuk havalarda yağmurdan kaçınılmasını gerektiğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Aksi takdirde bu hastalıkların kalıcı olabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlardan soğuklara karşı öneriler
Türkiye’de en sıcak iller sıralamasında önde gelen şehirlerden biri durumunda bulunan Kahramanmaraş, geçtiğimiz Aralık ayından itibaren kış mevsimine kapısını açtı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yağışları da beraberinde getiren havalar, etkisini bir haftadan bu yana arttırmaya başladı. Özellikle Afşin, Göksun, Çağlayancerit, Ekinözü gibi çevre ilçelere etkisini gösteren kar yağışı kent merkezinde de aşırı soğuklara neden oluyor. Soğuk havalara yeni yeni alışmaya başlayan vatandaşlara ise uzmanlardan tavsiyeler var. Daha çok kış aylarında yağmur ve kar yağışında nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, soğuklardan korunmadığı takdirde zatürre, gribal enfeksiyon, bronşit, farenjit ve sinüzit gibi hastalıklara yakalanılabileceğini belirtiyor. Peki, uzmanların bu gibi hastalıkları nasıl önlenebileceği konusunda ifade ettikleri neler? Soğuk havalarda nelere dikkat etmeliyiz?

İşte uzmanlardan öneriler;
Soğuktan korunmak için iyi ve dengeli beslenmek, iyi giyinmek, ısı kaybını önlemek için bir kat giyinmek yüzde 10, iki kat giyinmek yüzde 40'a varan korunma sağlıyor. Giysilerin arasında hava boşluğu olması gerekiyor. Kan dolaşımının engellenmemesi için, vücudu sıkacak dar giysilerden kaçınmak ve  yünlü, pamuklu giysiler tercih edilmeli. Dışarı çıkılırken mutlaka sağlam bir ayakkabı, çorap, eldiven, atkı ve bere ile korunma sağlanmalı. Sokakta beklerken hareketsiz kalmak yerine, küçük hareketler yapmanın yararlı olduğu belirtildi. Yaşlılara Uyarı Yaşlı kişilerin vücut dirençlerinin daha düşük olduğunu anlatan yetkililer, yaşlıların beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri, mutlaka vitamin almaları gerektiğini söylediler.

Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz