Son yıllarda eğitimin kalitesinin artması ile birlikte ortaya çıkan yurt açığı, 2015 yılında Gaziantep Bölgeden ayrılan Kahramanmaraş KYK İl Müdürlüğünün öncelikli hedefi oldu. İlk etapta binlerce öğrenciyi kiralama usulü ile yerleştiren Kahramanmaraş KYK, daha sonra vereceği dev hizmetlerin yapımı için kolları sıvadı. Avşar Kız öğrenci yurdu gibi devası bir binayı bitiren Kahramanmaraş KYK, daha sonra ilçelerde eksikliklerini tamamladı. Her yıl artan öğrenci sayısı içinde donatısını geliştiren KYK Kahramanmaraş İl Müdürlüğü, sosyal hayatı geliştirmek için ikinci yarıyı başlattı. Öğrencilerin boş vakitlerinde kötü alışkanlık kaşanmaması için atölye çalışmalarına başlayan Kahramanmaraş KYK, binaların duvarlarını öğrencilerin eserleri ile doldurdu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin sabah 07:00 akşam 22:00 arası tahsisi ettiği otobüsler ile öğrencileri eğitime başlatan Kahramanmaraş KYK, aile sıcaklığını aratmıyor. Yurt binasında bulanan rehberlik hizmeti ile de öğrencilerin sorunlarını dinleyen KYK, çözüm oluşturmak için anında harekete geçiyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk: “Bütün ülkemizde Kredi Yurtlar Kurumu olarak öğrencilerimizin fiziki ve donanım da daha rahat ve daha güzel yaşamalarını sağlamak için çok büyük adımlar atılırken, aynı zamanda da öğrencilerimizin yetişmeleri ruhi ihtiyaçlarını karşılamaları için eğitim faaliyetleri, sosyal faaliyetleri sürdürülmekte” dedi.

ANKET İLİ SEÇİLİYOR

Öğrencilerin dönem başında anket dağıtılarak hangi kursların açılması için soru sorduklarını belirten Öztürk: “Dönem başladığında öğrencilerimiz geldiğinde onlarla anket yapılır ve gençlerimizin boş zamanlarını nasıl değerlendirebilmeleri için hangi kursu istedikleri sorulur. Bu kurslar dil anlamında hangi dilde çalışmak istiyor; İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Rusça ve öğrencilerin çoğunluğuna göre hemen bir yabancı kurs açılır. Bunun dışında el sanatlarından resim ahşap boyama, sim sırma kursu aklınıza gelen bütün kurs çeşitlerini gençlerimize sunuyoruz ve içerisinden istediğini seçiyor çoğunluk oluştuğu zaman bir kurs açıyoruz” dedi

ORTAK ÇALIŞIYORUZ

Bütün kurumlarla ortak çalıştıklarına vurgu yapan Öztürk, şöyle konuştu: “Bizim Kredi Yurtlar Kurumunun Milli Eğitim Bakanlığıyla, Üniversiteyle, Diyanet İşleri Başkanlığıyla ortak çalışmaları var. Biz ihtiyaç duyduğumuz hocaları çok rahat bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığından, Üniversitemizden karşılayabiliyoruz. Hem de gönüllü olarak geliyorlar. Kursların dışında öğrencilerimizin istediği alanında bir hocamızı çağırarak atölyeler oluşturuyoruz. Mesela dini değerler atölyesi. Hocalımızla öğrencilerimiz oturuyor beyin jimnastiği yapıyor. Karşılıklı beyin fırtınası yapıyorlar ve çok güzel bir ortam oluyor”

AVŞAR’KEN AVŞARLI OLDUK

Öğrenciler ile Avşarlı mahallesine gittiklerine belirten Öztürk konuşmalarını şöyle sürdürdü: “300'e yakın öğrencimizle Orman Bölge Müdürlüğüyle, Orman Bakanlığıyla yapmış olduğumuz öğrencilerimizle birlikte fidan diktik. Türkiye genelinde 81 ilde aynı zamanda yapıldı. Yine çok sevindirici bir gelişme Avşar yurdumuzla birlikte Avşarlı köyümüze gittik. Oradaki öğrencilerimize buradaki ablalarının almış oldukları hediyeleri dağıttık. Genç kızlarımız Avşar’ken Avşar’lı olduk sloganıyla gitti ve bu böyle güzel bir kampanya oldu. Orada ablalarla kardeşlerin birbiriyle buluşması, birbiriyle vakit geçirmesi çok duygulu sahneler yaşandı.

ORTAK PROGRAM YAPILIYOR

Bunların dışında ortak salon programlarımız var. Bütün yurtlarımızı çağırdığımızda Ülke çapında kendisini tanıtmış ve herkesin bildiği faydalı insanları ve öğrencileri çağırarak büyük bir konferans yada gençlerin hoşuna giden konser gibi etkinlikler. Bunun dışında Avşar yurdumuzda Cuma günleri sinema saatimiz var. Her Cuma mutlaka o saatte Genel Müdürlüğümüzün uygun gördüğü sinemalı filmlerden bizlerde çocuklarımızla katılarak güzel bir ortam sağlıyoruz. Orada gençlerimizle kaynaşarak onların dertlerini dinliyoruz. Sinema saatinde gelen öğrenciler farklıdır. Kurslara gelen öğrenciler farklıdır. Her biriyle ayrı ayrı tanışma, onları dinleme ve onların isteğine göre tekrar yeniden nasıl bir faaliyet yaparız diye araştırma yapma imkanı buluyoruz. Yine bunların dışında yurt öğrencilerimizle birlikte zaman zaman şehre ilk gelenler için tanıtıcı geziler düzenliyoruz. Tarihi yerleri, şehrimizi tanımaları için çalışıyoruz. Bu sırada da tanışmalar kaynaşmalar yine oluyor.

HEREKESE GÖRE KURS VAR

Öğrencilerimiz okulunun, üniversitesinin dışında yurdumuza geldiği zaman yatağına geçip yatmıyor. Okçuluk kursumu okçuluk, bebek yapımı kursumu gidip bebek yapmaya başlıyor ve bir öğrencimizle konuşurken çok duygulandım öğrencimiz ben burada meslek sahibi oldum diyor, okulunun dışında çocukların eserleriyle duvarlarımızı süslüyoruz şuanda. İl binamızın il müdürlüğümüzün duvarları tamamen öğlencilerimizin eserleriyle dolu. Sergiyi açtığımız zaman bir devlet büyüğümüz davet ettiğimiz 1000 'in üzerinde öğrencilerin eserlerini görünce çok etkilendiğini, duygulandığını söyledi. Yine başka bir büyüğümüz sınıfları gezerken biz üniversiteye mi geldik? Yurda mı geldik? Şaşırdık dedi. Okul gibi çalışılıyor aynı zamanda. Burada çok büyük çalışmalar var. Bunların devamı da gelecek. Öğrencilerimizin isteğine göre devamı da gelecek. Kahramanmaraş il müdürlüğü olarak biz kurulalı 2 sene oldu. Daha önce bölge müdürlüğü olarak çalışırken elbette ki uzakta olmanın bazı dez avantajlarını yaşadık. İl müdürlüğü olunca bazı yurtlarımızın sorunları halloldu. Mesela Afşin ve Göksun’da karma yurtlar vardı. Bunlar kaldırıldı ayrı ayrı yurtlar açıldı.9 tane yurdumuz var. Bir takım yine uzaklıktan kaynaklanan Avşar yurdumuzun bahçe duvarından tutun çatılarındaki sorunlar giderildi. Yatırım anlamında da şuan 5 bin 283 kapasitemiz var ilçelerle beraber. Yatırıma alındı. Pazarcık, Afşin, Göksun ve merkez yatırıma alındı. Bunlarla birlikte 10 bini geçen kapasiteye sahip olacağız. Öğrencilerimizi bu devletin güzel imkânlarından faydalandırmak istiyoruz. Dolayısıyla il müdürlüğü olmanın avantajlarını gerek destek anlamında siyasilerimden olsun, bürokrasiden olsun ilde olunca daha fazla verim alınmaya başlandı”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz