Birbirinden değerli konukları misafir eden FRESH Gündem yayınları ile gündemde yankı uyandırmaya devam ediyor. Kent siyasetinin kilit isimlerini programlarına konuk ederek, kaynağından vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlayan Radyo FRESH, bu hafta da ilçesinde gerçekleştirdiği başarılı projelerle adından sıkça söz ettiren Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’u ağırladı. Radyo FRESH Genel Müdürü Serdar Salma moderatörlüğünde gerçekleşen programda Türkoğlu Belediye Başkan Osman Okumuş, Türkoğlu’ndaki değişimi anlattı. Türkoğlu’nu metropol ilçe yapmak hedefiyle 4,5 yıldan bu yana yaptığı çalışmalarla taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan Başkan Okumuş, özverili bir şekilde gece-gündüz çalıştıklarını söyledi.

MALİYETLİ PROJEDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK”

4,5 yıllık görev süresinde Türkoğlu’nda müthiş bir değişimin yaşandığına dikkat çeken Osman Okumuş, “Göreve geldiğimizden bu yana 4,5 yıl geçti. Yani Türkoğlu’nda müthiş bir değişim oldu. Köy görünümünden metropol ilçe görünümüne taşındı. Bunda bizim özverili ve gece gündüz çalışmamız etkili oldu. O zaman ki belediye binası imalı çayının üzerindeydi. O zamanki şartlarda doğruydu. Ama günümüz şartlarına olanak vermediği için biz bunu değiştirdik. 13 ay gibi bir kısa sürede 13 dönüm alana eski belediye binası 1 kilometre mesafede Kamu kompleksi kampüsü kurmaya başladık. Uzun yıllar hizmet edecek modern bir belediye binasını 2 yıl önce bitirdik. Yanına da hükümet konağını projelendirdik. Hükümet konağının da 2 aylık süresi kaldı.

Orada bir taşla 2 kuş vurduk. Eski belediye binasının olduğu yerde yaklaşık 25 dönüm alanda 100’e yakın iş yeri, kaymakamlık lojmanı, adliye lojmanı, hükümet konağı, belediye binasını kentsel dönüşüme sokarak orayı meydan haline getirme projemiz vardı. Hem yeni binaları yaptık hem de şuan çok harika bir kent meydanına kavuştuk. İçerisine meydan kıraathanesi, 5 yıldızlı ayarında lavabolar, çocuk emzirme odası, bakım odaları ve rahatça insanların oturabileceği mekânlar haline getirdik. Büyükşehirlerde bile belki de olmayan bir meydana kavuşturduk. Oradaki dükkânların yerine 60 tane dükkân ve işyeri, 21 tane daire yaptık. Kaymakam lojmanını takas yaparak yeni lojman yaptık. Çok özverili ve maliyetli bir projeyi alnımızın akıyla çıktık. Hem bir kent meydanına kavuştuk hem de hükümet konağı yeni belediye binasının oraya birkaç ay sonra taşınacak” dedi.

KASAYA EKSTRA PARA AKTARMAMIZ GEREKİYORDU”

Türkoğlu Belediyesi’ne ekstra gelir sağladıklarını dile getiren Başkan Okumuş, “Şimdi belediyecilikte 3. Dönem olunca iller bankasından gelen para belediyelerimize normalde personel gideri, petrol giderleri gibi sabit giderleri karşılamaktadır. Yani burada belediye başkanının da yatırım yapıp kasaya ekstra paralar aktarması gerekiyor. Biz bunun için elimizde bulunan merkeze yakın yerlerdeki arsalarda iş yeri çalışmaları yaptık. Mesela ihale ile iş yerleri yaptırdık ve açık ihale ile birlikte bunları sattık. Mesela yeni hastanenin orada eczane bölgeleri, restoranlar ve kafeler oluşturduk. Meydana yakın yerlerde 60 tane dükkân ve 21 daire yaptık. Arsa alımı satım ile birlikte hazine satışlarından yüzde 40 gelirle kasamıza gelirimiz oldu. İş adamlarımızın yaptırdığı Fatih Sultan Mehmethan Camii ve meslek yüksekokuluyla İslami İlimler Fakültesi’nin tamamına 25 milyon gibi bir yardım topladık. Bunun haricinde de bu tür satışlarda ve iş yeri yapıp satmalardan kasamıza ekstra 20-25 milyon civarında gelirimiz oldu. Yani zaten klasik belediyeciliğin üzerine çıkmak gerekiyor. Memur gibi ayın 15’ini beklememek gerekiyor. Kasada her zaman para olması lazımdır. Onun içinde bu verdiğimiz sözleri anlattığımız zaman inanın bizde bu kadar kolay zannetmiyorduk ama bitirdik. Uzun yıllar hizmet verecek meydanımız ve yeni belediye binamız hazır” şeklinde konuştu.

TÜRKOĞLU’NA HAREKETLİLİK GETİRDİK”

Türkoğlu’na hareketlilik kazandırdıklarına dikkat çeken Okumuş, “Türkoğlu Onikişubat, Dulkadiroğlu gibi Kahramanmaraş’a yakın adana yolu üzerinde belki de 11 ilçe içerisinde iklimiyle, coğrafyasıyla en güzel ilçelerden bir tanesidir. Akdeniz bölgesinin aslında akdeniz iklimini ve bitki örtüsünü yaşayan tek ilçesidir. Yetiştirdiğimiz meyveleri ve sebzeleri, ovaları, yaylaları, dağları ve akabinde tarımıyla beraber sanayisiyle de bir şehirde olması gereken nitelikleri taşıyacak bir ilçedir. Onun için hem halkımızın hem sanayicilerimizin bu işin içerisine katarak Türkoğlu’na bir hareketlilik getirdik. Eskiden 3-4 tane müteahhit vardı şu anda 20-23 civarında müteahhit var. TOKİ’yi devreye soktuk TOKİ konutlar yapıyor. Aşırı derecede bir daire ihtiyacımız var. 5 bin cezaevi var ve bin 500 tane buradan personel gelecek. Bu bin 500 tane daire demek. Türkoğlu’na gelen memurlar ve işçiler maalesef Kahramanmaraş’ta kalıyorlardı. Ama şuan yüzde 80’ni Türkoğlu’nu tercih ediyor. Bu 5 yıllık süreç içerisinde insanlar neden Kahramanmaraş’ta kalıyor diye araştırmamızı yaptık. İnsanlar geldiği zaman doğalgazlı dairelerin olması lazım. 4+1, 3+1 ve bekârlarımız için 2+1, 1+1 daireler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

METROPOL İLÇE OLMA NOKTASINDA BAŞARILIYIZ”

Türkoğlu’nun Kahramanmaraş’ın metropol ilçesi olmasını hedeflediklerini ve bunda da başarılı olduklarını belirten Başkan Okumuş, “Tabi memurlarımızın en çok istediği kaliteli okullar, aileleriyle birlikte hafta sonları gezecek sosyal yaşam alanları, yürüyüş bisiklet yolları, parklar, at çiftliği ve okçuluk eğitim merkezi gibi birçok yer yaparak haftanın 7 günü Türkoğlu’nda vakit geçirebilecek alanlar oluşturduk. Meydan ve etrafı cazibe alanı oldu. Meydana bakan imalı çayının son projesinin içerisinde 8 tane köprü, 4 tanesini biz yaptık. 4 tanesini de DSİ’ye yaptırdık. İmalı çayının doğu kısmını tamamen trafiğe kapattık. Yürüyüş ve bisiklet alanları, kamelyalar, yaşam alanları oluşturduk. Yine bunun devamında 25 dönüm alanda at çiftliği ve okçuluk eğitim merkezi yaptık.

Yılda 3 kere avasım festivali yapıyorduk. Yani binlerce Türkiye ve dünyada sporcu geliyordu. Yani okçuluk ve atla ilgili sporların hepsi burada yaptırılıyordu. Biz bunun yılda 12 aya yayalım diye bu at ve okçuluk eğitim merkezlerini yaptık. Yüzlerce kişiye okçuluk eğitimi verdik. Binicilik kurslarımız devam ediyor. Ücretsiz olunca gençlerimizde geliyor. Türkiye’de belki belediyelerin içerisinde bu tür sosyal faaliyeti olan başka yer yok herhâlde. Yaşam alanlarını arttırdık. Bundan dolayı da gelen memurların çoğunluğu artık Türkoğlu’nda kalıyor. Belediyecilikte arkadaşların en çok dikkat etmesi gereken bir şehrin gelişmesi için dışarıdan göç almamız lazım. Onun içinde gelen vatandaşların Türkoğlu’na kalmasını sağlamaktı. Ondan dolayı da başarılı olduk. Organize Sanayi tamamlanıyor. Fabrikalarımız çalışıyor ve yapılmaya devam eden fabrikalar var. 3 bin 500 kişide buradan istihdam sağlayacak. Türkoğlu’nda işsizliği minimum duruma getirmiş durumdayız. Amacımız Onikişubat ve Dulkadiroğlu belediyesi gibi 3. Metropol ilçe olmasını sağlamaktı. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

BÜTÜN KESİMLE POZİTİF İLİŞKİ KURDUK”

Bütün kesimlerle pozitif ilişki kurduklarına dikkat çeken Başkan Okumuş, “Hizmet edebilmemiz için vekillerle, büyükşehir belediyemizle, özellikle il başkanlığımızla diyalog içerisinde olmamız lazım ve bunu sağladık. Halkla pozitif ilişki kurduk. Halka biz kendimizi anlattık. Mesela o meydandaki iş yeriyle ilgili normalde dava 10-15 yıl ediyordu ama bizim samimi girişlerimiz neticesinde bunlarda başarılı olduk. Vekillerimiz bile samimi olduğum takdirde verdiğimiz projelerde Ankara’da uğraşıyorlar. Mesela ben geldiğimde Türkoğlu’ndaki 44 tane mahalledeki okulların yüzde 15-20 si sağlandı.

Yüzde 80-85 civarında yıkım kararı vardı. Bu konuya da el attık. Milli eğitim müdürlüğümüzle, milletvekillerimizle son 4,5 yılda 35’e yakın okul yaptırdık. Ben eğitimden de geldiğim için mesela Beyoğlu belediye binası, Yeşil yöre belediye binası, Kılılı belediye binası vardı milli eğitime verdim. Eğitim alanı normalde milli eğitimin ama şehr-i emin olunca ona da biz kafa yorduk. Kahramanmaraş’la Nurdağı arasındaki duble yolu Türkiye’de yapılan ilk duble yollardan bir tanesi. Aksu ile Nurdağı otoban arasındaki Türkoğlu’na ait olan yerlerde dokunmadığımız alan yok. Bizde 4 belde var. Beyoğlu 10 bin, Şekeroba 9 bin, Kılılı 6 bin, Yeşilyöre 5 bin nüfusludur. Onun haricinde 39 tane kırsal alan var. 44 Mahallede yolları yapılmayan neredeyse yerleşim yeri kalmadı. Yani mahallelerin içine kadar girdik ve spor tesis alanları, parklar yaptık ve 44 mahallede güzel işler yaptık” dedi.

TÜRKOĞLU’NUN TAMAMINDA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ BAŞARDIK”

Sadece Türkoğlu merkezinde değil bütün mahallelerde değişim ve dönüşümü başardıklarını belirten Başkan Okumuş, “Büyükşehir yasasıyla beraber şehirde ne varsa artık mahallerimizde de olacak demiştik. Şimdi 25-30 kilometre arasındaki köylerimiz artık mahalle oldu. Daha önce orada iş imkânları olmadığı için mecburen Türkoğlu’ndan Kahramanmaraş’a göç oluyordu. Ama şu anda Türkoğlu’ndaki fabrikalara yollar güzelleştiği için servislerle gidip geliyorlar. Köyden kente göç olayı bitti. Türkoğlu’ndan doluca köyüne 25 kilometre mesafeye sıcak BSK kaplama yapıldı. Büyükşehir belediyemizle beraber Orçan’dan Aksuya gelen bir çevre yolu gibi bir yol vardı orayı bitirdik. Yine Türkoğlu’ndan bahçe sınırına kadar asfalt yapıldı. O güzergâhtaki 7-8 mahallenin yollarının içine kadar bitirildi. Şekeroba’nın oradan Narlı ovasına kadar yollarını bitirdik. Şu an fabrikalara çalışan servisler gidip geliyorlar. Amacımız sadece Türkoğlu merkezde değişim dönüşüm değil bütün mahalleleriyle değişim dönüşümdü ondada başarılı olduk” şeklinde konuştu.

OY VEREN VATANDAŞIN ŞAPKASINI DÜŞÜRMEYECEKSİN”

Moral ve motivasyon halktan aldığımız destekle oluyor” diyen Başkan Okumuş, “Bizim halkla ilişkilerimiz çok iyi. Moral ve motivasyon halktan aldığımız destekle oluyor. Bazıları diyor ki işte ne yaparsan yap vatandaş bildiğini okuyor falan öyle değil. Mesela bizim Beyoğlu’nda ki 2 dönem başarıyı Türkoğlu’na getirdim. Yani oy veren vatandaşın şapkasını düşürmeyeceksin ve hizmetini yapacaksın. Yani Türkiye’de 81 milyon insanın çalışması lazım. Türkiye’deki problem çalışmamaktır. Sadece belediye başkanlarıyla ilgili bir olayda değil. Fabrikadaki işçisi, memuru, vatandaşı herkesin çalışması gerekiyor. Bizlerde çalışıyoruz memnuniyet çok iyi. Türkoğlu inanılmayacak derecede büyük dönüşüm içerisinde. Orada ana caddelerin haricinde Türkoğlu merkezde bile yollar yoktu. Şuan yol yapmadığımız yer kalmadı. Kahramanmaraş’ta 4 tane FİFA kriterinde futbol sahası var. Türkoğlu merkezde bizde yaptık. Şekeroba’da ve Kılılı’da spor kompleksi yaptık. 2 tane doğal çimli futbol sahamız, 2 tanede sentetik çimli halı sahamız var. 10 tane halı sahamız, 1 tanesi aqua parklı 3 tane yüzme havuzumuz var. İşte Büyükşehir belediyemize Türkoğlu merkezde 120 dönüme Derviş Paşa Parkı yaptırdık. Yani beldelerimizi ve merkezimizi parklarla doyurduk. Bunlar oradaki yaşayan insanlarımıza da büyük bir Türkoğlulu olma bilinci oluşturdu” ifadelerinde bulundu.

TÜRKOĞLU’NU İNSANLARA SEVDİRDİK”

Türkoğlu’nun herkese sevdirdiklerini dile getiren Okumuş, sözlerine şu şekilde devam etti, “Aslında problem 11 ilçede Kahramanmaraşlı mısın diye sorduğun zaman kimi Elbistanlıyım, Afşinliyim, Göksunluyum, Andırınlıyım diyor. Bizde Türkoğlulu olma bilinci olsun dedik. Kahramanmaraş’la birleşmiş durumdayız. Yani Kahramanmaraş’la birlikte bir Türkoğlulu olma bilinci olsun ve Türkoğlunu insanlar sevsin istedik. Şu anda bunu başardık yani insanlar Türkoğlu’nda yaşadığından dolayı memnun. Şehirleşme alanında hızlı bir şekilde devam ediyor. Birçok yerde yuva çalışmalarımız, park çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü zaman kısıtlıdır. Yani Bir belediye geldiğinde 6 ay belediye başkanlığına alışıyor diyorlar. Bizde öyle değil 2014’de çarşamba günü oturduk cuma günü işe başladık. 31 Mart’a kadarda inşallah çalışmalarımız devam edecektir.”

3. METROPOL İLÇESİ OLACAK”

Amaçlarının Türkoğlu’nun nüfusunu 150-200 bine ulaştırarak Kahramanmaraş’ın üçüncü metropol ilçesi yapmak olduğunu anlatan Başkan Okumuş, “Sadece belediye çalışmaları değil bizim Büyükşehir Belediyesinin Türkoğlu’na yapacağı çalışmalar noktasında hükümetimizin Türkoğlu’na yapacağı projeler noktasında yani oraya ne yapılıyorsa bizlerin mihmandarlığında yapılıyor. Belediye başkanının tanımı yapılırken o şehir içerisinde yaşayan nüfusun çoğunluğunu oluşturan kitlelerin sorunlarına öncelikle olarak çözüm bulma sanatıdır. Mesela halkın yüzde 90’ınını ilgilendiren bir sorunu dururken yüzde 10’yla ilgilenen bir sorunla uğraşırsa hem onun teşekkür manasında karşılığını alamaz hem de paralar boşa gider. Onun için bizim birinci derecede Türkoğlu ile ilgili en büyük sorunlar neyse onları tespit ettik ve o günden beride çözdük başarılı olduk. Amacımız 75 bin olan nüfusumuzu 5-10 yıl içerisinde 150-200 bine ulaştırabilecek ve 3. metropol ilçesi olacak inşallah” dedi.

(Haber: Mehmet Can Tekdöş-Abdullah Hançer)

Editör: Mahmut Beyaz