Türkiye’nin en bereketli şehirlerinden olan Kahramanmaraş, yenilenebilir enerji kaynaklarında çok iyi durumda. Kömür, Hidroelektrik, biyogaz, Güneş enerjisi santralleri, Rüzgar Enerjisi Santralleri ile elektrik üreten Kahramanmaraş, günlük tam kapasite üretim yaptığı zaman 25 milyon konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Yılda 3 bin saatin üzerinde güneş enerjisi alan Kahramanmaraş Güneş Enerjisi santralleri içinde bulunmaz bir bölge. Andırın bölgesindeki bulanan tüm alanlar ise Rüzgar Enerji santralleri için yatırımcısını bekliyor.

TEKSTİL ÖNEMLİ BİR ALAN

Türkiye’nin tekstil ve şiir başkenti olan Kahramanmaraş, enerji başkenti olmak içinde aday. Bünyesinde onlarca üretim tesisi barındıran kentte, Kurulu güç 4.264 MW olurken yıllık yaklaşık üterim ise 6.377 GWh oldu. Doğal kaynakların sonuna kadar bulunduğu kentte, ciddi yatırımlar yapıldığı takdirde yatırıcısına ve ülkeye önemli girdiler sağlayacak potansiyele sahip Kahramanmaraş, saklı hazine gibi duruyor.

KUZEY İLÇELER RES GÜNEY İLCELER GES

Kahramanmaraş’ın Kuzey ilçelerinde Rüzgar Enerji Santralleri yapmaya elverişli binlerce dönüm alan bulunurken, Güney ilçelerinde ise Güneş Enerjisi Santralleri yapmak mümkün. Su havzası bakımından Türkiye beşincisi olan kentte, hidroelektrik santralleri kanalı ile de elektrik üretiliyor. Andırın ilçesinde bulanan Kale A.Ş.’ye ait Rüzgar Enerji Santrali yılda 70.000.000 kWh saat elektrik üretiyor. 2015 yılının 9’uncu ayında biten tesis şimdiye kadar 210.000.000 KWh elektrik üretmeyi başardı. 11rüzgâr türübünün bulunduğu tesis elektri üretimine ciddi katkılar sağlıyor.

RES’LER NE DURUMDA

Enerji Atlası sitesinden gazetemiz muhabirinin derlediği bilgiye göre: “Türkiye'de bulunan 172 Rüzgar Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 5.789,39 MW'dır. 2016 yılında Rüzgar Enerji Santralleri ile 15.369.548.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır. Türkiye'de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kurulmuştur. Bugün tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 6,3'ünü rüzgar santrallerinden karşılayan ülkemizde kullanılan rüzgar türbinlerini, rüzgar türbini sayfamızdan, günlük, aylık, yıllık elektrik üretimi istatistiklerini rüzgar ile elektrik üretimi sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Devreye alınan 178 santralin bir kısmı henüz lisans kurulu gücü kadar kurulu güce erişmemiş olup inşası devam etmektedir. Bu kapsamda bir kısmı devreye alınan santrallerin de tam kapasite devreye girmesi ile 384 MW kapasiteli ilave rüzgar türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 6.927 MW kapasiteye ulaşacaktır. Ayrıca henüz hiçbir ünitesi devreye alınmayan fakat kurulumunda ilerleme kaydedilen (yani yatan lisanslar hariç) 86 santralin lisans kapasitesi de 1.346 MW'dır. Bu bağlamda kısmen devreye alınan ve inşaatında ilerleme kaydedilen projelerin tümü tamamlandığında Türkiye rüzgar santrali kurulu gücünün 8.273 MW düzeyine çıkacağı görülmektedir. Bugün itibariyle EPDK'dan lisans ve ön lisans alan tüm RES'ler devreye girdiğinde ülkemizin rüzgar kurulu gücü 12.722 MW'a ulaşacak ve tüm elektrik tüketiminin yüzde 12'si rüzgar santrallerinden karşılanabilecektir. Ayrıca EPDK tarafından 2018 yılı sonuna kadar 3.000 MW daha rüzgar santrali başvurusu kabul edilecektir.

Rüzgar Enerji Santralleri Profili- Kayıtlı Santral Sayısı : 178- RES Kurulu Güç : 6.504 MWe- Kayıtlı: 6.543 MWe- Kurulu Güce Oranı: yüzde 7,82- Yıllık Elektrik Üretimi :~ 16.458 GWh- Üretimin Tüketime Oranı : yüzde 6,33- Lisans Durumu : 161 lisanslı, 17 lisanssız” dendi

AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ

Yine Gazetemiz muhabirinin derlediği bilgiye göre termik santrallerin önemi ise şöyle sıralandı: “Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında kurulmuş olan Türkiye’nin en büyük termik elektrik santralı. TKİ ve MTA’nın ortak çalışmalarıyla Afşin-Elbistan linyit havzasında düşük kalorili bol miktarda linyit rezervi olduğu tespit edildi. Bu linyitlerden faydalanarak bir termik santral kurulmasına karar verildi. 5000 MW’lik bir santralın kurulmasıyla bölgedeki linyitlerin altmış yılda tüketilebileceği hesaplanarak hazırlanan proje 1968 yılı yatırım programına alındı. 1973 senesinde santralın yapımına başlandı. Her biri 344 MW gücünde dört ünite olarak planlanan santralın ilk ünitesi Temmuz 1984’te üretime başladı. Kömürün santrala ulaştırılması için bir nakil hattı kuruldu.

1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde yaklaşık 98 milyar KW/h elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağladı. Kurulduğu yıllarda Türkiye’nin ve dünyanın en büyük elektrik santrallerinden biri olan, Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde 98 milyar KW/h elektrik enerjisi üretti. Ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan, zaman zaman yaşanması muhtemel elektrik darboğazlarından kurtulmasında büyük rol oynayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, en yüksek üretim rakamına 1998 ve 1999 yıllarında ulaştı.

1984 yılında elektrik üretimine başlayan santral, Türkiye’nin o güne kadar yaptığı en büyük kamu yatırımı olarak gösterilirken, Kışlaköy Kömür Sahası’ndan beslenen santral bu zamana kadar 200 milyon tonun üzerinde linyit kömürü yaktı.

1998 yılında 7 milyar 693 bin 310 KW/h elektrik enerjisi üreten santral, 1999 yılında ise 7 milyar 689 bin 700 KW/h elektrik üretimi ile rekora koştu. 2000 yılına yapımına başlanan ve 2004 yılında elektrik enerjisi üretmeye başlayan Afşin-Elbistan B Termik Santrali ise bugüne kadar toplam 16 milyar KW/h elektrik enerjisi üretti. Afşin-Elbistan yöresinde bulunan düşük kalorili linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla yapılan her iki santralin toplam üretimi ise 116 milyar KW/h’i geçiyor. Her iki santralin ülke ekonomisine 16 milyar TL’nin üzerinde bir katkı sağladığı tahmin ediliyor.

RÜZGAR TÜRÜBÜNÜ

Rüzgar türbini bir diğer ismi ile rüzgar gülü; yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru oluşan hava akımının yani rüzgarın kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye ardından elektrik enerjisini çeviren sistemlere rüzgar türbini denir. Ticari olarak işletilen rüzgar santrallerindeki rüzgar türbinleri genellikle 5-6 metre/saniye (18-21,6 km/saat) hızda devreye girip, yine genel olarak 25-30 metre/saniye (90 - 108 km/saat) rüzgar hızında kendini korumaya alır. Daha küçük rüzgar türbinleri 2 metre/saniye veya 7,2 km/saat rüzgar hızında da devreye girebilmektedir. Türkiye'de işletmede bulunan rüzgar santrallerinde kullanılan rüzgar türbinleri Almanya, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Çin, Fransa, Hindistan ve Türkiye gibi farklı menşeilere sahip olup, bu ülkelerde geliştirilmiş Enercon, Nordex, Vestas, GE, Siemens, Gamesa, Sinovel, Alstom, Suzlon, Vira ve Milres gibi markalardır. Milres, Milres projesi (Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi) dahilinde TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve bir süre sonra 500 kW gücündeki ilk tribünü İstanbul'da Terkos Barajı kıyısında kurulup İSKİ tarafından işletilecek rüzgar türbinidir”

Mustafa Kılınç/ Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz