Koronavirüsten en çok etkileyen sektörler arasında mobilyacılar da yer alıyor. Türkiye'de ilk Covid-19 vakası görülmesi üzerinden 1 yıl geçti. Bir yıl boyunca virüse karşı alınan tedbirler kapsamında zaman zaman sokağa çıkma kısıtlaması kararı esnafı olumsuz etkiledi. Ayrıca büyük çaplı düğünler de ertelenmesi sebebiyle yeni evlenmek isteyenler de bu mutlu günlerini erteledi. Sonucunda ise satışlarının büyük bir kısım yeni evlilik çiftlere yönelik olduğu mobilya sektörü müşterisiz bir dönem geçirdi. Mobilyacılar, kalkan sokağa çıkma kısıtlaması yeniden gelmezse kaybettiği müşterilerini yeniden kazanacağı ümit ediyor.

ESNAFLAR OLARAK HALEN ZOR SÜREÇLERDEN GEÇİYORUZ”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mobilyacı Esnafı İrfan Gölcü, şunları söyledi: “Pandemi sebebiyle esnaflar olarak halen zor süreçlerden geçiyoruz.  Düğüncü müşterilerin pek olmaması bizleri tabii ki de etkilemiş bulunmakta. Son dönemde satışlarımız tekrardan ciddi düşüşler yaşadı. Mart ayı itibarıyla duyurulan normalleşme süreciyle birlikte geçtiğimiz haftadan bu yana gezen insanlarda artışlar yaşanıyor. Mobilya müşterilerimizin büyük bir kısmı genelde hafta sonlarını tercih ediyorlar.

“GEZEN MÜŞTERİLERİN ARTIŞI BİZLERİ UMUTLANDIRIYOR”
Gezen müşterilerin artışı, az da olsa satışlarda hareketlilik yaşanması, bizleri umutlandırmıştır. Tabii ki insanımızın gereken tedbirlere uygun davranmaları kısıtlamaların tekrar gelmemesini sağlayacaktır. Bu sayede zor süreçten geçtiğimiz bu dönemde biz esnafların satışlarında artışlar yaşanacağını umut etmekteyiz. Aksi halde bir esnaf olarak dayanmak çok zor olmaktadır. İnsanlarımızdan ricamız, bu virüsü yenmek bizim elimizde. Maske, mesafe kurallarına uyduğumuz zaman hem kendimizi, hem çevremizi hem de biz esnafları bu zor dönemde korumak için yapılması gereken tedbirlerdir.

FİYATLARDA YÜZDE 40 ARTIŞ YAŞANDI”
Pandemi dolayısıyla işlerimize yansıyan zor süreçler, aynı şekilde ürün satış fiyatlarına da yansımış durumda. Salgın döneminde yüzde 40 civarında artışlar yaşandı. Ayrıca üretim kısmına baktığınızda üreticiler hammaddeyi bulmakta zorlanıyor ve bu da doğrudan fiyata yansıyor. Ve nihayetinde son tüketici müşterimize yansıyor. Bu yüzden bu pandemi sürecini hep birlikte ve de kurallara uyarak atlatmak zorundayız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz