Basına verdiği önemi yaptığı çalışmalarla sık sık gösteren, özellikle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği kahvaltıları geleneksel hale getirerek örnek olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), geleneği bu yıl da devam ettirdi. Kentte görev yapan medya mensuplarını, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Yemekhanesi’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya getiren Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, medyanın önemine dikkat çekti. Rektör Can’a, rektör yardımcıları da eşlik etti. Kahvaltıya, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Mehmet Mümtüz Yüzbaşıoğlu, Akdeniz Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Baykut ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

“ŞEHRİN HER MESELESİ, ÜNİVERSİTENİN DE MESELESİ OLMALI”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni geliştirmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Rektör Can, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle sizlerle bir araya gelmek, birbirimizi yüz yüze görmek istedik. Bu arada siz meslektaşlar olarak da birbirinizi görmüş oluyorsunuz. Yani sizin de bir araya gelmenize küçük bir vesile olduk, selamlaşmış oluyoruz. Öncelikle gününüzü kutluyorum, daha nice yıllar bir araya gelerek gününüzü kutlamak nasip olur İnşallah. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz, ulusal ve uluslararası toplantılara katılıyoruz. Adalet Akademisi Danışma Kurulu üyesiyim, hakim ve savcılarımızın hizmet içi eğitim programlarına YÖK’ü temsilen katıldım. Sonrasında da YÖK’de bir toplantı vardı, ilk defa YÖK ve Tarım Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı, o protokolle de üniversitelerin ziraat, orman, veterinerlik fakülteleri Tarım Bakanlığı ile bundan sonra daha etkili iş birliği içerisinde bulunacak. Aslında bizim de düşündüğümüz çalışmalardı, Tarım Bakanlığı ve YÖK arasındaki iş birliği üniversiteler ve taşradaki teşkilatların etkili iş birliği içerisinde olmasını istiyorlar, biz de zaten ekibimizle her fakültenin, her yüksekokulun şehirdeki kendisiyle ilgili birimlerle aktif iş birliği içerisinde bulunması gerektiğini söylüyoruz. Arkadaşlarımız da buna inanarak bu programları yapıyorlar. Şehrin her meselesi, üniversitenin de meselesi olmalı. Şehrin ziraatinde, tarımında, ormanında ve diğer bütün alanlarda öncü fikirler aslında üniversiteden gelmeli. Şehirdeki eğitim sektörünün, okullarının eğitim meselelerinin öncü fikirleri üniversitelerden çıkmalı. Şehrin sağlık meselesine üniversite el atmalı. Devletimiz de bunu istiyor, ben de şahsen ekibimle birlikte bunu gönülden arzuluyorum ve ilgili adımları da atıyoruz” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA İLK KEZ BİR EĞİTİM ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ın eğitimini yapacakları çalıştayla masaya yatıracaklarını kaydeden Rektör Can, “Mart ayında Kahramanmaraş’ın eğitim meselesini masaya yatıracağız. İki aydır çalışıyoruz, Kahramanmaraş’ta ilk kez bir eğitim çalıştayı gerçekleştireceğiz. Şu anda Kahramanmaraş’ta ve ilçelerdeki Milli Eğitim Müdürlerimiz ve Eğitim Fakültesi’nden hocalarımız veri topluyor. Bu verilerle iki ya da üç gün sürecek, Kahramanmaraş’ın eğitiminin resmini ortaya koyacağız. Kahramanmaraş’ta eğitimin düzeyini nasıl yükseltiriz, bununla ilgili önerileri ortaya çıkaracağız. Bu çalşıtayı da her yıl tekrar edeceğiz, önerileri yaptık acaba nerelere geldiğimizi kontrol edeceğiz. Hepimizin çocukları, torunları var. Eğitim her şeyin başı ve üniversitedeki eğitimin kalitesi de ortaokul ve ilkokuldaki kaliteye dayanıyor. Kahramanmaraş’taki liselerin üniversitelere öğrenci göndermedeki başarı oranı yüzde 50-60 civarında çıkıyor, biz bunu tersine çevirmeliyiz. Üniversite olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“TEKNOKENT’LER KAHRAMANMARAŞ’A GELECEK”

Türkiye’de üniversiteler ve şehirlerin bünyesinde faaliyet gösteren Teknokent’leri Nisan ayında Kahramanmaraş’a getireceklerinin müjdesini veren Can, “Bilindiği üzere üniversiteler bünyesindeki Teknokent’ler her yıl bir il de koordinasyon toplantısı yapıyorlar, bunun ev sahipliğini yapmak için talip olduk. Türkiye’nin birçok Teknokent’i olan üniversitesi ve şehir talip oldu, biz imkanlarımızı söyledik, kongre merkezimizin yakın bir zamanda açılacağını söyledik, Teknokent’in güzel bir binasının olduğunu yazdık ve dün aldığımız bilgiye ögre tüm Türkiye’deki Teknokent’lerin koordinasyon toplantısı 15-16 Nisan tarihlerinde şehrimizde düzenlenecek. Arkasından 3. Uluslararası Robot Yarışması’nı yapacağız. Kongre Merkezi’miz Şubat ayında açıldığında ulusal ve uluslararası programlara imza atacağız. Üniversitemizde güzel şeyler oluyor, sizlerde haberlerimizi yapıyorsunuz. Hepimiz beraberiz, başka Kahramanmaraş yok, başka Türkiye yok. Bu noktada gerçekten samimiyiz ama samimiyetimize paralel ne kadar çalışıyoruz takdir sizlerin. Bir kere samimi olduğumuz kesin, ekibimle birlikte. O nedenle ben işi çalışmaların olduğunu düşünüyorum, daha da iyi çalışmalar olacak” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR TABELA BİRİM, TABELA MERKEZ, TABELA PROGRAM İSTEMİYORUZ”

Üniversitelerin amacının araştırma ve proje olduğuna dikkat çeken Can, sözlerine şu şekilde devam etti, “Üniversitemizdeki 22 Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kesinlikle takip ediyoruz ve merkez isek o merkezin amacına uygun çalışmak zorundasınız diyoruz. Ben hiçbir tabela birim, tabela merkez, tabela program istemiyorum diyorum ve eğer bu noktada faaliyetin varsa devam et, yoksa faaliyeti olacak arkadaşa bu işi devret diyoruz. İlk defa üniversitelerde Proje ve Geliştirme Birimi oluşturduk, artık TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve DOĞAKA gibi kurum ve kuruluşlara geçtiğimiz yıllara göre daha fazla proje veriyoruz. Üniversiteler araştırma ve araştırmalar çerçevesinde şehri geliştirme, teoriler üretme, inovasyonlar üretme yeridir. Bu misyonumuzun kesinlikle farkındayız, arkadaşlarımızla bu noktada çalışıyoruz. Kadrom burada, ben ne diyorsam arkadaşlarım da onu diyor, onların güzel düşüncelerini de değerlendiriyoruz. Hep birlikte şehrimizde güzel çalışmaların olması için gayret ediyoruz. Umutluyum, İnşallah daha da iyi çalışmalar olacak.”

“MEDYAYI BİZ ÜNİVERSİTE OLARAK ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

KSÜ olarak medyaya önemsediklerini ifade eden Can, “Medyayı biz üniversite olarak çok önemsiyoruz, Valilikte, belediyelerde, üniversitelerde güzel şeyler oluyor, bundan memleketin haberi olmazsa, güzel şeyler yapmanın çok da anlamı olmaz. Bunu da topluma duyuran sizlersiniz. Bu açıdan hepimiz birlikte Kahramanmaraş’ta, bölgemizde, Türkiye’mizde güzel çalışmalar olsun diye emek veriyoruz. Zihnimizde düşündüklerimiz, yapmayı planladıklarımız var, yapmakta zorlandıklarımız var ama kesinlikle ve kesinlikle üniversitemizin Türkiye’de iyi, kaliteli üniversiteler arasında olması için gayret gösteriyoruz. Bu noktada elimizdeki kadro oranında en iyi hizmeti vermek, müracaat edenler arasındaki en iyi hocayı almaya çalışıyoruz. Hastanemizi takviye ediyoruz, daha önce ayrılmış arkadaşlarla iletişimlerimiz devam ediyor, tekrar üniversitemize kazandırmak için gayret ediyoruz” dedi.

Program karşılıklı soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Ege Özdemir)

Editör: Mahmut Beyaz