KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Kahramanmaraş daha da güzel hizmetlere layık, daha kaliteli üniversiteyi hak ediyor. Bunun için gecemizi gündüzümüze katarak bunları adım adım gerçekleştireceğiz” dedi.


22 Mart günü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Prof. Dr. Durmuş Deveciden vekâleten koltuğu devralan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversite Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Manşet Gazetesi Muhabiri Hakan Aydın’ın sorularını cevapladı. Daha çok gündemdeki yeni görevi hakkında açıklama yapan Rektör Can, yeni kadroyla birlikte ayağının tozuyla gece geç saatlere kadar çalıştıklarını söyledi. Sütçüm İmam Üniversitesinin Türkiye ortalamasında bir üniversite olduğunu ve her geçen gün gelişerek kendini yükselttiğini belirten Rektör Can, Üniversite de Hukuk ve İletişim Fakültesinin eksikliğine dikkat çekerek, bu konu hakkında çalıştıklarını söyledi. Kahramanmaraş’taki idareciler ve yöneticiler tarafından olumlu tepkiler aldığı vurgulayan Prof. Dr. Niyazi Can, Mehmet Akif Ersoy’un bir sözünden örnek vererek, “Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez. Biz bütün yüreklerin toplu olması yönünde gayret göstereceğiz” dedi.

Rektör Niyazi Can’ın konuşmasından satır başları;
“ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ”
Yeni görevinin büyük bir sorumluluk olduğunu ve bu sorumlulukları da yerine getirmek için çalıştıklarını ifade eden Rektör Niyazi Can, şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemizde geçtiğimiz Perşembe günü bir görev değişimi oldu. Bu değişimde devletimizi bizi Rektör Vekili olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde başlamamıza karar verdi. Bizde bu vesile göreve başladık. Önce tabi devletimize ve devletimizin yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum bizi bu göreve layık gördükleri için. İnşallah bunun hakkını da vermeye çalışıyorum. Hakkını diyorum; yani o her görevin gerektirdiği sorumluluklar var, o sorumlulukları yerine getirebildiğimiz ölçü de hakkını vermiş oluruz. Üniversitemizi seviyoruz. Ben yaklaşık 25 yıldır Üniversitede, ondan öncede 20 yıl kadar milli eğitimde çalıştım. Şimdi burada böyle bir sorumluluk aldık. Bu noktada gerçekten çok olumlu tepkiler alıyorum. Güzel teveccühlerini gösteriyor Kahramanmaraş halkı, yöneticileri, iş adamları ve STK’lar. Bizde bu teveccühe layık olmak için derhal rektör yardımcılarım ve buradaki diğer yöneticilerle birlikte akşamları oturup çok geç saatlere kadar burada gelecekle ilgili projelerimizi görüşüyoruz. Tabi her şeyden önce birlik, dirlik ve kardeşlik çok önemli, yani bu her şeyin başı oluyor. Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi; girmeden tefrika bir millete düşman giremez, toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez. Biz bütün yüreklerin toplu olması yönünde gayret göstereceğiz.”

ÇOK GÜZEL VE ÇOK KALİTELİ BİR KADRO VAR”
Üniversitede çok güzel ve kaliteli bir kadronun olduğunu anlatan Rektör Can, “Çok güzel ve çok kaliteli bir kadro var burada. Ben başka üniversiteleri de biliyorum. O üniversitelerle karşılaştırdığımız zaman Türkiye ortalamalarında bir üniversite. Bu da tabi kesinlikle Kahramanmaraş daha da güzel hizmetlere layık, daha da kaliteli üniversiteyi hak ediyor. Bunun için gecemizi gündüzümüze katarak bunları adım adım gerçekleştireceğiz. Tabi bu noktada liyakat, adalet ve birlikte üretme ilkelerine kesinlikle uyacağız. Liyakati önemsiyoruz. Burada çalışan idari ve akademik personelin hepsini tek tek ayrı ayrı önemsiyoruz. Yani Rektöründen Üniversitede ki çay servisçisine kadar hepsinin bu üniversiteye ciddi katkıları var. Bütün bu katkıları bir üniversitemizin çok çok daha büyük işler yapmasını analize edeceğiz, koordine edeceğiz. Her şeyden önce kurumunu sevene insanlarla bunu ben yapabileceğime inanıyorum. Burada herkesin katılımıyla güçlü kültürel değerleri çoğaltacağız. Paylaştığımız değerleri çoğaltacağız. Yine çalışılabilir insanların mutlu olduğu, huzur bulduğu bir ortamı iklimi, atmosferi de kesinlikle oluşturacağız. Bu noktada önümüzde hiçbir engel yok” şeklinde konuştu.

HAKKIYLA DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Rektör Can, “Çalışanlarımızın böyle bir çalışabilir huzurlu bir üniversiteyi hak ettiğine inanıyorum. Bu kadroyla ve yeni bize katılacak kadroyla bunu kesinlikle gerçekleştireceğiz. Dün geçti, yarını bilemiyoruz. Ama biz bugün buradaysak hakkıyla değerlendireceğiz. Bu hafta buradaysak bu haftayı hakkıyla değerlendireceğiz. Geçmişe bakmıyoruz. Geçmişte herkesin bu üniversiteye katkısı olmuştur. Bu üniversite sıfırdan 26 yıl önce kuruldu. Buraya gelen bütün yöneticilerin üniversitemizin böyle bir güzel bir kampüse kavuşmasına ve 40 bin öğrenciye ulaşmasında katkıları vardır. Onların hepsinden Allah razı olsun. Bizde bu kervana bayrak yarışına katılmış oluyoruz. Benim buradaki değerim üniversiteye katacağım değerle ölçülür. Ben bu üniversiteye yeni değerler katabiliyorsam, yeni alışkanlıklar katabiliyorsam buranın kurum daha güçlü değerlerle zenginleştirebiliyorsam, kültürünü zenginleştirebiliyorsam buraya daha fazla yayın, teknoloji üretebiliyorsam ben kendimi başarılı adlandıracağım” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR PLANLIYORUZ”

Yeni yatırımlar planladıklarının altını çizen Rektör Can, başlayan yatırımları mutlak surette bitirmeleri gerektiğini söyledi. Rektör Can, “Tekno kent binamız bitmek üzere. Bugüne kadar üniversitemiz sanayi ve firmalarla ortak projeler yürütülüyor.16 Firmayla başlayan bu ortaklık iki katı üç katına çıkacak. Bu senenin içerinde Tekno kentimizde yeni yeni firmalarla yeni şirketlerle bu tekno kenti güçlendireceğiz. Gerek tekno kent gerekse mühendislik fakültesinde projeleri gerekse diğer fakültelerinin projelerin, tezlerin yapılanların somut katkıları yani şehrimize ve ülkemize mutlaka görünür katkılarını ortaya koyacağız. Aslında çok güzel şeyler yapılıyor üniversitemizde” dedi.

HAYAT BOYU EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Hayat boyu eğitimi çok önemsediğini anlatan Rektör Can, şöyle konuştu: Kahramanmaraş’ın eğitim sisteminin daha nitelikli hale gelmesinde okullarımızın Milli Eğitim İl ve ilçe müdürlüklerinde önemli fonksiyonu var. Öğretmenlerimiz daha kaliteli bir sınıf yönetimi gerçekleştirirlerse daha nitelikli öğrenciler mezun olacak. Daha nitelikli öğrenciler daha nitelikli okullar daha güzel nitelikli eğitim sistemlerini ortaya çıkaracak. Eğitim sistemi tüm sektörlerin lokomotifi, destekleyicisi ve eğitim ve müfredat anlamında takviye eden en önemli bir altyapıyı oluşturuyoruz. Sürekli eğitime de önem veriyoruz. Gelecekte daha da önem vereceğiz. Hayat boyu eğitimi çok önemsiyoruz. Hayat boyu eğitim çok çok önemli. Artık eğitim belli bir yaştan sonra diplomaları almakla bitmiyor. Hayat boyu eğitimi devam ettiren milletler başarılı olabilir. Sen en iyi bir üniversitenin en iyi bir bölümünü en yüksek derecede bitirebilirsin ama çağın yenilikleri çağın teknolojilerini yakalayamadığın yeni eğitim ve teknoloji programlarını uygulayamadığın takdirde bitirdiğiniz okul çok az bir katma değer sağlıyor. Katma değeri daha da yükseklere çıkartmak için yenilikleri yakalayan bir akademisyen yenilikleri takip eden bir öğretim elemanını hedefliyoruz. Bunu hassaten de toplantılarımızda vurguluyoruz.”

ARTIK DEVLETİMİZ NİTELİK DİYOR”

Artık devletimiz nitelik diyor. Artık üniversitelerde nitelikten bahsedilmesini bekliyoruz deniliyor” diyen Rektör Can, “ Yapısal ve fiziksel kaynakların takipçisi olacağız ancak onun içini projelerle nitelikli insan kaynaklarıyla desteklemediğimiz müddetçe sadece fiziksel kaynakların yeterli olmadığını biliyoruz. Bunu ben her toplantıda her akademisyen grubuyla paylaşıyorum. Onlarında benim gibi düşündüğünü gördükçe gerçekten gelecek adına çok ümitli oluyorum. Bizim ürettiklerimiz vatandaşımızın bir işini teknolojideki bir şeyini hızlandırıyor ve kolaylaştırıyorsa bizim burada bir anlamımız var. Bunun için üniversitenin şehrin içinde Kahramanmaraş’ında üniversitenin içinde olması politikasını benimsiyoruz. Bu yaptıklarımız ve ürettiklerimizin şehrimizdeki sanayicimize bir katkı sunması lazım. Bu ürettiklerimiz işletmelerin işini kolaylaştırması lazım” ifadelerine yer verildi.

TEZLER, MAKALELER, RAFLARDA TOZLANMAK ÜZERE KALIYORSA…”

Rektör Can, “Bizim yazdığımız tezler, makaleler, tezler raflarda tozlanmak üzere kalıyorsa bir anlamı yok. Yazdıklarımız şehrimize, Türkiye’mize, memleketimize bir teknoloji olarak, bir uygulanabilir bir yöntem olarak yansıması lazım ve bunu çok önemsiyoruz. Bu üniversite Kahramanmaraş’ımızın ve Türkiye’nindir. İş adamlarıyla yapacağımızı toplantılarda onu da belirteceğiz. İş adamlarımız ve işletmecilerimiz eğitim sisteminde okullarda çalışanların taleplerini, sorunlarını alacağız bunları tez haline getireceğiz. Böylece onların sorunlarına çözüm üretecek makaleler, tezler yazılacak. Akademisyenlerimizden rica ettin bunların takipçileri olacağız. Önümüzdeki zamanlarda bunların somut örneklerini göreceğiz. Tabi bazı çalışmalar aylar yıllar sürüyor. Hemen sonucunu alamıyorsun” şeklinde konuştu.

ÇOK GÜZEL ŞEYLER OLACAK”
Rektör Can, son olarak şunları kaydetti: “Bizim için ihmal edilecek bir kesim yoktur. Basın ve medya bizim yaptıklarımızı anlatıyor. Belki aradaki cümleleriyle şu da yapılsaydı güzel olurdu diyor ve bu bizim için faydadır. Bu öneriyi yapanlara biz kızmayız, bu öneriyi yapana biz teşekkür ederiz. Bu söylediğiniz sorunun içindeki iletişim fakültesi önemli. İletişim ve hukuk fakültesini bende çok önemsiyorum. Bunlarla ilgili adımlar atacağız. İletişim fakültesinde gazetecilik, medya gibi bölümler var. Bu bölümlerin her birine elemen alabilmemiz için Yükseköğretim Kurumu bir bölüme öğrenci isteyebilmemiz için en az 3 doktora, doktor öğretim üyesi temin etmemeden açmamıza izin vermiyor. Müzik te sanat değerlerimizden bir tanesi. 4 tane hocayı temin ettik önümüzdeki yıl, yıllarca uğraştığımız ve artık açıyoruz. Diş hekimliği fakültemizin hemen her şeyi bitti. Bir kaç hafta içerisinde orada çalışmalar başlayacak. Önümüzdeki yıl diş hekimliği fakültemize öğrenci alıyoruz. Hukuk ve iletişim içinde başka üniversitelerde bu konuda akademisyenleri buraya yönlendirebiliriz. YÖK’ün istediği askeri şartlarda bulunduğu üzere teklifleri yapacağız. İşin başında yeni olduğumuz için yapılacaklarla ilgili, yapılanlarla ilgili ileriki zamanlarda gerekli bilgileri sizlerle paylaşacağız. Şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Orada burada güçlü bir yöneticilik, liderlik profili ortaya koyacağız. Bu konuda samimiyiz. Burada kesinlikle önümüzdeki aylarda, yıllarda çok güzel şeyler olacak.”

Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz