İftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma tezgâhlarda ki yerini alırken vatandaşlardan da yoğun ilgi görüyor. Kilosu 10 TL’den 45 TL’ye kadar çıkabılen Medine, Kudüs ve Ache hurmalarının satışları esnafları da yüzünü güldürdü. Ramazan ayında kurulan iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan hurma, ramazan ayının gelişiyle seyyar satıcılar olmak üzere pek çok tezgâhta yerini aldı.

TIPÇA İSPAT EDİLMİŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR MEYVE”
Esnaf Durdu Mehmet Akeniş, hurmanın sağlığa birçok faydası olduğunu söyledi. Akeniş, “Hurma peygamber efendimiz zamanından beri bilhassa susuzluğa bile çok iyi geldiği söylenilen tüm dertlere şifa olan Cenabı Allah’ın yaratmış olduğu bir meyvedir. Daha çok sıcak havalarda tüketildiği zaman su ihtiyacını aratmıyor. Aynı zamanda lifli bir meyve olduğu için birçok hastalığa da iyi gelir. Bağırsak çalışmasına, mide ağrısına iyi gelir. Kan yapıcı özelliği var. Kolesterole bile çok iyi geldiği tıpça ispat edilmiş çok önemli bir meyvemizdir. Birçok hurma çeşidimiz var. Kudüs, Tunus, İran gibi hurmalarımız var. Mübarek Ramazanda satışımızın ekseriyeti bu hurmalar işgal etmektedir. Ramazan ayının gelmesiyle satışların yüzde 80’ini hurma oluşturuyor. Vatandaşlarımız tarafından çokta güzel bir şekilde tüketilmektedir” dedi.

HURMALARIN DOYURUCU ÖZELLİĞİ VAR”
Bir diğer çarşı esnaflarından Ömer Göde, “Hurmaların doyurucu özelliği var. Hurmaların kilolu insanlar için zayıflatma özelliği de var. Hurmanın sağlığa faydası çok. Hurmalar çok şifalı. Hurma yendiği zaman karnı tok tutuyor. Ağızda güzel bir lezzet bırakıyor. Bunlar hep şifa. Geçen yıl hurma alım gücü çok iyiydi. Bu yılda hurma çeşidi satışlarımız iyi başladı böylede devam edeceğini düşünüyorum. Hurma fiyatları çeşidine göre değişiyor. 12 TL’den başlayıp, 100 TL’ye kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Sefa Deveboynu

Editör: Mahmut Beyaz