Kapalı Çarşı’da Aktar esnafı olan Abdurrahman Aydoğar, kaküle bitkisinin faydalarını anlattı.

Ramazan ayında vücudu etkileyen üç temel problemden bahseden Aydoğar, “Ağız kokusu, sindirim ve halsizlik. Bu üç problemin üçüne birden çözüm olabilecek altın niteliğinde Ramazanın gözdesi olan bir bitki var; kaküle. Hem çayı içilebiliyor, hem çiğnenerek tüketilebiliyor. Kahvenin içine karıştırıldığında halsizliği önlüyor. Eğer ağız kokusundan korunmak istiyorsanız iftarda çayını demleyebilir, sahurda çiğneyebilirsiniz” dedi.

VÜCUDU TEMİZLER”
Ramazan ayında beslenme şekline de vurgu yapan Aydoğar, orucun; sağlıklı beslenme, vücudun temizlenmesi, yenilenmesi ve aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanması açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. İlk olarak sahurun kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirten Aydoğar, “Sahura kalkılmadığında Ramazan ayında kilo verebilecekken, kilo alacak duruma gelebilirsiniz. Sindirime yardımcı olur, Bağırsak parazitlerini temizler, Şişkinliği alır, Reflüye iyi gelir, Mide ağrısını hafifletir, Mide kramplarına iyi gelir, Vücudu temizler, Ağız kokusunu giderir, Kusma ve mide bulantısına iyi gelir, Kolon kanserine karşı koruma sağlar” şeklinde konuştu.

PORSİYON MİKTARINA DİKKAT EDİLMELİ”
Aydoğar, şöyle konuştu: “Eğer ‘tüm gün aç kaldım’ deyip iftarda her şeyden fazla fazla yerseniz faydadan çok zarara olur. İftardan sonra kalp problemleriyle, bayılmalarla, tansiyon yüksekliğiyle, baş ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle iftarda yemeğe yüklenmek yerine ilk etapta hafif yemeli, ardından ana yemeğe geçmelisiniz. Burada porsiyon miktarına dikkat etmelisiniz. Örneğin bir porsiyon tatlı tüketmek istiyorsunuz. Tatlıyı yarım porsiyon tüketip ardından bir bardak tarçınlı süt içerek, kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Örneğin hamur işi tükettiniz. Bunun kan şekerinizi yükseltme etkisini azaltılabilmesi için bir yemek kaşığı sirkenin ılık suya karıştırılıp içilmesi, yemeğin yanında bol miktarda salata tüketilmesi gerekir.”

Haber: Sefa Deveboynu


 

Editör: Mahmut Beyaz