Yaptığı birbirinden başarılı projeler ile 2017 yılında ödül alan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve ekibi, 15 ana kolda 260 projeyi yürütüyor. Vizyon, Mega, teknik belediyecilik ve sosyal belediyecilik alanında bölge illeri ile yarışan Kahramanmaraş, 2018 yılını Yedikuyular başta olmak üzere diğer projeler ile altın yıl olarak yaşayacak. Yeşili ile Karadeniz Mavisi ile Akdeniz’i andıran, 300 rakımdan 3500 rakıma kadar yükseltisi bulanan Kahramanmaraş, dev projeler ile bölgede sıkışıp kalmaktan kurtulacak. En az 20 yıl önce büyükşehir olan bölge illeri ile mega projeler yaparak yarışır hale gelen Kahramanmaraş, Yedikuyular Kayak Merkezi ile yaşın ve kışın cazibe merkezi oldu. Etapları tamamlandığında milyonlarca kişiyi hem yazın hem de kışın bölgeye çekmek için yapılan Yedikuyalar, şehrin gözbebeği konumunda. Yedikuyuların yanında 260 projeye de sahiplik yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi şehrin peyzajından, trafiğine, sosyal belediyecilikten, teknik belediyeciliğe, teknolojiden, ekosisteme kadar birbirinden farklı alanlarda yer alıyor.Gazetemiz Muhabirinin “Buyuksehirheryerde.com” sitesinden derlediği bilgiye göre, yapılan projelerin yanı sıra hali hazırda projelerde üretiliyor. Şehrin gelişimi ön planda tutulan projelerin bazıları ise etaplardan oluşuyor.

HAYALLERİ KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ı kalkındırmak ve hayali görülen projeleri yapmak için oluşturulan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç’un başında bulunduğu proje ekibi, özlem duyulan vizyon projeleri tek tek hayata geçiriyor. Artan nüfusu göz önünde bulunduran ekip ilk önce trafiğe el atmış açılan ve yapımı devam eden tünel kavşaklar ile trafiğe neşter atılmıştı. Büyükşehir olması nedeniyle köylerden mahalleye dönen yerlere yatırımlar tamamlanmış, asfaltsız yol, parkesiz ve susuz mahalle kalmamaya özen gösterilmişti. Yapılan bu hizmetin sonrasında ise Kahramanmaraş’ı şaha kaldırılacak projeyi planlayan ekip, ilk önce Yedikuyular Kayak Merkezini hayata geçirerek kışlı yazlı kullanacak bir yer haline getirdi.

SAYFA SÜTUNLARINA YANSIYAN PROJELER İSE ŞÖYLE

KÜLTÜR & SANAT PROJELERİ

Kadın ve Aile Şube Müdürlüğümüz tarafından

“Sanat Günleri Etkinlikleri“ Kapsamında 2015 yılı içerisinde ilk 7 ay Sanatçı M.Sadrettin Özçimi’yle “Geleneksel İslam Sanatları ” konusunda gençlerin sanata teşviki ve İslam Sanatlarının tanıtılması kapsamında uygulamalı “Ney Sanatı” dersleri verilmiştir.

Kadın ve Aile Şube Müdürlüğümüz tarafından “Sanat Günleri Etkinlikleri“ Kapsamında 2015 yılı içerisinde ilk 7 ay Sanatçı M.Sadrettin Özçimi’yle “Geleneksel İslam Sanatları ”konusunda gençlerin sanata teşviki ve İslam Sanatlarının tanıtılması kapsamında uygulamalı “Ebru Sanatı” dersleri verilmiştir.

Proje tanımı: Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan eski adıyla Amerikan koleji olan tescilli taşınmaz kültür varlığı bu yapının Yedi güzel Adam Edebiyat Müzesine Dönüştürülmesi

Proje kategorileri: Restorasyon Çalışmaları İlçe - Konum: Dulkadiroğlu Gazipaşa Mahallesi İlgili Departmanlar: İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü İlerleme durumu: 27.08.2016 Tarihinde Restorasyonuna başlanmış ve iş bitiminde edebiyat müzesi ve kütüphane olarak hizmet verecek olan binamızın içinde ve dışında yapılan uygulamalarda %60 lık bitirme oranına gelinmiş olup çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Proje tanımı: proje alanı; demirciler caddesi üzerinde yer alan iş yerleri.

toplamda 270 metre uzunluğundaki sokaklarda 7 ada ve toplamda 86 parselde bulunan yapıların sokağa bakan cephelerinin restorasyon ve altyapı projelerinin hazırlanması işidir.

Proje kategorileri: Restorasyon Çalışmaları İlçe - Konum: Dulkadiroğlu, İlgili Departmanlar: İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü İlerleme durumu: Devam eden Proje Cephe iyileştirme ve altyapı çalışmalarında sona gelinmiştir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü Tarafından Onikişubat İlçesi Hayrullah Mahallesi 7072 Ada 1 Parselde Yapımında devam edilen Kültür Park Tesisi,10.000 m2’lik Bir Alanda, Kültür Sanat, Bilim, Yöre ve Çevre Değerlerinin Kentin Gereksinimi Olan Yeşili Olabildiğince İçine Alarak Tasarlanacak, İnsan Ölçeğine Görsel ve fiziksel olarak duyarlı, açık ve kapalı mekânlarla; Kentlinin farklı gereksinimlerine yirmi dört saat yanıt verebilecek, çok aktiviteli bir kent merkezi; Kentliyi buluşturma, sanatla kaynaştırma, eğitme, eğlendirme, bilgilendirme, dinlendirme ve yeme-içme mekânlarının iç içe olduğu bir merkez düşünülmesi" isteğiyle 2007 yılında açılan ulusal bir yarışmanın sonucu olan Kültür Parkı Tesisi projesinin hayata geçirilmesi amacıyla Kahramanmaraş Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü tarafından 12.Ağustos. 2013 tarihinde yapım işi ihalesi yapılmıştır.

Kültür park Tesisi 7 Blok, Bodrum + Zemin + Yeşil Çatı örtüsünden oluşmakta olup Bodrum Katta 6750 m² alana sahip Otopark ile Diğer Bloklarda, Gösteri ve benzeri etkinliklerin yer alacağı, amfi şeklinde düzenlenmiş ve meydanın ortasında oluşturulmuş forum alanı,Meydan (avlu), Konferans Salonu, Yeme-İçme Mekânları, Kültür ve sanat etkinliklerinin yapılacağı mekanlar, Sanatsal Eğitim Atölyeleri, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Müzesi ve Panorama Müzesi ile İSKEP Projesi kapsamında Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Engelliler Şube Müdürlüğümüz, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülecek olan SHİRDB ( Sosyal Hizmetler Destek ve İstihdam Rehberliği Birimi) kurulacak ve halkımızın hizmetine sunulmuş olacaktır.

Söz konusu tesis inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olup en kısa sürede hizmete açılacaktır. Bitiş Tarihi:10.08.2015 İşe Başlama Tarihi:05.11.2013

SOSYAL YARDIM PROJELERİ

Sosyal Belediyecilikte ilkleri gerçekleştirmeye devam eden Kahramanmaraş Belediyesi, Sanayi esnafını da unutmayarak Sanayi Bölgesi'nde Çorba Dağıtım Noktası açtı. Vatandaşların sabah erken saatlerde ücretsiz olarak yararlandıkları Çorba Dağıtım Noktasında, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan aşçılar tarafından günde 1000 kişilik çorba servisi yapılıyor. Sanayi bölgesinde çalışan işçilerin büyük ilgi gösterdiği çorba dağıtım noktası, haftanın 6 günü sabah 06.30'dan 8.30’a kadar hizmet veriyor.

Sosyal Belediyecilikte ilkleri gerçekleştirmeye devam eden Kahramanmaraş Belediyesi, Sanayi esnafını da unutmayarak Sanayi Bölgesi'nde Çorba Dağıtım Noktası açtı.

Şekerdere Bulvarı üzerinde bulunan Belediyemize ait sosyal tesislerde Belediye aşevinin açılışı Ağustos 2005’te yapılmıştır.

Tecrübeli ve usta aşçılar tarafından hijyenik ortamda hazırlanan çorbaların (ezogelin, süzme mercimek, ekşili çorba vb.) hammaddeden tüketiciye ulaşana kadar bütün aşamalarda Gıda Mühendisi tarafından denetimi ve kalite kontrolü yapılmaktadır.

Aşevinde, haftanın 6 günü kahvaltı ve sıcak çorba verilerek günlük ortalama 500 kimsesiz ve yardıma muhtaç vatandaşımıza hizmet verilmektedir.

01.05.2003 tarihinde faaliyete başlayan 01.04.2009 tarihinden itibaren müdürlüğümüz tarafından faaliyetleri yürütülen Belediyemiz Eşya Toplama ve Dağıtım Merkezinde; hayırsever vatandaşlarımız tarafından kullanılmayan veya atıl durumda olan her türlü giyecek ayakkabı v.b. ihtiyaç malzemeleri gerekli işlemler ve bakımı yapılarak bu merkezimiz tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza verilmektedir.

01.05.2003 tarihinde faaliyete başlayan 01.04.2009 tarihinden itibaren müdürlüğümüz tarafından faaliyetleri yürütülen Belediyemiz Eşya Toplama ve Dağıtım Merkezinde; hayırsever vatandaşlarımız tarafından kullanılmayan veya atıl durumda olan her türlü giyecek ayakkabı v.b. ihtiyaç malzemeleri gerekli işlemler ve bakımı yapılarak bu merkezimiz tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza verilmektedir.

Namık Kemal Mahallesinde 01 Temmuz 2011 tarihinde yeni Gıda Bankası açılmıştır.

İlk Gıda Bankamız yardıma muhtaç vatandaşlarımızın genel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde büyük bir market görünümünde 05 Temmuz 2007 tarihinde açılmıştır. Gıda Bankası’nın açılışı ile kapı kapı yardım yapma devrini kapatmaya yönelen Belediyemiz ihtiyaç sahiplerine verileni değil ihtiyacı olan malzemeleri alma seçeneği sunmuştur.

Yardıma muhtaç aileler bir elin, bir gönlün ve bir desteğin kendileri ile birlikte olduğunu hissetmekte ve sosyal yaralarımız azalmaktadır.

EĞİTİM PROJELERİ

Olası yangın ve afet olaylarında halkımızın can ve mal güvenliğinin daha profesyonel ekiplerce sağlanması için, Karacasu’da bulunan itfaiye grubumuzun yanındaki yaklaşık 4.000 m²lik alan üzerinde bölgemize hitap edebilecek Avrupa standartlarında İtfaiye Eğitim Merkezi kurulmuştur.

İtfaiye personellerimize, gönüllü itfaiyecilere, arama kurtarma moral destek ekibi üyelerine, tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşların acil durum ekiplerine gerçek bir yangın veya arama kurtarma operasyonlarında karşılaşabilecekleri tüm durumların yaşatılması ve yangına müdahale, yangın alanındaki doğru hareket tarzları ve söndürme ekipmanları kullananım teknikleri, arama kurtarma teknikleri eğitimlerinin uygulamalı olarak verilmektedir. Tesiste yer alan eğitim istasyonları şunlardır:

Gözlem ve Atak İstasyonu (katı yakıt işletimli)

Yangın Evi İstasyonu (Sıfır Görüş-Suni dumanlı-Gece Görüşlü Kamera ve Ses Takipli)

Tanker Kazası Yangınlarına Müdahale İstasyonu (lpg işletimli)

Kuyu Operasyonları İstasyonu, Yüksek açı Kurtarma İstasyonu, Trafik Kazalarına Müdahale İstasyonu, Kentsel Arama Kurtarma İstasyonu, İtfaiye Sporları Eğitim ve Tırmanma Kulesi, Dengede Yürüme Tahtası, Yüksek Atlama Tahtası

Proje kategorileri: İtfaiye-Eğitim İlçe - Konum: Merkez İlgili Departmanlar: İtfaiye Dairesi Başkanlığı AKOM Eğitim Şube Müdürlüğü İlerleme durumu: Tamamlanmış Proje

Proje tanımı: Lise binasının Oturum alanı 846 m2 olup toplam inşaat alanı 5076 m2DİR. Eğitim yapısı bodrum+zemin+4 kattan oluşmaktadır. 24 adet derslik, Z kütüphane, 1 er adet fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarı, 1 er adet resim ve müzik atölyesi, çok amaçlı salon, 1 adet bilgisayar laboratuvarı, beden eğitimi dersliği ve idari birimlerden oluşmaktadır. 9 dönümlük bir bahçeye sahip olan eğitim yapısı bahçesinde yürüyüş yolları, kameriyeler, ahşap gölgelikli oturma yerleri, bekçi kulübesi, satranç oyun alanı, açık spor sahaları ve otoparkın yer alması planlanmaktadır.

YURT BİNASI

Pansiyon binasının oturum alanı 1892,15 m2 olup toplam inşaat alanı 9460,75 m2 olan pansiyon yapısı bodrum+zemin+3 kattan oluşmaktadır.

Otel Tipi Olan Pansiyon Binası 300 kişiliktir. Odalar 4 er kişiliktir ve çalışma düzeni yer almaktadır. Zemin Kat: Yemekhane, idari birimler , engelli öğrenci yatak odası, misafir odaları, bekleme salonları ve yatakhaneler yer almaktadır. Normal Katlar (1,2 ve 3. Kat): Yatakhaneler, fitness salonları, dinlenme salonları ve çalışma odaları yer almaktadır. Bodrum Kat: Teknik birimler, yemekhaneye ait mutfak, sığınak ve depolama birimleri yer almaktadır. Çevre Düzeni İmalatları: Cevre duzenınde otopark, basketbol, voleybol ve futbol sahası, açık oturma yerleri ve futbol sahasına ait tribunden oluşmaktadır.

Çalışmalarımız Devam Etmektedir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi Pazarcık Yavuz Selim 13 Derslikli okul ve çevre düzeni Yapım işinde 12.02.2015 tarihinde yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak işe başlanılmıştır. Eğitim Tesisi oturum alanı 546 m², toplam inşaat alanı 2185 m² , Bodrum, Zemin ve 2 Normal Kattan oluşmakta olup 13 Derslik, 2 adet ana sınıfı, Kütüphane, Bilgisayar Laboratuvarı ve idari birimlerden oluşan tesisin, 4244 m² bahçe alanına sahip olup otopark yer almaktadır.

Tesisin yapımı tamamlanmış olup hizmete açılmıştır.

Sözleşme Tarihi:12.02.2015

İşin Süresi: 300 GÜN

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Kahramanmaraş İli OnikiŞubat İlçesi Oruç Reis Mahallesi İlkokulu Yapım İşinde; Kahramanmaraş İli OnikiŞubat İlçesi Oruç Reis Mahallesi İlkokulu Yapım İşinde; Eğitim Tesisi oturum alanı 555 m² olup, inşaat alanı 2220 m² olan tesis Bodrum + Zemin + 3 Normal Kattan oluşmakta olup, 16 Adet Derslik, 2 Adet Ana Sınıfı, Kütüphane, 1 Adet Fen Laboratuvarı, 1 Adet Resim ve Müzik Atölyesi, 1 Adet Çok Amaçlı Salon ve İdari Birimlerden oluşmaktadır. Çalışmalarımız Tamamlanmış Olup Hizmete Açılmıştır.

Sözleşme Tarihi :27.0 5.2015- İş Bitim Tarihi : 210 gün

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından 1.896.000,00 TL bedel ile ihalesi yapılan, Kahramanmaraş Elbistan Esentepe Mahallesi 16 Derslikli Ortaokulu yapım işinde, 03.02.2015 tarihinde yüklenici firmaya iş yeri teslimi yapılarak inşaata başlanılmıştır.

Elbistan Esentepe Ortaokulu Yapım İşi Kapsamında; Toplam İnşaat Alanı 3525 m² olup arsa oturumu 705 m² dir. Eğitim Yapısı Bodrum + Zemin + 3 Normal Kattan oluşmakta olup 16 Dersliğe sahiptir. 2 Adet Anasınıfı, Kütüphane, Fen Laboratuvarı , Resim ve Müzik Atölyesi

İdari Birimler Bulunmaktadır. Ayrıca Eğitim Yapısında 7196 m² alana sahip Bahçede;

Yürüyüş yolları, Oturma Terleri, Satranç Oyun alanları Basketbol sahası, Otopark alanı bulunmaktadır., Çalışmalarımız tamamlanmış olup hizmete açılmıştır. İşin Veriliş Tarihi: 03.02.2015, İş Bitim Tarihi : 25.06.2016

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Kahramanmaraş İli Türkoğlu İlçesi Türkoğlu Yatılı Bölge Ortaokulu Yapım İşinde 07.04.2015 tarihinde yer teslimi yapılarak yapımına başlanılmıştır. Eğitim Tesisin oturum alanı 846 m² olup, toplam inşaat alanı 4230 m² dir. Eğitim Yapısı Zemin + 4.Normal Kattan oluşmakta olup, 24 Adet Derslik, 2 Adet Ana Sınıfı, Kütüphane, 1 Adet Fen Laboratuvarı, 1 Adet Resim ve Müzik Atölyesi, Çok Amaçlı Salon, 1 Adet Bilgisayar Laboratuvarı ve İdari Birimlerden oluşmaktadır. 6810 m² lik geniş bir bahçeye sahip olan eğitim yapısı bahçesinde yürüyüş yolları, 4 Adet Kameriye, Ahşap gölgelikli oturma yerleri, bekçi kulübesi, satranç oyun alanı, 1 adet basketbol sahası ve otopark yer almaktadır. Çalışmalarız tamamlanmıştır. Sözleşme Tarihi: 03.04.2015 İşin Süresi: 365 GÜN

ÖZEL PROJELER

Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi

Proje tanımı: Projemiz 65 yaş üzerine hitap edecektir. Yaşlı bireylerin evlerine kurulacak sistemler, acil durum butonları, akıllı ilaç kullanım kutuları gibi birçok akıllı sistem ile uzaktan yaşlının tansiyonu, nabız ve kalp atışları, şekerinin ölçümleri sağlanacak ve tıbbi gereklilik durumunda sistem üzerinden çağrı merkezi ekranından yetkililere hızla ulaştırılacak. Yaşlının ev içerisinde düşmesi gibi durumlarda titreşimlere duyarlı bel ünitesi ile çağrı merkezine anında sinyal gidecek ve çağrı merkezi yaşlı destek ekiplerini oraya yönlendirebilecek.

ÖZEL SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK ?

65 yaş üstü yalnız yaşayan yaşlı bireylerin evlerine kurulacak akıllı takip ve çağrı sistemleri ile yaşlıların çağrı merkezi personelleri tarafından 7/24 yaşadıkları ortamlarda uzaktan sağlık durumlarının takip edilmesi ve gereken tıbbi durumlarda ilgili sağlık yetkilisine haber verilmesi ile yaşlıların evde yaşamlarına destek verilmesi amaçlanmaktadır. Yalnız yaşayan yaşlıların yangın, gaz zehirlenmeleri, duman, su taşması vb durumlarda acil servis, ambulans, polis ve itfaiye birimlerine haber verecek bir sistemin kurulması ile yaşlıların korunması amaçlanmaktadır.Proje kapsamında çağrı merkezine bağlı olarak kurulacak evde bakım hizmetleri ekipleri ile yaşlının evde bakımları (Vücut Temizliği, El ve Ayak Bakımları ve Ağız Bakımları) haftalık periyotlar ile yapılacak.Uzaktan sağlık takipleri, evde temizlik ve bakımları yapılan yaşlı bireylerin hizmetlerden memnuniyet derecelerini ölçmek ve psiko-sosyal destek vermek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştirilecek.

25 BİN KONUT AYDINLANIYOR

Proje tanımı:

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kürtül mevkiindeki Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde depolanan çöplerden 25 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek güçte 4.8 megawat/saat elektrik üretecek. Kültür çöplüğünde biriken metan gazından elektrik üretmek amacıyla elektrik santrali kurulan Katı Atık Depolama Alanı’na günlük ortalama 550-600 ton arası çöp taşınıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin uygulayacağı proje ile Kahramanmaraş’ın günlük 400 tona yakın çöpü Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde elektriğe dönüştürülerek kenti aydınlatacak. Proje bittiğinde çöpten üretilen metan gazından toplam 4.8 megawat/saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu elektrik de ulusal elektrik şebekesine satılarak hem Büyükşehir bütçesine hem de Kahramanmaraş’ın enerji üretimine katkı sağlanacak.

Proje kategorileri: Çöpten Enerji Üretimi İlçe - Konum: Onikişubat İlgili Departmanlar: Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü İlerleme durumu: Devam eden Proje Projenin İlk Etabı Tamamlanmış Olup Çalışmalarımız Devam Etmektedir. Toplu Taşıma Bölge Amirlikleri Proje tanımı: Şehir Merkezinde Doğu ve Batı olmak üzere 2 adet bölge amirlikleri kurulumu çalışmalarına başlanmıştır. Proje kategorileri:

Hizmet İlçe - Konum: Merkez İlçeler İlgili Departmanlar: Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü,, İlerleme durumu: Çalışmalar Devam Etmektedir.

Trabzon Caddesi,Kent Meydanı ve Çevresi Yolları Düzenleme Projesi

Proje tanımı:

Kıbrıs Meydanı, Trabzon Bulvarı, 2017, Kahramanmaraş Belediyesi Kentin önemli bir bağlantı noktası olan Trabzon bulvarı ve devamında yer alan Kıbrıs Meydanı; tarihi yapıların bulunduğu ve Ulucami ile Valilik arasındaki bağlantıyı sağlayan bir koridor niteliğindedir. Bu bağlantı üzerinde kentin tarihi yapısını oluşturan ana unsurlardan biri olan tarihi Kapalı Çarşı da yer almaktadır.Kentin tümüne hizmet etmesi beklenen proje kentin tarihi yapısını korumayı ve yayaların konforunu ele almaktadır. Araçların ikinci planda kaldığı, kent-insan-kültür bütünlüğünü sağlayacak bir tasarım kararı alınmıştır. Valilik önünden başlayan yaya sirkülasyonu yalın ve belirli bir düzen içinde Ulu Camiye kadar devam etmekte ve bağlantı kopmamaktadır. Kapalı Çarşı; Kıbrıs Meydanı ile bir bütün olarak düşünülmüş, Kapalı Çarşının kent ile kopuk olan eski durumunun ortadan kaldırılarak, kültür-insan ilişkisinin kuvvetlendirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca Kıbrıs Meydanının altından geçmekte olan derenin izleri tasarımda yer almakta, Kıbrıs Meydanındaki su yüzeyleri ile canlılık kazanmaktadır. Projenin en önemli özelliği; tarihi yapının toplum ile bir bütün olarak düşünülmesidir. Araç öncelikli değil, yaya öncelikli bir tasarım esas alınmıştır. Valilik önünde başlayan bisiklet yolu Kıbrıs Meydanına kadar devam etmekte, araç ve yaya sirkülasyonu arasında sınır oluşturmaktadır. Bisiklet yolu ile aynı doğrultuda ilerleyen Yeşil Şerit belli bir düzen doğrultusunda tasarlanmış ve yayalara hitap etmektedir. Döşeme üzerinde insanları meydana ve sonrasında ulu Camiye yönlendiren izler bulunmaktadır. Proje de kullanılan döşeme malzemeleri tarihi yapı göz önünde bulundurularak tarihi yapılara uygun ve de uyumlu doğal ürünler tercih edilmiştir. Tarihi yapıların renk ve dokuları irdelenerek tarihi yapılarla bütünlük sağlayacak taşlardan oluşan döşeme tasarlanmıştır. Kent mobilyalarında öncelikli olarak ahşap ürünlerine yer verilmiş, tarihi yapıyı destekleyici tasarım ürünleri tercih edilmiştir. Kent mobilyaları proje kapsamında belirli bir düzen doğrultusunda tekrar etmektedir. Aydınlatma armatürleri kültürel yapıya uyum sağlayacak şekilde diyazn edilmiş, aydınlatma direklerinin kent mobilyaları ile bütünlük sağlaması için ahşap olması düşünülmüştür.

Proje kapsamında kullanılan bitki türleri Kahramanmaraş bitki örtüsü de dikkate alınarak, alanda daha önceden kullanılan nitekli türleridir. Trabzon bulvarı boyunca alle etkisini sağlayacak ve anıt özelliği taşıyan ağaç türü, Kıbrıs Meydanında ise gövde özelliği ile ön plana çıkan boylu ağaçlar tercih edilmiştir.

Kent mobilyaları, aydınlatmalar ve bitkilendirme belirli bir sistematik içinde tasarlanarak, insanların ulaşımını kolaylaştırıcı hale getirmiştir. Proje kategorileri: Yayalaştırma Çalışmalarıİlçe - Konum: Dulkadiroğlu İlgili Departmanlar: Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Teleferik Projesi

Kamulaştırma çalışmalarımız devam etmektedir.

YAPAY PLAJ PROJESİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından, Kahramanmaraş İli,12 Şubat ilçesinde gerçekleştirilecek olan Yapay Plaj-Park Projesi yaklaşık 75.595 m² arsa alanına sahiptir. Ceyhan nehri kıyısında yer alan Yapay Plaj-Park Alanı Kent Merkezine Kayseri – Ankara yönünde 12 km uzaklıkta olup kentin gereksinimi olan yeşilin ve su öğesinin bir arada bulunduğu, insan ölçeğine görsel ve fiziksel olarak duyarlı, açık ve kapalı mekânlardan oluşan şehrin sosyo kültürel yapısına uygun çok aktiviteli bir merkez oluşturulması amaçlanmıştır. Kahramanmaraş’ın gelecek vizyonu için, mekansal, kültürel, sanatsal,sportif,ekolojik değerlerin nitelikli bir şekilde geliştirilmesi, işlevsel, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik çözümleri içeren;özgün kimlikli mekanlar oluşturularak alanın kentle bütünleştirilmesi bağlamında kent yaşamına kazandırılması amaçlarına yöneliktir. Yapay Plaj Alanıyla özellikle yaz aylarında denize gidemeyen kent halkının deniz keyfini yaşamalarına olanak sağlanacak, bay ve bayan plajlarıyla halkımıza hizmet verecektir. Yapay Gölette kano/kürek keyfi, kayıklarla gezme ve balık tutma vb. gibi çeşitli aktiviteler sağlanacaktır. Plaj haricinde parkta bir çok çocuk oyun gurubu,açık amfi, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, restoran ve cafeler, kayıkhane, teras ve piknik alanları, spor salonu, voleybol, basketbol, mini golf vb. açık spor alanları, kaykay/paten pisti, kitap okuma ve çalışma salonları, yönetim, revir ve mescit binaları yer alacaktır.

KAYAK MERKEZİ VE MESİRE ALANI

Proje tanımı: Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesi yedi kuyular mevkiinde bulunan kayak merkezi ; Kahramanmaraş Kent Merkezine 15 dakika (20 km) mesafede ve 1.000.000 m2 alanda projelendirilmiştir. projenin başlıca hedefleri kış sporlarıyla halkımızı buluşturmak, hem profesyonel hemde amatör sporcular için alanlar oluşturmak, zirve tesislerinde yeme - içme alanlarına sahip olmak, yaz- kış keyifli tatil alanları oluşturmaktır. yıllık 600.000 kişiye hizmet vermesi düşünülmektedir. proje kapsamında 100 m2 lik dağ evleri , 520 m2 lik danışma ve yönetim birimi , 400 m2 kayak kiralama birimi, 350 m2 sağlık birimi, 380 m2 alanda ticari birimler , 520 m2 Restaurant ve cafe ,40 m2 umumi wc, 1000 m2 sosyal tesis birimleri ile , amatör ve profesyonel kayakcılar için pistler , %18 ( 790 m) -%22 ( 906 mt) eğim mavi pistler -- orta seviye zorluk 2 adet , %38 ( 470 m) kırmızı pist -- yüksek seviyede zorluk , %15 ( 1170 m) yeşil pist orta seviyede zorluk , derecelerinde 4 adet toplamda pist bulunmaktadır. teleski ve telesiyej hatları , 1 adet kızak alanı , 1 adet 200mt ve 150 mt lik babylıft , atlama rampaları , offroad alanları, trekkıng alanları, heliport ve otopark alanları (800 araçlık) piknik ve rekreasyon alanları yapılacaktır. Proje kategorileri: Kayak Merkezi ve Sosyal Tesisler İlçe - Konum: Dulkadiroğlu İlgili Departmanlar: Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz