Artan koronavirüs vakaları, akabinde gelen yasaklar ve ilaç kullanım konusunda gündemde olan tartışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selma Ateş, tüm vatandaşların mutlaka yasaklara uyması gerektiğini vurguladı. Vaka sayılarındaki artışın olacağını birkaç ay öncesinde öngördüklerini anlatan Ateş, Türkiye' nin ülke olarak salgınla iyi bir mücadele verdiğini belirtti. “Test sonucu pozitif olan herkesin mutlaka bakanlığın verdiği ilaçları kullanması gerekiyor” diyen Ateş, hastalığın seyrinin kişiden kişiye değiştiğini , erken tedavi başlanmasının pnemoni oluşma riskini azaltacağını belirtti.

“VAKA ARTIŞI BEKLEDİĞİMİZ BİR DURUMDU”

Ateş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Havaların soğumasıyla birlikte insanların kapalı ortamlarda kalmasından dolayı , kişiler arası etkileşimin daha fazla artması nedeniyle kış aylarında vaka sayılarında bir artış olmasını bekliyorduk. Yasaklar vaka sayısındaki artışı kontrol altına alabilmek için getirildi. Ülkemizde de tüm dünyada uygulandığı üzere bazı kısıtlamalar uygulanmak zorunda Dünya geneline baktığımızda da başka ülkelerde de yasakların uygulandığını görüyoruz. Çünkü olması gereken bu. Yani bir salgın var. Salgının kontrolü içinde belirli yasakların getirilmesi lazım ki salgının hızı azaltabilelim. Ülkemizde de devletimiz tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen pandeminin etkilerini azaltmak için elinden geleni yapıyor. Tüm kurumlarıyla beraber gerçekten çok büyük bir özveriyle çalışıyor. Yasaklara vatandaşlarımızın da uyması hem sağlık personellerinin üstlerindeki yükü azaltmak açısından, hem de kendi sağlıkları açısından önemli ve gerekli. Mutlaka bunlara dikkat etmeleri ve uymaları gerektiğini düşünüyorum.

“SAĞLIK HİZMETİ KONUSUNDA OLDUKÇA İYİYİZ”

Vaka sayılarına bakacak olursak sayın bakanımızında belirtiği üzre sayılarda artışlar var. Zaman zaman belirli illerde artıyor daha sonra düşüşe geçiyor. Bu insanların yasaklara ve kurallara uyumuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ülkemiz genelinde bakacak olursak vaka sayıları artmış olmasına rağmen bu kontrol edilebilir seviyede. Türkiye gercekte tüm dünyaya göre aslında sağlık hizmeti konusunda oldukça iyi. Diğer birçok ülkede sağlık hizmetlerine ulaşabilmek bu kadar kolay değil.

“MİLLET OLARAK DUYARLI DAVRANMAMIZ LAZIM”

Bu birkaç ayı vaka sayılarını kontrol altında tutarak atlatmamız gerekiyor çünkü biliyorsunuz aşılarla ilgili çok ciddi çalışmalar oldu. Bakanımızın da açıkladığı üzere 11 Aralıktan itibaren aşılar Türkiye’ye de gelecek. Faz-3 çalışmaları tamamlanan ve hazır olan aşılar kullanıma sunuldu.Aşılama ile birlikte vaka sayıları daha da azalacaktır. Ama o döneme kadar bizim millet olarak duyarlı davranmamız lazım. Kendi sağlığımız için etrafımızdaki insanların sağlığı için yasaklara uymamız gerekiyor. Bu dönemi bireysel yaşayarak geçirmemiz lazım. Sosyalleşmemiz gerekiyor.


 

“İLAÇLAR KULLANILMALI”

Tüm dünyadaki algoritmalara baktığımızda bu hastalıkla ilgili bilinmeyenler çok fazla. Her gün yeni bir çalışma çıkıyor. Tüm dünyada uygulanan sağlık politikaları, bilimsel veriler takip edilerek bizde tedavi algoritmaları oluşturuyoruz . Onun için bakanlığımız tarafından verilen ilaçların kullanılması önemli . erken tedavinin pnomoni gelişimini azalttığı yönünde çalışmalar var. Bunun için tedaviye uyum önemli . Vakaların seyri çok değişik olabilir .Bazı insanlar hafif bazı insanlarda ağır geçiriyor. Hafif geçiren bir kişinin ben ilacı içmedim iyi oldum diye bir önyargıda bulunup diğer insanları etkilemesi doğru değil. Hastalığın seyri kişiden kişiye göre değişiyor. Test sonucu pozitif olan herkesin mutlaka tedaviye uyması önemli .”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz