Kentin merkezi konumunda bulunan ve araç trafiğinin yoğun olarak yaşandığı Kıbrıs Meydanı, Azerbaycan Bulvarı, Yeni Hükümet Caddesi ve Trabzon Caddesi gibi yerlerde çift sıra parklanmadan kaynaklanan trafik akışındaki yoğunluğun ortadan kaldırılması amacıyla polis ve zabıta birlikte hareket ediyor. Büyükşehir Belediyesi ile İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen çalışmada bir yanda polis diğer yanda ise zabıta ekipleri, trafikteki aksaklıları giderirken her iki kurumunda trafik üzerindeki etkinliği artıyor.  

“AMACIMIZ İŞBİRLİĞİ VE GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURMAK”
Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Eyüp Karataş, “Belediyemiz Zabıta Dairesi Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce İş ve güç birliği oluşturmak amacıyla yapılan bu protokol kapsamında devam eden uygulama, Türkiye’de örnek bir uygulamadır. Bu sayede personel, araç ve zaman tasarrufu yapılıyor. Şehrimizde araç sayısı her geçen gün hızla artarken, bu artışa bağlı olarak kent içerisinde yaşanan trafik sorunlarına uzun soluklu çözümler getirmekte kaçınılmaz oluyor. Yaptığımız istişareler sonucunda yeni olan bu çalışma modeli başlatmış olduk. 1 polis memuru, 1 Trafik Zabıta Personelinden oluşan 4 ekiple başta trafiğin yoğun olduğu arterler üzerinde Emniyet ve Zabıtanın sorumluluk alanlarında zabıta-polis beraber hareket ediyoruz” dedi.

“HATALI PARKLANMA,  İKİNCİ SIRA PARKLANMA VE KALDIRIM İŞGALLERİNİN ÖNLENMESİNİ AMAÇLIYORUZ”
Trafik yoğunluğu olan bölgelerde hatalı parklanma,  ikinci sıra parklanma ve kaldırım işgallerinin önlemesini amaçladıklarını söyleyen Karataş, “Bu çalışma Büyükşehir Belediyemiz ile İl Emniyet Müdürlüğümüz arasında yapılan bir iş birliği protokolüdür. Amacımız sokak, cadde ve bulvarlarımızı araç ve yaya trafiğine sürekli olarak açık bulundurmaktır. Bu çalışmayla araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu Azerbaycan Bulvarı, Trabzon Caddesi, Şeyhadil Bulvarı, Ali Said Zarifoğlu Bulvarı gibi trafik yoğunluğu olan bölgelerimizde hatalı parklanma,  ikinci sıra parklanma ve kaldırım işgallerinin önlemesi amaçlanmaktadır. Bu konuda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz ve halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“GÜZEL SONUÇ ALDIĞIMIZ ETKİLİ PROJELERİMİZDEN BİRİ OLDU”
Bir diğer özel açıklama ise Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan’dan geldi. Gazetemize konuşan Doğan, yaklaşık bir yıldır ortak yürütülen çalışmaların oldukça olumlu olduğunu belirterek, “2018 yılındaki güzel sonuç aldığımız etkili projelerimizden bir tanesi. Polis, Zabıta ortak çalışma ekiplerinin kurulmasıydı. Bizim 4 yaya devriyemiz vardı. Büyükşehir Belediyesi zabıta daire başkanlığına bağlıda aynı güzergâhlarda yine trafik düzenlemesiyle görevli zabıta ekipleri vardı. Bizler hem yaya devriyelerimizin mobilize hale gelip daha etkin olmaları açısından hem de trafik zabıta görevlilerinin daha etkin düzenleme yapabilmesi açısından valilik oluruyla bu 4 yaya devriyemizi trafik zabıta ekipleriyle birleştirerek emniyet zabıta ortak trafik düzenleme ekipleri oluşturduk” diye konuştu.

“HEM EMNİYET HEM DE BELEDİYE İÇİN FAYDALI BİR ÇALIŞMA”
Hem kendileri hem de Büyükşehir Belediyesi için faydalım bir çalışmanın olduğuna dikkat çeken Doğan, “Yaklaşık 1 yıldır şehrin merkezi bölgesinde Azerbaycan Bulvarı, Kıbrıs caddesi, Yeni Hükümet Caddesi ve Trabzon caddesinde öncelikli görevleri çift sıra parkların önlenmesi, trafiğin yoğunlaştığı sabah ve akşam saatlerinde trafik akışkanlığının hızlandırılmasıdır. Bunun haricinde zabıta daire başkanlığı ile birlikte uygun gördüğümüz ek alanlarda ek görevlendirmelerde yapmak suretiyle bu alanların dışına da bazen bu arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Trafik zabıta ekiplerimiz Trabzon caddesinde ki tek yöne dönüşme olayıyla aktif görev alıyorlardı. Yalnız ceza yazma yetkileri olmadığı için çok etkin bir denetleme yapamıyorlardı. Bizim arkadaşlarımızda merkezi bölgede yaya geziyorlardı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanıyla görüştük. Onların teklifiyle bu proje başladı. Böylece yaya devriyelerimizle trafik zabıta ekiplerini birleştirerek ceza yazma yetkisi olan, tableti olan, sorgulama yapabilen ve merkezi bölgede seri şekilde zabıta araçlarıyla hareket edebilen ortak çalışma ekiplerini kurduk.  Hem biz emniyet açısından çok faydası oldu. Merkezi bölgede 4 ekip kazandık. Ekip sayımızın arttırılması yönünde çok faydası oldu. Büyükşehir Belediye Zabıta Daire Başkanlığı'ndan aldığımız geri dönüşümlerde çok olumlu. Dolayısıyla projemiz başarılı ve etkin bir şekilde devam ediyor. Türkiye'de örnek olabilecek bir proje. Bu projeyi uygulayan başka illerde var, bunu daha az ekiple yapan illerde var. Ama en güzel örneği Kahramanmaraş'ta oldu” ifadelerini kullandı.

“GAYET UYUMLU BİR ŞEKİLDE PROJEMİZ DEVAM EDİYOR”
Projenin oldukça uyumlu bir şekilde devam ettiğinin bilgisini veren Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “2 Farklı kurumun görevlisi olmalarına rağmen gerçekten büyük bir uyum içinde çalışıyorlar. Hem personelimiz açısından hem dışarıdaki vatandaşlarımız açısından hiç bir şikâyette almadık. Gayet uyumlu bir şekilde projemiz devam ediyor. Polis yaya devriye olduğu için mobilize olarak seri hale geldi. Zabıtada algı yönetimi bakımından vatandaşın gözünde daha etkin bir hale geldi. Burada önemli olan uyumdu onla ilgilide bir problem dönüşü olmadı. Hem zabıta daire başkanlığımız hem de bizim yaptığımız geri dönüşümlerde bu arkadaşların faaliyet sonuçlarını incelediğimizde de gayet etkin bir şekilde çalıştıklarını gördük.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz