Dışarda ucuz fiyata satılan plastik oyuncaklar çocukların sağlığına zarar verebiliyor. Uzmanlar ebeveynlerin çocuklarına oyuncak alırken sadece fiyatına değil, kalitesine de bakmaları gerektiğini söyledi.

Sadece çocuklarının gönlü olsun diye aldıkları plastik oyuncaklar bebek ve çocuk sağlığı açısından tehlike saçıyor. Uzmanlar ortalıkta satılan plastik oyuncaklarla ilgili ebeveynleri uyardı. Oyuncak alırken sadece çocukları eğlendirmek için değil çocukların sağlığını da düşünmelerini söyleyen uzmanlar, ailelerin çocuklarına oyuncak alırken daha dikkatli olunması gerektiği konusunda aileleri uyardı.

PLASTİK OYUNCAKLARIN ZARARLARI
Uygun fiyatlarda piyasaya sürülen çoğu plastik oyuncaklar, ciddi boyutlarda zararlı toksinler içermektedir. Plastik oyuncakların zarara yol açtığı Bisfenol A toksinleri başta olmak üzere yapımlarında kullanılan yan maddelerde kansorejen oluşumuna yol açmaktadır. Bisfonel A nedir? Ve Bisfonel A’nın zararları nelerdir? Bisfonel A kimyasalı, plastik oyuncakların yanı sıra bebek biberonları, bebek mamalarının kutularının kaplamasında bulunur. Aynı zamanda çocuğunuza dişleri için plastik diş eti kaşıyıcılarının kullanımları konusunda Bisfonel A maddelerinin zarara yol açma ihtimalini düşünürsek kullanımından önce doktoruna danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Plastik oyuncaklar yine çoğunlukla PVC ile yapılmaktadır. Bebeklerin ellerindeki oyuncakları ağızlarına götürme özelliklerini göz önünde bulundurursak PVC içerisinde bulunan kimyasallarında zararları üzerine birkaç önemli konuya değinebiliriz. Bu maddelerde endokrin bozucular mevcuttur ve vücudun hormanal gelişimlerini bile olumsuz yönde etkileyebilmektedirler.

Kadmiyum karışımı bazı plastik oyuncaklar da yine çocuklarımız üzerinde risk oluşumunu yükselterek zararlara neden olmaktadır. Kadmiyum, yeryüzünde çok az bulunan çinko ve benzeri bir geçiş elemeni olmakla birlikte yumuşak ve gümüş beyazı rengindedir. Plastik oyuncakların dengeleyici maddesidir. Bilinen bir kanserojendir aynı zamanda beyin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve böbrekler üzerinde tahribat ve zararlara yol açar. Yine kurşun da, plastik oyuncakların daha dayanıklı hale getirilebilmesi için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kurşun içerikli plastik oyuncakların zararları ise, sinir sistemini doğrudan etkileyebilmesi muhtemeldir bununla birlikte IQ azalması, işitme kaybı yaşanmasını da belirlenmiştir. Plastik oyuncakların yapımında kullanılan bu zararları maddelerin yol açtığı rahatsızlıkları önlemek için, çocuklarınızı bu tür oyuncaklardan uzak tutmalısınız hatta hediye seçiminde bile bu maddelerin içerdiği oyuncakları tercih etmemelisiniz. Plastik oyuncaklar büyük ölçüde içlerinde zehir barındırmaktadırlar. Bu nedenle çocuklarımızın bu tür zararlardan uzak büyüyebileceği ortamlar oluşturmalısınız. Oyuncak kullanımında bambu, ahşap, balmumu ve doğal yağlar kullanılar yapılan organik üretimleri tercih etmelisiniz. Ya da toksin maddesi bulundurmayan plastik oyuncaklar tercih etmelisiniz. Çocuklarımız günümüzde yeterince zararlı madde ile karşı karşıyayken oyuncak seçiminde bilinçli ve özenli olmak bizlerin en birinci görevlerinden bir tanesidir.
Haber: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz