Özellikle son birkaç aydan bu yana yükselen ve yerinde durmayan kur hareketleri, hemen hemen tüm sektörleri etkilediği gibi 2’nci el otomobil piyasasını da olumsuz etkiledi. Kentin 2’nci el araç piyasasındaki dinamo yerlerinden olan Galericiler Sitesi de bu durgunluktan nasibini alırken, esnaf seçim öncesi var olan hareketsizliğin halen devam ettiğini kaydetti. Ayrıca Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da vergi vermeden araç alım satımı yapan kişilerin olduğundan bahseden esnaf, bu duruma devlet yetkililerinin müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

“İNŞALLAH İLERLEYEN GÜNLERDE BU DURGUNLUK ORTADAN KALKAR”
Galerici esnaflarından Köklü Otomotiv İşletme Sahibi Şeref Köklü, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Seçim öncesi piyasanın durumu şimdiki duruma göre biraz daha iyi ve biraz daha hareketliydi. Seçimden sonra piyasada daha bir durgunlaştı. Piyasaların bu denli hareketsiz olmasının altında yatan en önemli sebep doların yükselmesidir. Doların yükselmesi galerideki esnafları oldukça olumsuz etkiledi. Tabii bu etkileme direkt olmuyor ama dolaylı yönden etkiliyor. Nasıl mı? Dolar yükselince haliyle ithal olan her ürünün fiyatı pahalanıyor. Durum böyle olunca da vatandaş elinde olan birikmiş parasını her ihtimale karşı saklı tutuyor. Bunu diğer temel ihtiyaçlarda kullanmak için saklıyor. Durum böyle olunca da ne oluyor? Vatandaş otomobil ihtiyacını acil bir ihtiyaç olarak görmüyor ve araç almayı ileri bir tarihe erteliyor yâda hiç almıyor. Diğer bir hususta dolardaki yükselmeler sıfır kilometre otomobil fiyatlarını arttırdı. Sıfır araçların fiyatları artınca ister istemez 2’nci el fiyatları da arttı. Hal böyle olunca da vatandaş yine geri çekildi. Bu da bizim işlerimizi etkiledi. İnşallah ilerleyen günlerde bu durgunluk ortadan kalkar.”

“ESNAFLARIMIZIN ÇOĞU BANKAYA BORÇLANDI”
Bir başka galerici esnafı Ozonlar Otomotiv İşletme Sahibi Ahmet Kar, “Seçim öncesi de işlerimiz durgundu şimdi de durgun. Sürekli durgunluk devam ediyor. Esnaf olarak çok sıkıntıdayız. Son zamanlarda öğretmeni de, işçisi de, memuru da araç alıp satıyor. Devletimiz bir düzenleme yaptı. Bir kişi yılda 3’ten fazla araç alıp satmayacak şeklinde bir düzenleme getirdi. Şimdi bu kişi bunun da kolay yolunu bularak 3 tane annesinin üzerine 3 tane babasının üzerine 3 tane de kardeşi yâda ağabeyinin üzerine araç alıyor ve satıyor. Yılda zaten 10 araç satsa her birinden de 2 bin TL kazansa kişi bir şekilde bu işten para kazanıyor. Bunun için esnaflarımız sıkıntı yaşıyor. Bu dönem de özellikle de şu bozuk piyasada ayakta durmaya çalışıyor. Esnaflarımızın çoğu bankaya borçlandı” ifadelerini kullandı.

“50 BİN TL’YE SATTIĞIMIZ ARACI TEKRARDAN 52-53’E ALAMAZ OLDUK”
Kar, şöyle devam etti: “Diğer bir husus ise internet sitelerinde insanlar vergi vermeden araçlarını koyuyor ve orada aynı galerici gibi araç alım satımı yapıyor. İnanın bana bu kişiler bizden daha çok araç alıp satıyor. Benim burada aylık 50 bin TL aylık masrafım var. Yanımda çalışan 6 tane işçim var. Yıllık 40 bin TL kiram var. Artı benim üzerimden kaportacı, elektrikçi, tamirci ekmek yiyor. Yani hiçbir masraf olmasa dahi bizim üzerimizden ekmek yiyen insanlar var. Demek istediğim şu ki; vergi kaçakçılığı yapıp, araç alıp satan insanlar bize rekabet oluyor ve galerici esnaflarımızın batmasına neden oluyor. Piyasada ise kurdaki yükselişten dolayı etkilenen esnaflarımız var. Sıfır otomobillerde fiyatlar oldukça pahalandı. İkinci elde de 50 bin TL’lik araçta 3-5 bin TL üzerine koydu. Şu an 50 bin TL’ye sattığımız aracı tekrardan 52-53’e alamaz olduk.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz