Kahramanmaraş’ın bağ ve piknik kültürü olmasından dolayı yaz aylarının vazgeçilmezi olan semaverler yoğun ilgi görüyor. Özellikle son zamanlarda moda haline gelen semaver çay ikramı, Tarihi Demirciler Çarşısı semaver satışı yapan esnafları hareketlendirdi. Piknikçilerin vazgeçilmezi haline gelen semaver satışlarında son günlerde patlama yaşanırken, semaver satışını yapan çarşıdaki esnaflar, lokanta ve çay bahçelerinin sipariş ettiği dev semaverleri yetiştirebilmek için adeta birbirleriyle yarışa girdiler.

YOĞUN İLGİ VAR”

Semaver satışı yapan Ali Büyükkol, özellikle yaz aylarında işlerinin iyi olduğunu ifade etti. Semaver piknikçilerin olmazsa olmazları arasında olduğunu söyleyen Büyükkol, “Semaverde pişen çayın tadı bir başka oluyor. Bu yüzden vatandaşlar semavere yoğun ilgi gösteriyor. Bizler de en uygun şekilde müşterilerimize indirimli şekilde satıyoruz. İlgiden dolayı çok memnunuz. Piknikte kullanılacak bütün eşyaları satıyoruz. Vatandaşlar buradan çoğunu temin ediyorlar. Kahramanmaraşlı vatandaşlar bağı ve piknikleri çok seviyor. Bu yüzden semaverler yaz aylarında daha çok tercih ediliyor” dedi.

SEMAVERLE İÇİLEN ÇAYIN LEZZETİ BİR BAŞKA”

Vatandaşların kaliteye göre semaver aldıklarını dile getiren Büyükkol, şunları kaydetti: “Semaverlerin çeşitli var. 30 liradan 75 liraya kadar fiyatlarımız mevcut. Büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre fiyatları değişiyor. Özellikle yaz aylarında piknikçiler bütçelerine göre semaver çeşitlerini tercih ediyor. Çok kaliteli ve daha uzun ömürlü olanların fiyatı biraz yüksek olanları alanlar azınlıkta, çoğu vatandaş ucuz olanı tercih ediyor. Bizim sattığımız semaverler sobalıdır, odunla yakılıyor. İçine mangal kömürü bırakmak isteyenler içinde közlü olarak özel semaverlerimizde var. Közlü semaver daha iyidir. Çünkü fazla ısı vermez. Üstünde ki demlik yavaş yavaş piştiği için çay kendi halinde kıvamını alır. Normal demlenen çaydan daha lezzetli bir hale gelir. Bu yüzden semaverlerimiz rağbet gören ürünlerimizden bir tanesidir. Semaverde yapılan çayın tadı bir başka olur. İnsanlar bundan ötürü de yoğun ilgi gösteriyor.”

YAKARKEN DİKKAT EDİN!”

Semaveri yakarken dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Büyükkol, “Semaver yakmak dikkat isteyen bir iş. Eğer dikkatli olmazsanız semaver patlaya bilir ve yanabilirsiniz. İçinde kaynar su olduğu için bu yanıklar ciddi seviyede olabilir. Böyle bir kaza yaşamamak için semaver kaynadıktan sonra buharını aşağıdaki musluğu açarak dışarı çıkartmalıyız. Yoksa semaver bir düdüklü tencere gibi patlayabilir. Altını çok hızlı yakmamalıyız. Yavaş ateşte çay olunca tadı daha iyi çıkmış oluyor” şeklinde konuştu.

BU TADI HİÇBİR ŞEYE DEĞİŞMEYİZ”

Bir çay içmek istediklerinde hemen semaveri yaktıklarını dile getiren vatandaşlar ise şunları kaydetti: “ Çalışırken çay yorgunluğumuzu alıyor. Semaverde pişen çayın tadı bir başka oluyor. Eve gidip çay yapıp getirmek zor olduğu için biz de yanımızda semaver götürüyoruz ve bahçede yakıyoruz. Çayı dillere destan bir şekilde oluyor. Çayı sevmeyen bile en azından 5-6 bardak semaver çayı içiyor. Bu tadı hiçbir şeye değişmeyiz. Odun ateşinde pişiriyoruz ve uzun süre soğumuyor semaver çayımız. Pikniklerde de semaver yakıyoruz keyif çatmak için. Ayrıca önemli bir misafirimiz geldiğinde de semaver yakıyoruz. Köyde yakması kolay oluyor ama apartmanlarda yaşayanlar için zor. Çünkü balkonda ateş yakılması yasak bu yüzden onlar bu tattan mahrum kalıyorlar.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz