Dünya’nın önde gelen şirketlerinden birisi olan Rönesans Holding, Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. kanalıyla geliştirdiği Piazza markalı alışveriş ve yaşam merkezlerinin ikincisini Kahramanmaraş’ta hayata geçirmişti. Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ve Amstar Global Partners (AGP) ortaklığıyla 26 Nisan 2013 Cuma günü kapılarını halka açmıştı. Kentin sosyal dokusuna hitap edecek şekilde düzenlenen ve 36 dönümlük alana kurulan bölgenin en büyük, Kahramanmaraş’ın ise ilk AVM’si olan Piazza’nın, toplam 110 bin metrekarelik kiralanabilir kapalı alanında 160’a yakın yerel ve uluslararası marka yer alıyor. Bölgenin sadece ekonomisine değil, sosyal hayatına da büyük katkı sunan Piazza AVM içerisinde bulunan firmaların ise en büyük sıkıntısı kiraların EURO şeklinde verilmesi. Son dönemde hızla artan döviz kurları, kiralarını EURO üzerinden alan Piazza yönetimi AVM kiracılarını zor durumda bırakıyor. EURO’nun geçtiğimiz günlerde 5,10 TL’ye kadar yükselmesinin yanı sıra diğer kurlarda da rekor artışların görülmesi Piazza AVM’deki mağaza kiralarını da tırmandırdı. Günlük kur üzerinden kira ödemesi yapmak zorunda kalan kiracı yatırımcılar bir çözüm bulunması gerektiğini yoksa kapanmaların yaşanacağını öne sürüyor.

ESNAFLAR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN YARDIM BEKLİYOR!

Sezon boyunca gerek kampanyalar gerekse de yaptıkları indirimlerle ayakta kalmaya çalışan firmalar, kira ücretlerinin döviz üzerinden alınmasının kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. AVM yöneticilerinin mağazaları desteklemesi gerektiğini belirten esnaflar, kiraların döviz yerine TL olarak alınmasını istiyor. AVM yönetimlerinin ülkede yaşanan gelişmelerden bağımsız davranarak, kiraları yüksek döviz kurundan tahsil etmeye çalışması, birçok mağazanın da kapanmasına olanak sağlıyor. Hizmete açılmasının ardından birçok firmanın iş yerini AVM’ye taşıdıktan sonra kira fiyatlarının yüksek olması nedeniyle iflas ettiği görülüyor. Gazetemize birçok mail ve ihbarlarda bulunan esnaflar, kiraların döviz kuru üzerinden değil TL üzerinden alınması ve geriye dönük alınan yüksek kiralar için de kendilerine geri ödeme yapılmasını bekliyor. Kiraların döviz üzerinden devam etmesi halinde kapanmak zorunda kalacaklarını belirten esnaflar, burada çalışan birçok kişinin işsiz kalacağını söylüyor. AVM’de mağazası bulunan kiracılar, “Geçen yıla göre dövizin aşırı yükselmesi, birde döviz üzerinden kira artışı olması, yine ortak giderlerin çok yüksek olması nedeniyle çok durumdayız. AVM yönetiminin firmaları desteklemesini bekliyoruz. Aksi halde mağazalarımızı kapatmak zorunda kalacağız” dedi.

AVM esnafları ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gecen yıl kiraların TL’ye dönderilmesi konusundaki ısrarlarını hatırlatmak ve AVM yönetimlerine bir çağrıda bulunarak, kiralarda dövizden vazgeçilmesi ve TL üzerinden işlemlerin yapılmasıyla birlikte rahat bir nefes alacaklarını belirtiyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz