Kurban Bayramı’na sayılı günler kala koyun, keçi yetiştiricileri bin bir emeklerle besleyip büyüttüğü kurbanlık hayvanları görücüye çıkarttı. Yavaş yavaş satışların başladığı hayvan pazarlarında her keseye uygun kurbanlıklar alıcısını bekliyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, hayvan taşıyan kamyonlar dezenfekte tünelinden geçerek pazarlara giriyor.

Maskesiz girişe izin verilmeyen pazarlarda, kurbanlık alışverişi sırasında ise Kovid-19 salgını nedeniyle el sıkışmadan, değnek ile pazarlık yapılıyor. Manşet Gazetesi haber ekibi olarak hayvan pazarlarına giderek Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran ve esnaflardan kurbanlıklar hakkında bilgiler aldık.

HAYVAN SAYIMIZ YETERLİ

Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla bu yıl hemen hemen aynı olduğunu belirten Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, herkese yetecek kadar hayvanın olduğunu söyledi.  Kahramanmaraş kent merkezinde bu yıl 3 noktada hayvan satış yerleri kurulduğunu ifade eden Uyduran, “Birincisi Büyükşehir Belediyesi’nin Adana yolunda bulunan Canlı Hayvan Borsası, ikincisi Dulkadiroğlu Belediyesi’nin Yavuz Selim Mahallesi Yeni Sanayi Sitesi üzerinde her yıl kurmuş olduğu sabit pazar yeri, üçüncüsü de Onikişubat Belediyesi’nin mevcut olan Kayseri Yolu altı adak pazarında kuruldu.  Kurbanlıklarımız pazarlara geldi. Halkımız bayrama sayılı günler kalmasına rağmen geliyorlar bayramda kurbanlarını şimdiden boyayıp bayramın ilk günü kesimle alakalı görüşmeler yapıyorlar. Alışverişler başlamış durumda. Bu yıl fiyatlar daha önce diğer Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Başkanlarıyla almış olduğumuz karar neticesinde 26 ile 27 arası İğdiş, Çebiş; Toklu 27-28 arasında devam etmektedir. Bu yıl koronavirüs tedbir kararları çerçevesinde İçişleri Bakanlığı’mızın açıklamış olduğu mevzuatlarla alakalı burada esnaflarımız bunlara harfiyen uymaktadır. Sosyal mesafeyi koruyaraktan, maskelerini takaraktan, hijyen ortamında. İnşallah bu yıl hayvan sıkıntısı gibi bir şey kesinlikle yok. Maşallah bolluk bereketlilik var, hayvan sayımız yeterli. Büyükbaş konusunda çiftliklerde yüzde 90’nından fazla alınmış durumda. Küçükbaşta da malum bizim Kahramanmaraş’ımızda halkımız bir hafta kala, üç gün kala, 4 gün kala alır. Bu konuda halkımızın rahat olmalarını istiyorum. Hayvan sayımız çok Maşallah, yeterli derecede. Fiyatlar çevre illere göre Kahramanmaraş’ta uygun, yerli mallarımız. Esnaflarımızda inşallah bu süreci hayırlı bir şekilde atlatırlar. Pazarlarla alakalı bir sıkıntımız yok. Yerelde gerek Kaymakamlıklarımız, Valiliğimizin kararıyla gerek Tarım İl Müdürlüğü gerek Belediyede denetlemeleriyle şu an mevcut ortamda esnafımız bayrama hazır” şeklinde konuştu.

DAHA DA GERİSİ GELECEK

Hayvan Pazarı esnaflarından Ali Gürsoy’da, 20 yıldan buyana bu mesleği yaptığını kaydederek, “Kahramanmaraş ilinde hayvan sıkıntısı yok. Güzel hayvanlar var, kayda değer, geçerli hayvanlarımız var.  Vatandaş alış-verişe ufak tefek başladı, daha da gerisi gelecek. Kahramanmaraş inançlı bir memleket kurbanını keser. Hayvan pazarına gelmekte vatandaşlarımız sıkıntı yaşamasınlar. Daha her hangi bir vaka görülmemiştir. Koronavirüsün hayvan pazarından geçer diyorlar ama kesinlikle bizim hayvan pazarında böyle bir vakaya rastlanmamıştır. Bakanlığımızın uyarılarına dikkate alarak maskeydi sosyal mesafeydi, temizlikti oldukça bunlara dikkat etmeye çalışıyoruz ve yapıyoruz. Her türlü hayvan var, her bütçeye uygun hayvan var. Kahramanmaraş’ın Zeytin Ilıcasında yetişmiş güzel hayvanlar var. Tabi değişik illerden gelen hayvanlarımızda var. Burada bizimde esnaf olarak dikkat ettiğimiz nokta hayvanın sağlığı, kurbana gelip gelmeyeceği, bunlara biz özellikle özen gösteriyoruz. Birçok arkadaş geliyor şimdiden işaretliyor. İsmi yazılıyor bayram günü gelir alırız diyor. Biz hayvanlarına bayram gününe kadar itina ile bakıyoruz.”

BÜYÜK BAŞA TALEP DAHA FAZLA KÜÇÜKBAŞA GÖRE

Bir başka esnaf Mehmet Biricik ise, “Hayvanlarımızı Kahramanmaraş’a yetecek şekilde yetiştirdik getirdik. İnsanların gelmesini bekliyoruz fiyatlarımız uygun, abartılı fiyatlarımız yok. İnsanları kandırmayla da işimizde yok. Herkes gönül rahatlığı ile gelebilir. Kimse hayvanını ucuza maal edemiyor. Yem pahalı olduğu için 1,500-2 bin liranın altına düşen kurban olmuyor. Hem kurban dediğin gözünle göreceksin el sıkışıp pazarlık yapacaksın. Koronavirüsten dolayı el sıkışması olmayacak bunu hatırlatalım. Hayvan gözünün önünde kesilecek. Kanını göreceksin kurbanın kabul olmak şekli odur. Adakta bile öyledir kurban pazarlık şeklinde alınır, gözünün önünde kesilir. Zincir market diyor ki 10 kiloluk kuzuyu 12 kiloluk kuzuyu ben sana kurban kestim diye etini hazırlıyor, iç organı yok, sakatatı yok, hayvanın kesildiğini görmüyorsun, böyle bir kurban şekli yoktur. Kurbanın gözünle kesildiğini göreceksin. Görmediğin kurban, kurban değildir.

Sipariş veriyorsun marketten et alır gibi kurban siparişi olur mu? Kutuda kolide et geliyor, kesilip kesilmediği bile meçhul. Böyle bir kurban şekli olmaz. Hayvan pazarları ne için var. Hayvan pazarlarına gelecekler gözünle görüp aldığın hayvan kurban olur. Satışlarımız şu anda yavaş kurban bayramına kadar hayvanların biteceğinden eminiz. Büyük başları bitirdik, küçükbaşları bekliyoruz. Büyük başa talep daha fazla küçükbaşa göre. Bunun nedeni insanların kolesterolden kaçmak istemesi küçükbaşların etinin yağlı olması, dananın biraz yağsız düşmesi en büyük etken budur” dedi.

KENDİ POTANSİYELİMİZDE MÜŞTERİLERİMİZ VAR

Ruhi Çabuk, “Şu an satışlarımız yavaş yavaş başladı. Kendi potansiyelimizde müşterilerimiz olduğundan dolayı kendi müşterilerimizi bekliyoruz. Bir yandan boyamaya başladık işaretini vuruyoruz. Bir yandan da müşterilerimizi bekliyoruz. İnsanlar acele etmiyorlar, millet sakin sığırcılar alan aldı köylerden almak isteyen zaten işaretini vurdu. Koronavirüsten dolayı hayvan pazarı kapalı kaldı bu süreçte hayvanları yazılarda otlatmaya çalıştık. Çünkü yapabileceğiz bir şey yoktu. Bir ağıla koyduk yem attık çektik evimize gittik tekrar geldik yine yemledik. Koronavirüsten çokta zararımız var. Çok masraf ettik çokta zarar ettik. Yapabileceğiz bir şey yok, imkânlarımız bu. Rabbim kazasız belasız bir bayram geçirmeyi nasip etsin.”

BİZİM MEMLEKETİMİZİN ADAMI HAYVANI GÖRMESİ LAZIM

Doğan Biricik’de şöyle konuştu: “Öncelikle Kahramanmaraş halkı bizim geleneğimize göreneğimize dayalı bir şekilde Kurban Bayramı’na sahip çıkan bir memlekettir. Gelirler çocuklarıyla torunlarıyla gelenek görenek haline getirdikleri için hayvana bakarlar, baktıktan sonra seçerler bu şekilde alırlar. Bizim memleketimizin adamı hayvanı görmesi lazım. Bu kokuyu bu ambiyansı alması lazım. Sipariş verir gibi olmuyor. Bunu gelecek adam oğlağını sevecek, kuzusunu sevecek hayvanı görecek, büyükmüş küçükmüş, canlıymış, boynuzluymuş diyecek ki kurban geleneğini yaşatsın, yaşasın çocuklarına aktarsın ve nesilden nesile geçsin. Biz büyüklerimizden ecdatlarımızdan bu şekilde gördük ve bu geleneği de devam ettirmeye çalışıyoruz. Vatandaşımız aldıkları hayvanlara baksınlar küpesi var mı, yok mu sağlık kontrolü yapılmış mı, yapılmamış mı diye dikkat etsinler. Her yerden de her önüne gelenden de mal almasınlar. Bu işin komisyonculuğu çıkmış. Adam hayvancı değil, eşini dostunu getiriyor komisyon parası istiyor. Gelsinler direk esnaftan alsınlar, kimseye güvenmesinler.”

HAYVANLARIN YÜZDE 70’İ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Selahattin Taşçı’da, “50 senedir kasapçılıkla uğraşıyor. 63 yaşındayım hayvanların yüzde 70’i görücüye çıktı, yüzde 30 daha gelme ihtimali var şu anda yavaş yavaşta satışlarda bir artış var. Fiyatlar hayvanın kalitesine göre değişiyor. Kahramanmaraş’ın yöresel hayvanı iğdiş dediğimiz bizim Çebiş’in kilosu 25-27 lira arasında değişiyor. Her şeyde kalitenin ölçümü var birinci ikinci üçüncü diye bu da öyle değişen bir ortam. Dişi de 22-24 arasında kısır dediğimiz bir hayvan var. Sığırda 18 ile 22 arasında.”

Haber: Samet İspir

Editör: Mahmut Beyaz