Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kümbet Mahallesi’nde her Çarşamba günü kurulan Semt Pazarı’nın nabzını Manşet Gazetesi olarak siz okuyucularımız için tuttuk. Son günlerde ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden meyve ve sebze fiyatlarındaki artışlar vatandaşları ve satıcıları sıkıntıya sokuyor. 24 Haziran’da gerçekleştirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri öncesinde hükümeti dizginlemek ve halka olumsuz bir hava yaratmak üzere dış ve iç güçlerin oyunlarıyla patates ve soğanda tarihte görülmemiş bir fiyat artışı yaşanmıştı. Seçimlerin ardından karışıklıklar yerini güven ve huzur ortamına bırakırken, patates ve soğan fiyatları büyük bir düşüş göstermişti. Seçiminin hemen ardından patates ve soğan fiyatlarında 1 ile 4 lira birden azalma görülürken, bu kez ise limon fiyatları gündemde konuşulan konulardan birisi oldu. Patates, soğan ve domates fiyatlarındaki artış tartışılırken yeni zam şampiyonu ise limon oldu. Limonun kilosu geçen yıl halde 3 lira olurken, bu yıl ise halde limonun kilosu 5,5 lira. Pazarda ise 7,5 liradan satılan limon hem gözü hem cebi yakarken, alıcılarında yüzünü ekşitiyor.

FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI ÜRÜNÜN GELİŞİNE BAĞLI”

Uzun yıllardır pazarlarda meyve ve sebze satışı yaparak geçimini sağlayan Mehmet Taşçı, seçim öncesinde fiyatların yükseldiğini fakat seçimin hemen ardından bir düşüş yaşandığını söyledi. Taşçı, “Pazardaki fiyat artışlarının ilerleyen günlerde olmayacağını, fiyatların düşeceğini düşünüyoruz. Seçim döneminden önce patates ve soğanın fiyatında ciddi bir artış olmuştu ama seçimden sonra tekrar düşüşe geçti bunun da sebebini ürünün gelişine bağlıyoruz az geldiği zaman fiyatlar yükseliyor, çok geldiği zaman ise fiyatlar düşüyor. Mesela seçimden önce patatesin kilosu 5 liraya kadar çıkmıştı ama şuan 2 liraya kadar düştü. Limonun fiyatı ise şuan 7,5 lira bunun sebebi de limonun yatak limon olması. Yeni mahsul yani dal limon gelene kadar bu fiyatlar böyle gider. Havuç bize dışarıdan, Ankara’dan geliyor kilosu 5 lira. Bu fiyat artışlarını ve düşüşlerini seçim dönemine bağlıyoruz. Şuan da normal seyrine dönüyor her şey. Halde ki müşteri durumu da şuan yine seçimden öncesine göre gayet iyi ve daha yoğun” ifadelerini kullandı.

HAZIR LİMON SULARI TERCİHİMİZ OLDU”

Semt pazarında alışveriş yapan vatandaşlar ise, seçim öncesi fiyatların daha yüksek olduğunu ve gün geçtikçe fiyatlarda bir düşüş yaşandığını belirtti. Birçok vatandaş limon fiyatlarının artması nedeniyle hazır limon sularını satın aldıklarını ifade ederek, “Seçim öncesinde nedenini kesin olarak bilmiyoruz ama hükümete zarar vermek isteyen bazı kesimlerin bu malları depoladıklarını duyuyoruz. Hale de az miktarda ürün gelince doğal olarak fiyatlar artıyor ama bu artış biz vatandaşlara olumsuz yansıyor. En kısa zamanda bu fiyatların gerçek fiyatlarına ineceğine inanıyoruz. Malum artan limon fiyatı neticesinde insanlar limonu almak varken hazır limon sularını tercih ediyorlar. Tabii o da hakiki limonun yerini tutmuyor. Devletimizin bu konuda bir politika belirlemesini, bu fırsatçılara taviz vermemesini umut ediyoruz” dedi.

CEP YAKAN ÜRÜN LİMON”

Bir diğer vatandaş ise, “Benim gördüğüm pazarda şu an cep yakan en yüksek sebze limon. Daha önce patates ve soğanda bir artış olmuştu. Bu kez ise soğan ve patatesi, limon ve havuç takip ediyor” dedi.

(Haber: Yusuf Temiz-Abdullah Hançer)

Editör: Mahmut Beyaz