On bir ayın sultanı Ramazan ayının bereketi çarşı ve pazarlara yansırken, Kahramanmaraşlı vatandaşlar alışveriş için genellikle Kapalı Çarşı’yı tercih ediyor. Ramazan ayının başlamasıyla iftar ve sahur için alışverişe çıkan Kahramanmaraşlı vatandaşlar, esnafların da yüzünü güldürüyor. Özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurmalar yoğun ilgi görüyor. Müslümanlar için ayrı bir yeri olan hurma, insanın oruçluyken yaşadığı halsizliğin önlenmesinde etkili oluyor. Hurma almak için alışverişe çıkan vatandaşlar genellikle hurma fiyatlarının yüksekliğinden yakınırken, bazı vatandaşlar ise hurma yerine kuru kayısı almayı tercih ediyor. Hurma satışları ve hurma alırken dikkat edilmesi gerekenleri Maraş Yöresel Satış Sorumlusu Halil İbrahim Ceyhan anlattı.

“HURMA KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR”

Oruç nedeniyle kan şekeri düşen insanların, oruçlarını açarken hurmayı tercih ettiğini dile getiren Maraş Yöresel Satış Sorumlusu Halil İbrahim Ceyhan, “Ramazan ayının bereketi var, insanların da iyi niyeti ile birleşince güzel gidiyor elhamdülillah. Ramazanı Şerif'in gelmesiyle esnaf ağabeylerimizle bizlerde bir hareketlilik başladı. İnsanlar gündüz çay içemiyor, bir şey yiyemiyor. Dolayısıyla kan şekerinin düşmesi ile birlikte hurma ve tatlı bir şeyler çekiyor. Onun için bizim işlerimiz hareketlendi. Kendi zaten bereketli bir ay o nedenle gözle görülür bir hareketlilik var. Maraş Yöresel olarak hurma noktasında çeşitlerimiz çok fazla, özellikle bizim mağazamıza özel olarak temin ettiğimiz hurmalar çok kalitelidir ve yerinden itinayla seçilerek gelmiştir. Kudüs, Medine, Mebrun, Meşruk hurmalarımızı halkımızın hizmetine sunduk, satışlarımız devam ediyor. Fiyatlar yüksek gelebiliyor ama kalite farkı var. Geçtiğimiz yıla göre neredeyse aynı fiyatlarda satıyoruz. Pazar fiyatlarına bakacak olursak, bizdeki fiyatlar çok çok iyi. Ramazan başlamadan önce vatandaşların ilgisi aslında daha yoğundu ama şimdi de güzel. Alımlar gayet iyi” dedi.

“KUDÜS VE MEDİNE HURMALARI TERCİH EDİLİYOR”

Vatandaşların genellikle Kudüs ve Medine hurmalarını çok fazla tercih ettiğini dile getiren Ceyhan, “İran hurmalarımız çok güzel, özellikle bizi bilen müşterilerimiz yaş olan İran hurmalarımızı tercih ediyor. Peygamber Efendimizin diktiği acve hurmamız var, sadece Ramazan ayında değil her zaman şifa niyetine tüketiliyor. Tadıyla, büyüklüğüyle çok iyi bir hurmadır, Peygamber Efendimiz kendi elleriyle dikmiş. Onun dışında hurmalar oruç açarken, insanların şekeri düşer o şekeri dengelemede faydalıdır. Sindirime çok iyi gelir” ifadelerini kullandı.

“HER BÜTÇEYE UYGUN HURMA VAR”

Hurmaların fiyatları hakkında bilgiler veren Ceyhan, “Peygamber Efendimizin diktiği acve hurmasının kilosu 120 TL, jumbo Kudüs hurmamız 70 TL, yeni mahsul Kudüs hurmamız 65 TL, duble Medine mebrun hurmamız 60 TL, Medine mebrun 50 TL, Medine meşruk hurmamız var 35 TL, Taran hurması 12 TL, Cezayir hurması 25 TL ve Tunus hurması 12 TL. Fiyatlar kaliteye göre değişiyor, her bütçeye uygun hurmamız var” şeklinde konuştu

“PARLAK HURMALARI TERCİH ETMEYİN”

Vatandaşların hurma alırken dikkat etmesi gerekenleri de anlatan Ceyhan, parlak olmayan hurmaların alınmasını önerdi. Ceyhan, “Artık birçok gıdada kullanılan glikoz (mısır) şurubu ucuz, kalitesiz hurmalarda da kullanılıyor. Genellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen hurmalar glikoza bulanarak satılıyor. Bu hurma tezgâhta ıslak gibi durur. Elinize aldığınızda eliniz yapış yapış olur. Tüketicilere tavsiyemiz dallı, parlak olmayan hurmaları satın almalarıdır. Hurma fiyatlarındaki büyük farkın sebeplerinden birisi bazı hurmaların glikoz şurubuna bandırılmış olması. Bunlar genellikle yurtdışından geliyor ve köpük tabaklarda 300 gr’ı 2.5-3 liraya yani çok ucuza satılıyor. Vatandaşlarımız hurma alırken markalı, yerli ürünleri tercih etsin. Paketin üzerinde son kullanma tarihine baksın ve içindekiler bölümünü dikkatlice incelesinler. Çünkü burada glikoz kullanıldığı yazıyor. Bir de çok ucuz ürünlerden kaçınsınlar” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz