Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın millileşme çağırısı üzerine önemi artan yazılım ve işletim sektörü önemli bir aşama kat etti. Genel Kurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi ve önemli müsteşarlıklarda kullanılan, milli yazılım Pardus, Türkiye’de ilk defa belediye olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinde kullanılmaya başlandı. ABD menşeili Windows’a her bilgisayar için ayrı ödenen yaklaşık 2 milyon TL, lisans ücreti Büyükşehir Belediyesinin projelerine aktarıldı. Tarih, Turizm, Tarım, Etüt ve bir çok alanda hayata dokunarak Kahramanmaraş’ı yeniden dizayn eden Büyükşehir Belediyesi yeni ve ilk olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesinin tüm yazılımını yapan bu alanda ilk milli yazılımı da geçen Bilgi İşlem Dairesi ise hız ve zamandan tasarruf etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde durduğu muhtarlar nedeniyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri dairesi de sisteme entegre olan daireler arasında.

2 MİLYON TL YATIRIMA HARCANACAK

Büyükşehir Belediyesi sistem entegresi ile 2 bin bilgisayar için Windows’a verdiği bin TL’lik lisans ücretinin tamamını yatırıma aktardı. Sistemin önümüzdeki günlerde tüm dairelere yapılacağı bildirildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Bilgi İşlem Daire Başkanı Bekir Sincer: “Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığındayız. Cumhurbaşkanımız yönlendirmesi, Büyükşehir Belediye Başkanımızın acil talimatı ile Pardus milli işletim sistemimizi ilk kurduğumuz birimdeyiz. Pardus bizim milli işletim sistemimiz. Yüzde 100 yerli ve Türkçe. Bugün biz Pardus’u milli işletim sayesinde burada günlük 20 bin dosya atımını çok hızlı bir şekilde yüzde 100 Türkçe ve güvenli olarak yapabiliyoruz. Pardus bizim için neden önemli? Biz bugün bir bilgisayar başına bin TL’lik yaklaşık dış sermayeye para veriyorsak, Büyükşehir Belediyemizde 2 bin bilgisayar olduğunu düşündüğümüzde çok ciddi bir rakamın dışarıya gittiğini gösteriyor. Biz öncelikle bu rakamı dışarıya göndermektense, kendi içimizdeki yatırımlara aktarmak düşüncemiz var. tabi bir önemli sebep ise olağanüstü yaşanabilecek potansiyel bir olmaya da dışa bağımlı olmak istemiyoruz. Kendi işletim sistemiz ile yürümek istiyoruz. Bu noktada da Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatları ile Muhtarlık İşleri Dairesinden bizim için önemli olan birimden başladık” şeklinde konuştu.

ÇOK GİZLİ EVRAKLAR GÜVEN ALTINDA

Sincer konuşmasında şunlara yer verdi: “ Bu sistemi kamuoyundan bilindiği gibi Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığımız kullanmakta. Çok gizli belgeleri kendi iç network ağımızdan dışarıya kesinlikle açılmadan çok güvenli bir şekilde veri aktarımını sağlayabiliyor. Bizde aynı şekilde bu işleme başladık. Türkiye’de bu sistemi kullanan ilk Büyükşehir Belediyesi olduk. Bizi bu yolda cesaretlendiren hem Cumhurbaşkanımıza hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a çok teşekkür ediyoruz.

KESİNLİKLE KORUNAKLI HALE GELDİK
Eski sistemimiz her zaman Hacker’lere ve virüs saldırılarına açık olabilirdi. Ancak Büyükşehir Belediyemize Pardus işletim sisteminden sonra kesinlikle virüslere, saldırılara özellikle siber saldırılara karşı korunaklı bir yapıya geldik. Çağımızın en büyük sıkıntılarından olan saldırılara karşı bu işletim sistemi ile önlemimiz almış olduk. Hiçbir virüs ve dış saldırılara karşı sıkıntı yaşamayacağız”

BU YAZILIM ÇOK ÖNEMLİ

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Adnan Alagöz: “Bilindiği gibi Cumhurbaşkanımız her alanda özellikle Askeri ve yazılım alanında yerli ve milli olan konuları hep gündeme getirmektedir. Bizlerde Muhtarlık Dairesi olarak milli yazılımımız olan Pardus’u Muhtarlık Dairesinde kullanmaya başladık. Özellikle Masa üstü alanlarda tüm programlarımızla beraber Pardus’u kullanıyoruz. Bir sıkıntımız da yok. Özellikle milli olması açısından gerçekten milli olması açısından bizleri mutlu ediyor.

TÜM İŞLEMLERİMİZ BURADA YAPILIYOR

Diğer işletim sisteminde kullandığımızdan daha hızlı bir şekilde tüm işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Hız olarak diğer işletim sisteminden daha hızlı olarak işlemlerini yapabiliyoruz. Bize gelen evrakların tamamını ilgili birimlere Pardus aracılığı ile daha hızlı bir şekilde gönderiyoruz. Sonucunda etkili bir şekilde alıyoruz. Bunu kullanmaya devam edeceğiz.

YERLİ VE MİLLİ

Cumhurbaşkanımız Muhtarlara çok önem veriyor. Bizde bu programı Muhtarlık Dairesinden başlattık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, Cumhurbaşkanımızı muhtarlara verdiği değerden ötürü ilk olarak bu programı buradan başlatmamızı söyledi. Muhtarlık dairesi olarak bizde bu programa başladık. Gerçekten hem milli olması anlamında Cumhurbaşkanımıza hem de Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu anlamda teşekkür ediyoruz”

PARDUS NEDİR?

Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.

Pardus'un özellikleri nelerdir?

1- Açık kaynaklıdır.

2- Özgürdür.

3- Adını Anadolu panterinin isminden alır.

4- TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen milli bir işletim sistemidir.

5-Pardusa Virüs Girmez Girse de Fayda Etmez

6-Her Türlü Bilgisayara Kurulur diğer sistemlere Oranla Daha Hızlıdır

7-Antı-Virüs Programına İhtiyaç Duymaz

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz