“Burada bir ton para bulunuyor; Fakat burada o kadar çok para bulunmasına rağmen para ‘Para’ etmiyor” diyen Altıgöz, “Koleksiyonumda farkındalık oluşturmak için paraları özdeşleştirerek paranın turşusunu kurmaya karar verdim. Şuana kadar ilgiyle ziyaret edilen antika dükkânımız meraklı antika severlerin ilgisiyle daha da ilgi göreceğini gösteriyor. Meraklı antika severlerin gelip madeni paraları ilgiyle görmek istemeleri, fotoğraf çektirmek istemeleri mutluluk verici bir şey ” ifadelerini kullandı.

MADDİ MANEVİ ÇOK EMEK HARCADIK”

Hobi olarak başladığı para koleksiyonculuğuna Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait basılan paralardan bulundurduğunu söyleyen Altıgöz, “ Banknot, madeni para ve hatıra paralardan oluşan koleksiyon için çok maddi manevi çok emek verdim. Para yolculuğuna babamın verdiği delikli kuruşla adım attım. 29 yıllık antika sevdasını dükkânıma taşıyarak, yüzlerce yıllık manevi kültürü yaşatmaya çalışıyorum. Burada antika paraları ve antika eşyalara ziyaretçileri ilgi buluşturmaya devam ediyorum. Şehrimizde kullanılan hiçbir malzemeyi atmadık. Kırmadan, yok etmeden, gelecek nesillere kazandırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bizim ticari olarak hiçbir beklentimiz yok. Bu bir sevda, bu bir gönül işi, bu bir mutluluk” şeklinde konuştu.

ANTİKA MERAKLILARIN UĞRAK MEKÂNI”

Teknolojinin gelişmesiyle birçok şeye anında ulaşıyoruz fakat doğal olan hiçbir şeyin yerini tutmuyor diyen Altıgöz, “Kahramanmaraş’ta antik müze yapmak en büyük hayalim. Burası bize yeterli değil. Eğer büyük bir müze haline getirebilirsek birçok antika ürünlerin sergilenmesi sağlanacak. Dışarıdan gelen birçok misafirler buraya uğrayıp antika olan ürünlerin hepsini görme imkânı bulacak. Buraya her gelen ziyaretçilerimizin ilgisi çok fazla. Burayı ziyaret edenler Koleksiyonunu oluşturduğumuz madeni paraları incelemekten kendini alamıyorlar. Hatta merak edip sırf paraları görmek için gelenler oluyor. Antika meraklısı olarak geldiklerini Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait olan paraları merakla görmek istediklerini söylüyorlar. Tabi bu durum bizi çok mutlu ediyor” dedi.

EN BÜYÜK HAYALİM EVİMİ MADEN PARALARLA KAPLATMAK”

Altıgöz, “En büyük hayalim ileride yaptıracağım evin üzerini maden paralarla kaplatmak. Bu hayalimi mutlaka gerçekleştirmek istiyorum. Kahramanmaraş’ta çok farklı ve değişik bir şey olacağına inanıyorum. Dış cephesine döşetilen paraların çok şey ve çok farklı şeyler ifade edeceğine inanıyorum. Ben burada olduğum süreçlerde bu iş devam edecek. Kullanılmamış, tedaviden kalkmış paraları eritmeye ya da hurdaya gitmesin diye onları da biriktiriyoruz. Sanayilere gittiğimizde eskiye dair ne varsa onlardan satın alarak buraya getirip sergiliyoruz. Eskiden insanların değeri parayla ölçülmezdi şimdilerde ise insanların değeri parayla ölçülür oldu. Bizler ne kadar desek de bize öncelikle insanlık lazım diye yinede insanlar paraya öncelik veriyor. Bizler ise eskiye dair ne varsa onlara değer verip şimdilerde onların değerini bilenleri buluşturuyoruz” diye konuştu.


ESKİDEN İNSANLAR DAHA MUTLUYDU”

Altıgöz, “Şimdilerde bu tür antika ürünlere çok fazla önem verilmiyor. Çünkü el emeği, göz nuru yok olan ürünlere değer veren kimse kalmadı. İnsanların üzerinde biriktirdiği alın teri yok. Şimdilerde ise hep kolay kazanç peşindeler. Eskiden yokluk vardı, zorluk vardı insanlar mutluydu. Şimdilerde ise insanlarda hep bir mutsuzluk var. Hiç bitmeyecek gibi bir dünya telaşı var. İnsanlarda tekrar arayış içine girerek, Eskiden insanların nasıl mutlu olduğu dedelerimizden, ninelerimizden öğrenmeye çalışmaya başladı. Onlar o zamanın şartlarıyla küçücük şeylerden mutlu olan büyüklerimiz şimdilerde ise her şeye sahip olmalarına rağmen bir türlü mutlu olamayan gençlerimiz var. Eskiden sobanın etrafında toplanıp hikâyeler dinlerdik. O zamanlar özgüvenle yetişen, daha iyi toplum bireyleri yetişirdi. Eskiden çocuklar geç saatlere kadar dışarıda oynardı eve gelmek istemezdi şimdilerde ise çocuklar evden dışarı çıkmak istemiyor. O yüzden eskilerin sıcaklığını şimdilerde bulamıyoruz. Ne olursa olsun eskiye dair ne varsa burada toplayıp genç kuşaklara aktarmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Haber: Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz