Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi dünya genelinde sinema sektörünü zor bir sürece soktu. Bu süreçten en çok etkilenenler ise yönetmenler oldu. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kahramanmaraşlı yönetmen Mustafa Çakıroğlu, “Dijital mecra artık bir dolaşım noktası oldu. Pandemi bu durumu biraz hızlandırdı. Bizler için sinema bir mecraydı. Bu noktada baktığımızda ilk olarak bir film ortaya konulduğunda, planlandığında sinemada dolaşıma çıkıyorduk, sonra televizyona bir satış gerçekleşiyordu. Daha sonrasında da artık dijital mecralarda satışlar başlamıştı. Sinema salonları için zor bir dönem. Sinema işletmecileri için zor bir süreç yaşanıyor. Hepsini bir bütün olarak ele aldığımızda pandemi bunları çok zorlaştırdı. Birçok sektör pandeminin zorluklarını aştı ama sinema sektörü için sıkıntılı süreç halen devam ediyor” dedi.

“PANDEMİ DİJİTALLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRDI”
Pandeminin dijitalleşme sürecini hızlandırdığını aktaran Çakıroğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Örneğin bizde bir yapım sürecimizi uzun bir süreden bu yana hayata geçiremedik. Çünkü topluluklar oluşturamıyorsunuz. Pandeminin getirmiş olduğu bir zorluk var. O zorlukta kimseyi riske etmek istemiyorsunuz. Uzun bir süreden beri birçok arkadaşımız kendi projelerini hayata geçiremiyorlar. Artık dijital vizyonlar başladı. Birçok yapımcı yâda yönetmen arkadaşımız dijital planlamalar yapıyor. Puhu Tv, Netflix’in ülkeye girişi, Blu Tv ve Exxen kurulması dijital mecraların etkinliğini artırdı. Pandemi dijitalleşme sürecini hızlandırdı.

“PANDEMİNİN ARDINDAN YENİDEN SİNEMAYA YÖNELİM OLACAKTIR”
Dijital mecra için ilk kez yönetmen olanlar bir şeyler çekip kendisini göstermek için bir takım çalışmalar yapıyorlardı. Şimdi herkes eşit hale gelmiş oldu. Ama şunu da söyleyelim; pandeminin bitmesinin ardından insanların sinemaya yoğun ilgi göstereceğini düşünüyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz