Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılarak hayatı olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs, etkisini sürdürmeye devam ediyor. Virüsün yayılımının önüne geçmek için uygulanan tedbir kuralları veya sokağa çıkma yasakları nedeniyle evde kalan vatandaşlar, kaygı ve stres içerisinde hayat sürmek zorunda kaldı. Evde kalınan zamanda ise bazı insanların kafa dağıtmak ve güzel vakit geçirmek için bağ-bahçe işlerine yönelmesi fidan satıcılarını hareketlendirdi. Yaşanan artış hakkında konuşan fidancı Yasin Sarıtürk, “Tercih edilen ürünlerin ağırlıklı olarak ceviz ve zeytin fidanı olduğunu belirtti.

“FİDAN SATIŞLARIMIZ ARTTI”

12 yıldır fidan satıcılığı yapan Yasin Sarıtürk, insanların bağ-bahçe işlerine yönelmesi kendilerinin yararına olduğunu ifade ederek, “Ürünlerimizi kendimiz yetiştiriyoruz, bazılarını Hatay’da tarla-bahçe şeklinde orada yaptırıyoruz. Sezonunda getiriyoruz burada satıyoruz. Biz genellikle zeytin ağırlıklı fidanlar satıyoruz, meyve çeşitlerinin hepsinde de yardımcı olabiliyoruz. Bu pandemi sürecinde insanlar daha çok evlerinde bağlarında bahçelerinde kaldığı için fidan satışlarımız arttı. Tabii ki bu bizim işimize geliyor. Eskiye dönük daha iyi oldu. Zeytinyağı olarak zeytin piyasaları biraz daha hareketlendi. İlgi arttı baya” dedi.

“SERTİFİKALI ÜRÜNLERDEN ALMALARINI TAVSİYE EDİYORUM”

Sarıtürk, konuşmasının devamında fidan almak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Fidan alırken özellikle meyve fidanlarının aşılı olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Aşılanmamış fidanlara düşmemek lazım. Zaten mümkün olduğunca aşısız ürün bulundurmuyoruz, aşılı alıyoruz ürünlerimizi. Bunun dışında hastalıklı ağaçlar var, insanların bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Ulu orta yerde satanlar çoğaldı, genellikle sertifikalı ürünlerden almalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

“DİKİLEN YER ÖNEMLİ”

Yasin Sarıtürk, şu ifadelere yer verdi: “Dikilen yer önemli yükseklik önemli, biz mümkün olduğunca bilgilendiriyoruz zaten bu çerçevede insanları kazanmak istiyoruz. Kahramanmaraş’ta bağ ve bahçeciliğe yönelme olduğu için ağırlıklı olarak tercih edilen ürünler ceviz ve zeytin fidanı oluyor. Onun dışında ayva bahçesi yapan var, elma bahçesi yapan var.

“BİZ ONLAR İÇİN VARIZ”

İnsanlar için tavsiyelerimiz bol bol ağaç dikmeleri ve bol meyvelerini yemelerini tavsiye ediyoruz. Biz onlar için varız, çalışmalarımıza bu şekilde devam ediyoruz.

“FİYATLAR İLK SÜREÇLERE GÖRE BİRAZ FARKLI”

Fiyatlar pandemi döneminde arttı. Fiyatlar ilk süreçlere göre biraz farklı ama biz yine de fiyatlara ne olursa olsun çok takılmıyoruz mümkün olduğunca çeşitleri yine de elimizde bulundurma çalışıyoruz. Üretiyoruz, yetiştiriyoruz ve satıyoruz. Ağaç dikme etkinlikleri güzel bir faaliyet oldu. Bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz. Biz istiyoruz Türkiye’mizin 4 bir yanı yeşillik içerisinde olsun."

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz