Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs, etkisini sürdürmeye devam ediyor. Virüsün yayılımının önüne geçmek için uygulanan tedbir kuralları ve sokağa çıkma yasaklarıyla evde kalan vatandaşlar, kaygı ve stres içerisinde hayat sürmek zorunda kaldı. Uygulanan sıkı kurallarla birlikte ülkede koronavirüsün seyri değişmesiyle devlet büyükleri 1 Haziran’da yeni normal kurallara geçme kararı aldı. Bu durumu fırsat bilen vatandaşlar, kafa dağıtmak, doğa ile iç içe olarak güzel vakitler geçirmek ve de kendilerini kalabalıktan izole etmek için dağ, bağ ve yayla gibi alanları tercih edilmeye başladı. Bu da kamp malzemelerine talebi geçen yıla göre 7 kat artırdı. Satışlardaki artıştan sonra fiyatların yukarı doğru değişimini değerlendiren Atef Outdor firmasının Genel Müdürü Mehmet Peker, “Bir çok ürünün ham maddesini dışardan getirdiğimiz için kur artışından dolayı fiyat artışlarının yaşandı” dedi.

“İNSANLAR BAHARIN DA GELMESİYLE CİDDİ KAMPA İLGİ DUYDULAR”

Mehmet Peker Konuşmasında şunları söyledi: “Pandemi döneminde insanların evde çok fazla kalıyor olması kendilerini doğaya daha fazla yönelmesinin ciddi anlamda etkisi oldu. İnsanlar özellikle pandeminin başladığı Mart Nisan aylarında baharın da gelmesiyleciddi kampa ilgi duydular. Kampa ilgi duymalarının sebebi de hem kendilerini toplumdan izole etmek hem de evde kaldıkları zamanı değerlendirerek doğada çok fazla vakit geçirmek. Bu da kamp ürünlerinin satışına yansıdı. Özellikle uyku tulumu, mat, kamp sandalyeleri gibi ürünlerde satış artışı yaşandı.

“GEÇEN SENEYE NAZARAN 7 KAT BİR ARTIŞ OLDU”

Şu an satışlarımız ise sonbaharın gelmesiyle ilkbahar ve yaz dönemine göre tabiki daha da azaldı ama daha önceki senelere nazaran daha iyi durumdayız. Havalarında bu sene hala soğumamış olması satışların da devam etmesine ciddi fayda sağlıyor. Sektör bazında değerlendirecek olursak geçen seneye nazaran 7 kat bir artış oldu. İnsanlar artık çoluk çocuk olarak doğada vakit geçirebilecekleri, etkinlik yapabilecekleri şeylere yöneldiler. Bunlarda kamp ve balık avcılığı üzerine oldu.

“BU ARTIŞA NAZARAN BİZİM FİYATLARIMIZ ÇOK FAZLA ARTMADI”

Biz bayilere veriyoruz ürünlerimizi bayilerde kendileri perakende olarak satıyor. Ortalama 2 kişilik çadırın piyasası 200 lira civarında. Bayilere satışını yapmakta olduğumuz 3 kişilik 4 kişilik çadırlar var, otomatik çadırlarımız var, büyük aile olarak insanların kamp yapması için üretilen çadırlarda mevcut. Dediğimiz gibi manuel olanlar 200 liradan başlıyor. Aslında kurdaki artış sene başından itibaren şu an yüzde 30’un üzerinde arttı. Bu artışa nazaran bizim fiyatlarımız çok fazla artmadı. Yaklaşık yüzde 15 civarında bir artış yaptık. Buradaki kur artışını elimizden geldiğince yansıtmamaya çalıştı. İnsanların pandemi sürecinde alım gücüde düşmesinden dolayı bizde elimizden gelen desteği kullanıcıya vermeye çalıştık.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz