Milli Eğitim Bakanlığı tarafından örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanımlanan öğrencilerin yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan Bilim ve Sanat Merkezleri, Kahramanmaraş’ta da yetenekli öğrencilerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Kahramanmaraş’ta, Dulkadiroğlu ve Elbistan ilçelerinde faaliyet gösteren BİLSEM’ler, toplamda 630 öğrenciye yetenekleri doğrultusunda destek vererek, geleceğin bilim ve sanat adamları olmalarına yardımcı oluyor. Dulkadiroğlu’nda faaliyet gösteren BİLSEM’in adı,  Kahramanmaraşlı şair ve yazar Nuri Pakdil’in vefat etmesinin ardından Nuri Pakdil BİLSEM olarak değiştirildi. Müjdeyi ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk vermişti. Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Edebiyatımızda ölümsüzleşen Nuri Pakdil’in ismini memleketinde bir eğitim kurumumuza veriyoruz. Bilim ve Sanat Merkezimizin adı artık Kahramanmaraş Nuri Pakdil BİLSEM” diye duyurmuştu. Dulkadiroğlu BİLSEM’in isminin Nuri Pakdil BİLSEM olarak değişmesi ve BİLSEM’lerin faaliyetleri hakkında Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “BİLSEM’ler de yetişecek olan öğrencilerimiz hem ilimizin eğitiminin kalitesinin artmasına katkı sağlayacaklar hem de geleceğin bilim ve sanat adamları olarak yetişecek, ilimizi ve ülkemizi en güzel şekilde temsil edip insanlığa faydalı çalışmalar yapacaklardır” dedi.

“NURİ PAKDİL’İN ANISINI YAŞATARAK GELECEĞE HAZIRLANACAKLAR”

BİLSEM’in isminin Nuri Pakdil BİLSEM olarak değişmesi ve bu değişikliği de bakan Ziya Selçuk’un duyurmasının kendilerini onure ettiğini belirten Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, “Bizim için onure edici bir durum oldu. Özellikle Bakanımız Ziya Selçuk’un ve Valimizin bizim Dulkadiroğlu ilçemizdeki BİLSEM’in ismiyle ilgili talimatları doğrultusunda ilimizin yetiştirmiş olduğu en büyük değerlerden, şair, düşünür ve yazarlardan ve Kudüs Şairi diye bilinen Nuri Pakdil’in ismini BİLSEM’de yaşatacağız. Yani geleceğin bilim ve sanat adamları Nuri Pakdil’in hatırasını da hem yaşatarak hem de yad ederek eğitim almış olacaklar. Ona bir saygı ve adının yaşamasını sağlamak düşüncesiyle BİLSEM’in ismi değişti. Bu değişim de Bakanımız Ziya Selçuk, Özel Eğitim Genel Müdürümüz ve bakanlığımızın resmi siteleri ve sayfalarında duyuruldu” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’TA İKİ TANE BİLSEM VAR”

Kahramanmaraş’ta iki BİLSEM’in olduğunu anlatan Yılmaz, “Kahramanmaraş’ımızda iki tane Bilim ve Sanat Merkezi’miz (BİLSEM) var. Bunlardan bir tanesi Dulkadiroğlu ilçemizde. Daha önceki ismi Dulkadiroğlu BİLSEM iken ilimizde yetişmiş olan ve Türkiye’ye mal olmuş olan Yedi Güzel Adam’dan da birisi olan Nuri Pakdil’in vefatı dolayısıyla ona saygı ve ismini yaşatmak adına Dulkadiroğlu BİLSEM’i, Nuri Pakdil BİLSEM olarak değiştirdik. İkincisi ise Elbistan ilçemizde BİLSEM’imiz var. Elbistan ilçemizdeki BİLSEM’de çevredeki ilçelerden özellikle Nurhak, Ekinözü, Afşin ve Göksun’daki öğrencilerimiz de çalışmalardan yararlanıyorlar. Nuri Pakdil BİLSEM Müdürlüğümüzden ise Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçemizden yoğun olmak üzere Pazarcık, Çağlayancerit, Türkoğlu ve Andırın’dan da BİLSEM talebesi olabilecek öğrencilerimiz de imkanlar nispetinde buradan yararlanıyor” şeklinde konuştu.

“TOPLAMDA 630 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR”

Kahramanmaraş’taki BİLSEM’lerde toplamda 630 öğrencinin yetenekleri doğrultusunda eğitim gördüğünü  belirten Yılmaz, “Kahramanmaraş Nuri Pakdil BİLSEM’de 14 derslik bulunmakta, 208’i ilkokul, 138’i ortaokul ve 128’de lise olmak üzere toplamda 475 öğrencimize hizmet vermekteyiz. Bu kurumumuzda 1 müdür, 2 müdür yardımcısı ve 17 öğretmenimizle hizmet veriyoruz. Elbistan BİLSEM’de ise 16 derslik bulunmakta, 103 ilkokul, 52 ortaokul olmak üzere 155 öğrencimiz olup, burada da 1 müdür, 2 müdür yardımcısı ve 14 öğretmenimizle eğitim-öğretim hizmetlerini yürütüyoruz” dedi.

“ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ FARK EDECEKLER”

BİLSEM’in öğrencilerin yeteneklerini geliştirme noktasında önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “BİLSEM’de öğrencilerimizin bireysel yeteneklerini fark ettirme programları, özel yeteneklerini geliştirme programları ve yine özel yeteneklerini fark ettirme programları olmak üzere programlar uyguluyoruz. Hem genel yetenekleri, hem müzik hem de resim kabiliyeti olan özel yetenekli çocukları yani beyin takımı dediğimiz öğrencilerimizi seçiyoruz. Öğrencilerimizin katılabilmesi için bakanlığımızın yaptığı BİLSEM sınavları var, bu sınavlara giriyorlar, özel kabiliyetli olan çocuklarımız tespit ediliyor. Okullardaki eğitim-öğretim çalışmalarına devam etmek şartıyla, sonrasında da okul saatlerinin dışında da BİLSEM’lere gelmek suretiyle yine BİLSEM’in öğretmenleriyle, bu öğretmenlerimiz de aynı öğrenciler gibi bakanlığımız tarafından yapılan sınavda başarı gösteren öğretmenlerimiz seçiliyor. Hem öğretmenleri hem de öğrencileri belli bir akademik seviyenin üstünde ve özel yetenek kabiliyeti olan, bunun bir kısmı akademik bir kısmı genel yetenekleri bir kısmı da müzik ve resim gibi sanatsal ve müzikal yetenekleri olan öğrencilerimize bu yeteneklerini fark ettirme programları dediğimiz BYF ve özel yetenek anlamında da ÖYG ve ayrıca özel yeteneklerini fark ettirme olarak da ÖYF olmak üzere programlar uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİN BİLİM VE SANAT ADAMLARI YETİŞECEK”

BİLSEM’lerin geleceğin bilim ve sanat adamlarının yetişmesinde önemli bir yerinin olduğunun altını çizen Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti, “Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olabilecek, bireysel kabiliyetleri yüksek olan, akademik olarak algısı yüksek, geleceğin bilim ve sanat adamlarının yetişmesine katkı sağlayan kurumlarımız olarak önemli bir görev üstleniyor BİLSEM’ler. İlimizde şuanda iki tane BİLSEM var, bakanlığımız özellikle BİLSEM’lerin hem sayısal anlamda hem de donanım olarak laboratuvar ve iç donanım malzemelerinin artması noktasında son yıllarda oldukça güçlü yatırımlar yapıyor. Biz de önümüzdeki dönemler içerisinde diğer ilçelerimizde de imkanlar nispetinde BİLSEM açmak için gayret içerisindeyiz.”

“KSÜ İLE BİLSEM ARASINDA BİLİMSEL DANIŞMANLIK PROTOKOLÜ İMZALANDI”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile BİLSEM’ler arasında Bilimsel Danışmanlık protokolü imzaladıklarını da belirten Yılmaz, “Tabi bu sene geçtiğimiz günlerde bakanlığımızın programlaması çerçevesinde biz de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile BİLSEM’ler arasında Bilimsel Danışmanlık protokolü imzaladık. Burada BİLSEM öğrencilerimiz ihtiyaç duydukları konularda öğrenci ve öğretmenlerimiz, KSÜ’nün bütün alanlarından program dahilinde yararlanacaklar. Sadece BİLSEM’in okul imkanları değil, KSÜ’nün bütün laboratuvarlarından ve donanımlarından yararlanacaklar. Ayrıca sadece BİLSEM’e seçilmiş olan öğretmenlerimiz değil, KSÜ’deki öğretim görevlileri, akademisyenler ve bilim adamlarımız öğrencilerimizle BİLSEM’de bir araya gelerek onların eğitimine katkı sağlayacaklar. Bunun ötesinde de öğrencilerimizin daha nitelikli bir şekilde yetişebilmesi için sürekli bir danışma hizmeti almaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki ilimizdeki BİLSEM’ler de yetişecek olan öğrencilerimiz hem ilimizin eğitiminin kalitesinin artmasına katkı sağlayacaklar hem de geleceğin bilim ve sanat adamları olarak yetişecek, ilimizi ve ülkemizi en güzel şekilde temsil edip insanlığa faydalı çalışmalar yapacaklardır” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz