Bir süredir gündemde olan ve tüm Türkiye’de geniş bir kesimin yararlanması beklenen İmar Barışı Düzenlemesi geçtiğimiz aylarda Meclis Genel Kurulu’ndan geçmiş ve söz konusu düzenleme, Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Önümüzdeki süreçte Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlar ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından koordinasyonu yapılacak düzenlemeyle kayıt altında olmayan yapılar “Yapı Kayıt Belgesi” alabilecek. Kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözecek olan Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurular ise başladı. Gayrimenkulü üzerinde imar ve iskân sorunu bulunan vatandaşlar e-Devlet üzerinden de başvurularını yapabilecek.

MAĞDURİYET GİDERİLMİŞ OLACAK”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan BCE Güven Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Tuğrul Özdöşemeci, “Konunun önemini, son günlerde gündemi fazlasıyla meşgul etmesinden vatandaşımızın her kesimine dolaylı yâda doğrudan fayda sağlayacak olmasından anlayabiliriz. Bu konuda hedef; imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılmasıdır. İmar Barışı ile konutu, tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek ve önemli miktarda mağduriyet giderilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

İMAR AFFI DEĞİL İMAR BARIŞI”

“Öncelikle kavramamız gereken konu bu yasanın bir imar affı değil imar barışı olduğudur” diyen Özdöşemeci, “Bu mevzuyu iyi kavramamızın amacı her kanunun kendi içerisinde farklı amaçları, yaptırımları ve hedef kitlesi vardır. Eğer bu konu bir imar affı olarak değerlendirilirse çalışmalardan alınan verim ve sağlanan fayda aşağı indirgenmiş olur. Konunun öneminin esas sebeplerinden biriside ortalama 12-13 milyon yapıyı kapsıyor olmasıdır. O yüzden hem biz inşaat sektöründe hizmet veren birimler hem resmi kurumlar hem de vatandaş olarak titiz ve özenli çalışarak kanunun ülkemize en yüksek oranda fayda getirmesini sağlamalıyız. Yakın zamanda hükümetimizin açıklaması; imar barışı kanunu çerçevesinde verilen yapı kayıt belgesinden elde edilecek olan kaynak, deprem dönüşümüne aktarılacaktır. Deprem dönüşümünün daha sağlam kaynaklarla olması demek hızlı ve kaliteli imalat demektir. Buda ülkemiz vatandaşlarına daha modern ve sağlıklı bir yaşam sağlamak demektir. Burada vatandaşımızın dikkat etmesi gereken ayrı bir konu ise resmi başvuru yapılması ve bu başvuruyu istenen evraklarla kurumlarımızın istediği biçimde zamanı geçmeden yapılmasıdır. Bildiğimiz üzere bu kanun 31 Aralık 2017 ve öncesinde yapılan yapıları kapsıyor, başvurular ise 8 Haziran 2018 itibarıyla başlamış olup 31 Ekim 2018 de son bulacaktır” şeklinde konuştu.

KOMİSYON KURULDU”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından imar barışıyla ilgili komisyonun kurulduğunu belirten Özdöşemeci, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Başvuru e-Devlet kanalıyla yapılacağı gibi kurum ve kuruluşlardan da yapılabiliyor. Bizim ülkemiz çok şükür ki tüm kurumlarıyla çağı çok yakından takip ederek tüm ekipmanlarıyla vatandaşa hizmet vermektedir. Şehrimiz için değerlendirecek Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğümüz ciddi çalışmalar yapmaktadır. İl müdürlüğümüzde imar barışı ile ilgili komisyon kurulmuş ve gelen tüm vatandaşlarımızın sorularına cevap verilmektedir. Ayrıca müdürlük bahçesinde vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak amacıyla PTT mobil aracı bulundurulmakta ve kesintisiz hizmet verilmektedir. Bu konuda her iki tarafında gösterdiği ve gösterecek olduğu özenle asıl başarıya ulaşacağımızdan hiç kuşkum yoktur.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz