Türkiye’de koronavirüsün etkisini azaltmak ve tamamen kurtulmak amacıyla hükümet birçok tedbir kararları açıkladı. Açıklanan bu kararlarla birlikte birçok işletme çalışmalarına ara vermek zorunda kalırken verilen bu arada ciro yapamayan iş yerleri maddi anlamda olumsuz yönde etkilendi. Normalleşme süreciyle beraber tekrar açılan iş yerleri yaşanan bu maddi kayıpları toparlamaya çalışıyor. Virüsün yayılması açısından tehlike arz ettiği düşüncesiyle kapatılan iş yerlerinden biri olan oyun salonları, bunlardan bir tanesi. İlk kapatılanlar işletmeler arasında bulunan oyun salonları, 1 Temmuz’dan itibaren tekrar oyun severleri ağırlamaya başladı. Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde hizmet veren oyun salonları, tekrar eski günlerini arıyor. Pess Cafe oyun salonu işletmecisi Durdu Mehmet Atıcı, koronavirüse karşı hangi tedbirleri aldıklarını gazetemize anlatırken müşterilerde azalma olduğunu belirtti. Yaşanan bu azalmanın tedirginlikten dolayı mı yoksa açıldıklarını bilmediklerinden dolayı mı olduğuna emin olmadığını ifade eden Atıcı, “Biz elimizden gelen bütün tedbirleri aldık. İnsanlar AVM’ye giderken gönül rahatlığı ile gidebiliyorsa küçük esnafın yanına gönül rahatlığı ile gelebilirler. AVM’den daha tehlikesiz, önlemler hat safada” dedi.

1 SENEYİ BOŞ YERE ÇALIŞARAK GEÇİRECEĞİZ”

3,5 ay kadar biz kapalı kaldık ilk kapatılan işletmeler arasında olduklarını söyleyen Pess Cafe Durdu Mehmet Atıcı, “En son açılan işletmeler arasında yer aldık. 3,5 aylık süreçte işyeri kapalı kaldı tadilat yaptık açılır hevesiyle 1 ay kadar. Televizyonları yeniledik biz 1 ay sonrasına kendimizi hazırladık ama süreç çok uzun sürdü. Bu her sektörü ekonomik olarak etkilediği gibi bizi de büyük ölçüde etkiledi. Ödemelerimiz aynı şekilde devam etti, kiramı işlemeye devam etti, personelimizin maaşını vermeye devam ettik. Muhtemelen biz önümüzdeki 1 seneyi boş yere çalışarak geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

ŞU ANA KADAR DEVLETTEN DESTEK ALAMADIM”

Koronavirüs sürecinde devlet desteği almadıklarını söyleyen Atıcı, “25 bin TL Kredi Halk Bankası vereceğini söylediler. Başvurmaya gittim sen Esnaf Kefaletten kredi çekmişin Esnaf Kefalete gitmen gerekiyor dedi. Esnaf kefalete gittim, Esnaf Kefalet benden ipotek istedi, kefil istedi. İpotekle kefili verdikten sonra zaten ben esnaf Kefaletten 100 bin 150 bin kredi çekiyordum. Çok bir mantığı olmadığı için onu çekmedim. E-devletten işsiz kalanlar için bin TL başvurusu vardı, bin liraya başvurdum herhalde bir 2,5 ay olmuştur 2,5 aydır hala onaylanma sürecinde, o bin lirayı bile alamadım. Şu ana kadar devletten destek alamadım.” diye de ekledi.

10 MASA VARDIR BU SAYIYI 6 MASAYA DÜŞÜRDÜK”

Tedbirler kapsamında bir çok değişiklikler yaptıklarını ve virüse karşı bütün tedbirleri aldıkların anlatan Durdu Mehmet Atıcı, “Ateş ölçerimizi aldık müşterilerimiz içeriye girerken ateşini ölçerek alıyoruz. Muhakkak ellerini dezenfekte ettiriyoruz. Çünkü bizimki direk kolla temas olduğu için biz bu sorumluluğun altına girmemek için mümkün olduğunca dikkatli davranıyoruz. Müşteri kalktıktan sonra oturduğu yeri dezenfekte ediyor. İş yeri için ayrı bir dezenfektan aldık belli aralıklarla periodik olarak iş yerini de dezenfekte ediyoruz. Havalandırmalar normalde yazın kapalı olur içeriye sıcak girmesin, içerisi soğuk olsun diye ama şimdi vantilatörleri çalıştırarak bütün pencere kapı her yeri açtık. İşyerimizi mümkün olduğunca havalandırıyoruz. Normalde bizim giriş katımızda 10 masa vardır bu sayıyı 6 masaya düşürdük aradaki mesafeleri açtık 2 kişi yan yana oturduğunda aradaki mesafe 40 santim kadar biz bunu 120 santim yaptık. İçeriye zaten maskesiz almıyoruz, bazen maskesiz müşterilerimiz geliyor müşteriyi maskesiz kalmasın diye stok yaptık. Müşteriye ücretsiz maske veriyoruz. Uyarı afişlerini astık normalde hijyene dikkat ediyorduk bu dikkatimizi 3 katına çıkardık. Müşterilerimizde azalma var ama bu tedirginlikten dolayı mı yoksa açıldığımızı bilmediklerinden dolayı emin değil mi” ifadelerini kullandı.

SAATLİK ÜCRETİ 10 TL OLARAK BELİRLEDİK”

Pandemi sürecinde birçok ürüne zam geldiğini ve koronavirüsün yayılımının önüne geçmek için kullandıkları ürünlerden dolayı ortak bir fiyat tarifesiyle yeni ücretlerinin 3 lira zam ile 10 lira olduğunun altını çizen Atçı, “Bu pandemi sürecinde bizim normalde 280 liraya aldığımız kol, şu an 700 lira oldu. Bizim 2 bin liraya aldığımız playstation 4 şu an 4 bin lira oldu. Fiyatlar tamamen yükseldiği için biz de diğer meslektaşlarımızla bir araya geldik. Fiyatlarda artış yaptık. Bir dezenfektan alıyorsun litreliği 100 TL, maske dağıtıyorsun, eldiven koyduk bunların hepsi maliyetleri artırdı. Bizim 3,5 aylık süreçte çok büyük kaybımız oldu bunu telafi edebilmek için ortak bir fiyat tarifesi uyguladık hepimiz ortak saatlik ücreti 10 TL olarak belirledik. Normalde 7 liraydı 3 liralık saatte bir artış yapmış olduk. 4 kol oynamayı yasakladık, 3 kol oynamayı yasakladık sosyal mesafeyi koruyamıyoruz diye. Grup oyunlarını kaldırdık tamamen” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz