16 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan referandumun halk nazarında kabul görmesinin ardından Türkiye 24 Haziran’da yeni sistemin ilk hükümetini seçmek için sandığa gidecek. Türkiye’nin yakın gelecekteki kaderini etkileyecek olan kritik 24 Haziran seçimleri, Pazar günü yapılacak. Peki, seçimde oy kullanırken nelere dikkat edilecek? İşte bu sorunun cevabını Onikişubat Muhtarlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Gürbak verdi. Oy kullanacak seçmenlerin nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde bilgiler veren Gürbak, vatandaşların demokrasinin tam olarak işleyebilmesi için her ne olursa olsun muhakkak sandığa giderek, oy kullanmaları gerektiğini söyledi.

“ÇOK ÖNEMLİ HUSUSLAR VAR”
“Vatandaşlarımız öncelikle muhtarlıklarda bulunan seçmen kâğıtlarını veya Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden oyunu nerede kullanacağını öğrenmeleri gerekiyor” diyen Gürbak, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bununla birlikte seçmen yerlerini bilgi edindikleri halde yanlarında fotoğraflı bir kimlik belgesi olması gerekiyor. Bu Nüfus cüzdanı olabilir, pasaport olabilir, sürücü belgesi olabilir, evlenme cüzdanları dahi olabilir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra oyunu kullanacağı sandığa gidip, oyunu kullanması gerekiyor. Oy kullanacak vatandaşlara sandık görevlileri tarafından oy pusulası ile mühür verilecek. O verilen oy pusulasında dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar var. Oy pusulalarının üstünde Cumhurbaşkanı adayları, altında ise partilerin simgeleri yer alacak. Vatandaşlarımız hem cumhurbaşkanı için hem de milletvekili için oy mühür basacak. Burada önemli olan konu ise pusulanın üzerine basılacak olan mührün kaymaması. Yani mühür yuvarlığın içine basılması gerekiyor. Dışarıya taşmaması lazım. Basılan kaşelerin kesinlikle birbirinden bağımsız olması lazım. Özellikle de şunu belirtmek istiyorum; Demokrasimizin tam çalışabilmesi için bütün herkesin fikri ne olursa olsun öncelikle sandığa gitmesi gerekiyor.”

“OY PUSULASINA ZARAR VERMEYİN”
Seçmenlerin kendilerine verilecek olan oy pusulalarını herhangi bir şekilde darp etmeleri halinde oyun yine geçersiz sayılacağını anlatan Gürbak, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız zaten ayrıca detaylı olarak sandık görevlileri tarafından ikaz edilecektir. Oy pusulaları üzerinde sandık kurullarının vereceği tercih kaşesi hariç başka herhangi bir şey kullanırsanız oyunuz yine geçersiz sayılır. Yine bir başka önemli hususta oy pusulasına bir zarar verilmemesidir. Vatandaşlarımız aldıkları oy pusulasını herhangi bir şekilde yırtar veya çizilirse başka bir oy pusulası alma şansı olmaz ve oyu geçersiz sayılır.”

OYLAR 07.00 İLE 17.00 ARASI
Kahramanmaraş’ta sabah saat 07.00 itibariyle vatandaşların oy kullanabileceğini ifade eden Gürbak, sandıkların da akşam saat 17.00’de kapanacağı bilgisini verdi. Gürbak, “Kahramanmaraş’ımızda vatandaşlarımız sabah saat 07.00’dan itibaren oylarını kullanmaya başlayacaklar. Akşam saat 17.00’a kadar da oylarını kullanabilecekler ve saat 17.00’de sandıklar kapanacak. Vatandaşlarımız bu süre içerisinde oylarını kullanabilirler” ifadelerini kullandı.  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz