Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Recep Akdağ oy kullanmak isteyen hastaların ulaşım hizmetlerinin karşılanması için ihbar hattı oluşturulduğunu açıklamıştı. 16 Nisan'da gerçekleştirilen referandumda herkesin oy kullanabilmesi için Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaları nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürdü. Oy kullanan vatandaşlar sonrasında alındıkları mahallelere bırakıldı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Dr. Yener, “Referandum günü dolasıyla oy kullanmaya gitmesinde sağlık yönünde engeli olan vatandaşlarımıza biz bir hizmet sunmaya çalıştık. Sabah 7’den itibaren ekiplerimiz sahaya çıkarak oy kullanmak isteyen vatandaşlarımızı evlerinden alarak, oy kullanacağı okullara, sandıklara götürüp oylarını kullandırarak evlerine tekrar götürmek suretiyle bu hizmeti sunmaya çalıştılar. Oy kullanma işlememiz bitti. Ekiplerimiz ise döndü. Kahramanmaraş il genelinde toplamda 553 hastamız evlerinden alınıp sandıklara götürüldü. 84 araç ve 170 görevli personelimiz çalıştı” diye konuştu.

YAPTIĞIMIZ HİZMET ZOR BİR HİZMET”

Ekip işiyle bu işi başardıklarını ifade eden Yener, şunları kaydetti: “Tabi bizim yaptığımız hizmet biraz zor bir hizmetti. Çünkü köylerden, kasabalardan ve merkezden çok fazla talep geldi. Ama öncesinde hazırlığımızı yaptık, o yüzden büyük bir aksaklık yaşamadık. Sadece birkaç tane vatandaş kendi imkânlarımızla gideriz şeklinde geri dönüş yaparak vazgeçtiklerini ifade edenler oldu. Tabi bu evde sağlık hizmetlerinin koordinasyonu, bunun yanında genel sekreterliğimizle hastanelerde yatan hastalarımızı talep eden vatandaşlarımızın oy kullanması için bir hizmet kurduk. Ayrıca Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 ambulanslarımızı da takviye ettik. Çünkü ambulansla gitmesi gereken epeyce bir hastamız vardı. Sağlık Müdürlüğü ve Genel sekreterlik hastalarını taşıdıktan sonra ambulanslarını bize tahsis etti. El birliği ile bu işten yüzümüzün akıyla çıktık. Diğer illerin verilerine baktığımızda, nüfusa oranladığımızda hasta taşımada 2’ye katlamış durumdayız. Arkadaşlar güzel bir ekip ruhu ile çalıştılar. Bizim yaptığımız hizmet vatandaşı memnun etti. Beklentinin üzerinde oran oldu ve beklentiyi karşıladık.”

HEDEFİMİZİN ÜSTÜNE ÇIKTIK”

İhbar hattından arayan vatandaşların önceden randevu aldıklarını ancak seçim günde taleplerin daha da arttığını belirten Yener, “Önceden taleplerimizi aradık fakat oy günü taleplerde arttı. Biz mağduriyeti olanlara talep olduğu takdirde elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalıştık. Burada ki asıl hedef evde sağlık hizmeti alanlara verilecek hizmetti. Ama oy kullanmak istiyor ve araç talebinde bulunmuş belli bir mağduriyeti de var ona da yardımcı olmaya çalıştık. Biz normalde hedefimizin üstüne çıktık, ikiye katladık. İnşallah iyi oldu, vatandaşlar memnun. Geçmiş dönemlerde de yaptık bu hizmeti. Her seçim döneminde daha eksiklerimizi belirleyerek onu tamamlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

OKULLARDA ENGELLİ DÜZENLEMELERİ YETERLİ DEĞİL”

Yener, son olarak konuşmasında şunları söyledi: “Bazı okullarda engelli düzenlemeleri yeterli değil. Buralara biz vatandaşlarımızı evden alıp götürüyoruz ama 2’inci, 3’üncü kata veya okula girmekte zorlandılar. Bazı arkadaşlar, bazı hastaları sırtına alıp götürdü. Yoksa her ekibe tekerlekli sandalye takviyesi yaptık. Belki ileride okullarda giriş katlarda engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği alanlar oluşturulabilir. Vatandaşlar önceden engelli olduğunu veya hasta olduğunu belgelendirdiği zaman o sandıkta oy kullanabilir. Yüksek seçim kurulu böyle bir düzenleme yaparsa herkesin işini kolaylaştırır. Bazı yerlerde vatandaşalar ben çıkamam deyip oy kullanmamış, vazgeçmiş ve geri dönmüş. Biz götürüyoruz, taşıyoruz o kullanacak ben oraya çıkamam diyor. Hatta bir hastaya özel bir sedye yollanıyor ama onu kullanmak istemiyor. Buna benzer vakalarla karşılaşmamak için engelleme düzenlemesi olan bir sandık kurulu olsa daha iyi olacak.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz