Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile otomotivdeki ÖTV matrahı ve oranı değiştirildi. Kararla birlikte otomobilde vergi oranları büyük ölçüde artırılırken, motor hacmi 1600cc ve altında olan araçlarda vergi oranı değiştirilmedi. Kararda 1600cc motor hacmine kadar olan otomobillerde vergi oranları korunurken matrahlar yukarı yönlü revize edildi. Bu revizyon son aylarda otomobil fiyatlarındaki sert artış nedeniyle yapıldı. 1600cc motor hacmine sahip bir araç eğer 70 bin TL değerindeyse yüzde 45 ÖTV uygulanıyordu.

85 BİN TL’YE ÇIKARTILDI
Ancak piyasada 70 bin TL’nin altında otomobil kalmadığı için bu tutar 85 bin TL’ye çıkarıldı. Daha küçük motor hacmine sahip otomobillerde durum şu şekilde; 1600cc silindir hacmine kadar, matrahı 85 bin TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 45 ÖTV uygulanacak. 1600cc hacmine kadar ancak matrahı 85 bin TL ile 130 bin TL arası araçlarda yüzde 50 ÖTV, 1600cc silindir hacmine kadar ancak matrahı 130 bin TL üzeri olan araçlarda yüzde 80 ÖTV uygulanacak. Ancak motor hacminin 1600cc’nin üzerine çıktığı otomobillerde ÖTV oranları da sert şekilde artırıldı.

ESKİ VE YENİ VERGİ ORANLARI
Otomobillerde ÖTV oranlarını motor hacmi ve otomobilin fiyatı belirliyor. Buna göre otomobilin fiyatı 170 bin TL’nin altındaysa vergi oranı daha düşük. Motor hacmi büyüdükçe vergi oranı da artıyor. Yeni düzenlemeyle 170 bin TL’nin üzerindeki bir otomobil eğer 2000cc motor hacminin üzerindeyse fiyatı 642 bin liraya kadar çıkabiliyor.

“KARAR BİZİM İÇİN ŞAŞIRTICI OLDU”
Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı Turan Demirciler, “Esasında vatandaşlar otomobil fiyatlarında bir düşüş bekliyordu. ÖTV zammı tabii ki bizim içinde şaşırtıcı oldu. Haliyle bu durum ikinci el sektörünü de etkileyecek ve araç fiyatları biraz daha yükselecek. Mesele önceki gün alışveriş yapmak için fiyat verdiğimiz araçların bir kısmı için alıcılar beklemeye aldı. İkinci elde 120-130 bin TL araçlarda 5 bin TL, 200 bin TL civarındaki araçlarda 10-15 bin TL fiyat yansıması olur diye düşünüyoruz. Otomobil almak artık çok zor oldu. Bu işin esnaflığı da zor oldu. Bu durum bizim için güç kaybı anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

HABER: MESUT BENLİ

Editör: Mahmut Beyaz