Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi, ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonla mücadele kapsamında 1 Kasım 2018’de başlamıştı. Bitiş tarihi 31 Aralık 2018 olarak belirlenen vergi indirimi, önce 31 Mart'a, daha sonra 30 Haziran'a kadar uzatılmıştı. Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması 30 Haziran'a kadar sürecek. Çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı, kurutma makinesi gibi beyaz eşyalarda ÖTV'nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar devam edecek. Öte yandan, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4'ten 3'e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek. 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de yapılan 15'er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran'a kadar sürecek. Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması 30 Haziran'da sona erecek. Ayrıca motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV'nin sıfırlanması da 30 Haziran'da son bulacak. Mobilya ve beyaz eşyada yapılan ÖTV ve KDV indirimlerininin sona ermesini kentte sektörlerinin önemli temsilcilerinden olan Aygün Avm Pazarlama Müdürü Mustafa Güzelöz ve Gimar Ev Concept işletme sahibi İrfan Gölcü gazetemize anlattı.

FIRSATTAN YARARLANMAK İSTEYENLER ELİNİ ÇABUK TUTSUN”

Beyaz eşyalardaki ÖTV indiriminin 30 Haziran’da sona ereceğini dile getiren Aygün AVM Pazalama Müdürü Mustafa Güzelöz, “Maliye Bakanlığı tarafından 30 Haziran 2019 tarihine kadar geçerli olacağı belirtilen ÖTV indirimleri İlk ÖTV indirimleriyle birlikte beyaz eşya sektörü, 2018 yılında yüzde 5.3 büyümüştü. Alt bileşenlerde ihracat yüzde 6 artarken, ÖTV teşviki ile de iç satışlarda yüzde 11 oranında yukarı yönlü önemli bir ivme yakalanmıştı. Beyaz eşya sektörünün önemli isimlerinin yaptığı açıklamalara göre bu büyümenin Türkiye ekonomisinin üstünde gerçekleştiği söylenirken, beyaz eşya satan esnaflara ise bu dönem can suyu gibi gelmişti. 2018’de ise beyaz eşya sektöründe ihracattaki yüzde 6’lık büyümeye karşın, iç satışlardaki yüzde 17 daralma sebebiyle toplamda yüzde 1 civarında küçülme yaşandı. Ekonomik durgunluğa geçici bir önlem olsa da ÖTV desteği sektöre olumlu katkı sağlarken, özellikle yeni bir ev kuran ya da bir düğün hazırlığında olan insanların en çok talep ettiği beyaz eşya noktasında ÖTV indirimi 30 Haziran’da sona erecek. Bunda dolayı, beyaz eşya almak isteyen tüketicileri ellerini çabuk tutmaları gerekmektedir. Bu ve diğer fırsatlardan da yararlanmak isteyen tüketicilerimizi Aygün AVM şubelerine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR EN AZ YÜZDE 10 ARTAR”

Mobilyada KDV indiriminin devam etmemesi halinde fiyatların yüzde 10 artacağını kaydeden Gimar Ev Concept işletme sahibi İrfan Gölcü, “Beyaz eşyada ÖTV indirimi, mobilyada da KDV indirimi vardı. Hükümetten bir açıklama yom ama KDV indiriminin devam etmesini temenni ediyorum. KDV indirimi devam etmezse fiyatlar otomatik olarak yüzde 10 artmış olacak. Zaten piyasalarda tam anlamıyla iş verimliliği yok ama KDV indiriminin etkisi vardı. Şimdi de KDV indirimi bitiyor diye son zamanlarda hareketlenmişti ama bu indirim uzatılmazsa işler tam anlamıyla açılmadan yeniden duruşa geçer. Çünkü son üç aydır, bu indirimin bitmesi nedeniyle işlerde artış vardı. KDV indirimi marka ve kurumsal çalışanlara çok büyük avantajlar sağladı. Faturalı olduğumuz için faturasız çalışanlara oranla yüzde 10 avantajlı olmamız, satışlarda da fiyat noktasında avantaj sağladı” dedi.

MOBİLYADA KDV İNDİRİMİNİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Kahramanmaraşlı esnaflar olarak mobilyadaki KDV indiriminin devam etmesini istediklerini belirten Gölcü, “Biz mobilya sektöründe KDV indiriminin devam etmesini istiyoruz esnaflar olarak, çünkü işlerin hareketliliğini biraz daha artırır. Bu kez uzatılmayacağı konuşuluyor ama önceki uzatmadan önce de öyle söylentiler vardı. Hükümet son dakikayı bekledi açıklama yapma noktasında. Bu kez de yine son noktaya kadar bekleyip tekrar uzatılması yönünde açıklama yapılmasını umut ediyoruz. Bayram öncesinde biraz hareketlenme vardı işlerde ama bayramdan sonra gerek seçim gibi nedenler insanları beklemeye götürdü. Ama düğün paketi ve çeyiz noktasında çok büyük bir hareket yok. Daha çok tekil, koltuk takımı, kanepe gibi ürünlerde satışlar daha fazla” şeklinde konuştu.

KDV İNDİRİMİ OLMAZSA KAMPANYA YAPACAĞIZ”

KDV indiriminin uzatılmaması halinde sorumluluk üstlenerek kendi kampanyalarını yapacaklarını anlatan Gölcü, sözlerini şu şekilde devam etti, “KDV indirimi olmazsa biz kendimizden fedakarlık yaparak müşterimizin yüzünü güldürmeye çalışacağız. Bütün amacımız kazanmak değil de müşteri girişini artırmak, iş hareketliliğini durdurmamak olacak. Kar ettik ya da etmedik değil de iş dönsün, firmalar da hareketlilik olsun. Mecburen kendi kampanyalarımızı yapacağız” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz