Kahramanmaraş’ta ikinci el oto alım satımı yapan galericiler piyasanın durgunluğundan yakınıyor. Kış döneminin, otomobil pazarı için genelde durgun geçtiğini ifade eden galericiler, altın ve döviz kurlarındaki hareketlilik ile soğuk kış aylarında diğer temel ihtiyaç harcamalarındaki artışın da etkisiyle tüketicilerin araba alımını ötelediğini vurguladı. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Galericiler Sitesi Başkanı Mehmet Demir, “Özel Tüketim Vergisinde yapılan oransal değişiklik Sıfır araç satan bayiler tarafında görsel ve yazılı medyada 10 bin, 20 bin TL zam gelecek şekilde lanse edildi; Oysaki ÖTV de yapılan oransal değişim daha önce ÖTV KDV dâhil 70 bin TL ve üzeri olan araçları etkiledi. Sıfır araç bayileri bu durumu adeta fırsata çevirdiler bu da vatandaş üzerinde etkili oldu ve sıfır araç almaya yöneldi. Buna istinaden 2.el araç alım satımında bir daralma oldu. Genelde 2.el araçlarda diğer aylara göre ocak ve şubat aylarında satışlarımızda yüzde 10 ile yüzde 15 arası bir düşüş oluyordu fakat bu yıl yüzde 20 gibi bir düşüş olduğunu görebiliyoruz. Bunun sebebi ise ÖTV de yapılan oransal değişimin Sıfır araç Bayileri tarafından yapılan yanlış yönlendirme ve döviz kurunda meydana gelen artışın rolü olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘BU YIL İŞLER ÇOK DAHA DÜŞÜK’
Galericiler sitesi esnafı Hüseyin Uçar, şöyle konuştu: “Şu anda galericiler sitesinde bir durgunluk var. Zaten sektör olarak çok uzun bir süredir durgunluk yaşanıyor. İşler yok denecek kadar az. Özellikle sıfır araçlar da ÖTV oranı zamlandığı için 2’nci ele rağbet var ama maalesef piyasa durgun. Piyasada bir para sirkülasyonu yok. Bu da ister istemez bizi etkiliyor. Altının, dövizin inişi çıkışı bu konuda ki tutarsızlık bizi olumsuz anlamda etkiliyor. İşlerimizin ilkbaharın gelmesiyle birlikte biraz daha hareketleneceğini düşünüyorum. Geçen yıla bakacak olursak da bu yıl işler çok daha düşük.”

‘İNTERNET NEDENİYLE GALERİCİLER İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ’
Bir başka galerici esnafı Ahmet Kar ise şunları kaydetti: “Bizim işimiz zaten genel olarak durgun durumda. Yaklaşık 10 yıldan bu yana galericiler neredeyse iş yapamaz hale geldi. Özellikle son yıllarda sahibinden.com gibi internet aracılığıyla neredeyse artık tüm vatandaşlar otomobil alıp satıyor ve fiyatları da bizden daha iyi biliyor. Yani eskisi gibi iş kalmadı. Bir diğer hususta vatandaş fabrikada çalışıyor, arabası var ve onlarda alım satım yapıyor. Hal böyle olunca da az öncede dediğim gibi galericilere artık ihtiyaç kalmadı.” 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz