Çocukluğundan bu yana hayali olan ve çok sevdiği seyahati üniversiteye başladığı yıllarda gerçekleştirmek isteyen, bu doğrultu da öğrenci olmasından dolayı maddi sıkıntılar nedeniyle yolculuklar için yeterli parası olmayan Şanlıurfalı 21 yaşındaki Ahmet Can, çareyi otostop yapmakta buldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarih Bölümüne başladığı günden bu yana aradan geçen 3 yılda yalnızca otostop yaparak 57 il ve 3 ülke gezmeyi başaran Can, yaptığı bu hareketle kendisi gibi dünyayı gezme hayali kuran binlerce gence de örnek oldu. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Can, “Kendime bir çanta, bir çadır alarak yaşayabileceğimi düşündüm. Bu şekilde, insanların parasız da gezebileceğini, paranın her şey olmadığını anladım” dedi.

“KENDİME BİR ÇANTA, BİR ÇADIR ALARAK BAŞLADIM”

“Ders çalışmam lazım, zaman bulamıyorum, bir işte çalışıyorum” gibi düşünen insanlar yola çıkmasın” diyen Can, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş Sürçü İmam Üniversitesi’ni kazanınca böyle daha çok imkân bulabileceğimi, özgür olabileceğimi düşünerek hareket ettim. Sosyal medyadan takip ettiğim birkaç fenomen vardı. Onlar sayesinde heveslendim. Kendime bir çanta, bir çadır alarak yaşayabileceğimi düşündüm. Bu şekilde, insanların parasız da gezebileceğini, paranın her şey olmadığını anladım. Turla giden insanlar belli başlı yerlere giderken, ben istediğim yere istediğim saatte gidiyordum. Gittiğim yerin en güzel manzarasına çadırımı kurup, közde çayımı demleyebiliyorum. Birçok insanın bana sorduğu sorulardan biri de şu; Nasıl güveniyorsun, korkmuyor musun? Aslında bu tamamen özgüven olayı. “Ders çalışmam lazım, zaman bulamıyorum, bir işte çalışıyorum” gibi düşünen insanlar yola çıkmasın. Bunlar gerçekten bahane değil.”

“GEZMEK İSTEYEN İNSAN KENDİNE HER TÜRLÜ ZAMAN AYIRABİLİR”

Gezmek isteyen insanın kendine her türlü zaman ayırabileceğini vurgulayan Can, “Gezmek isteyen insan kendine her türlü zaman ayırabilir. İlk otostopumu Gaziantep’ten buraya gelmek için kullanmıştım. Sonra buradan Malatya’ya gittim. Oradan oraya derken soluğu Gürcistan’da almıştım. Yolda karşılaştığım güzel olaylar da oluyor. Birçok insan “Keşke biz de böyle gezebilsek, biz de senin gibi yapabilsek” diyor. Zor yanları da şu; bazen insanlar arabasına almıyor. Sıcak ortasında kalıyorsunuz. Şemsiye veya beyaz bandana kullanmanız sizin için daha iyi olur. Bizim paramız Gürcistan’da biraz değer kaybediyor ama kendi içerisinde çok ucuz bir yer. Yeme, içme, barınma çok uygun. Makedonya’da arkadaşlarım vardı, onlarla iletişime geçtik. Bunların hepsini otostopla yaptım. Hayalim bunun üzerine kurumsal bir firma veya grup oluşturmak. Bu şekilde festivallere falan gidiyoruz. Bilete vereceğimiz parayı yolda giderken yiyoruz. Ben Karacasu KYK yurdunda kalıyorum. Orada Yurt Yönetim Memurumuz Muttalip Yorulmaz bana çok yardımcı oldu. Ona çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“GİTTİĞİM ŞEHİRLERDE BİRKAÇ GÜN ÖNCESİNDEN PLAN YAPIYORUM”

Gideceği şehirlere gitmeden önce plan yaptığını belirten Can, kendisine sponsor istedi. Can, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ben gezip tozarken, insan maddi olarak ister istemez zorlandığı için bana kamp ürünlerinde sponsor olabilecek biri veya bir firma lazım. Gittiğim şehirlerde birkaç gün öncesinden plan yapıyorum. Oranın hava durumunu falan araştırıp, kapalı ve açık olan yerlerin ziyaret listesini çıkarıyorum. Boşa zaman kaybetmemek için. Kamp alanlarına Jandarmanın bilgisi dâhilinde çadırımı kuruyorum. Her şey gayet resmi. Bu şekilde insanlar gerçekten kendilerini bulabilirler. Yarımcı olacaklar için şimdiden teşekkürler.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz