Araç sahiplerinin araçlarının arızalanan parçalarının tedarik edilmesinde yaşadıkları problemler oto çıkma yedek parça sektörü ile gideriliyor. Daha önce vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen ancak son dönemde fiyatlarının bir hayli pahalanmasından ötürü gözdeliğini çıkma yedek parçalara kaptıran sıfır oto yedek parçaları, ilgisini çıkma yedek parçalara kaptırdı. Kasko şirketlerinde değiştirilen parçaların ve hurda araçların değerlendirilmesi elde edilen yedek parçalar ile oto çıkma yedek parça sektörü, araç sahipleri için hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de uygun fiyatları vatandaşın yüzünü güldürüyor. Kahramanmaraş’ta Mutlu Otomotiv oto çıkma yedek parça firması işletmecisi Orhan Kozan, kentteki çıkma yedek parça sektörünü gazetemize değerlendirdi. Kentte oto çıkma yedek parça sektörünün büyüdüğünü belirten Kozan, araç sahiplerinin istedikleri yedek parçaları piyasadaki fiyatının çok altında alabilecekleri söyledi.

SEKTÖRDE ŞU AN ÖNEMLİ BİR HAREKETLİLİK VAR”
Kentte şu anda sektörde önemli bir hareketliliğin olduğundan söz eden Kozan, “Kahramanmaraş’ta şu an çıkma yedek parçanın durumu güzel. Sektörde şu anda önemli bir hareketlilik var. Araç sahipleri araçlarının herhangi bir yerinde arıza çıktığı zaman o parçanın sıfırını alamıyor. Çünkü sıfır araç parçaları gerçekten çok pahalı. Dolayısıyla vatandaş bu kez ne yapıyor? Arızalanan parçaların yerine çıkma yedek parça almak istiyor. Çünkü çıkma yedek parça sıfır bir araç parçasına göre çok daha uygun. Artık hemen hemen sistem bu şekilde işliyor. Durum böyle olunca da çıkma yedek parçalar araç sahipleri için çok güzel bir avantaj oluyor. Firma olarak biz genelde Renault, Peugeot ve Toyota marka araçların parçalarını veriyoruz. Zaten bu marka araçların parçaları genelde çok satılıyor” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR UYGUN”
Çıkma oto yedek parça fiyatlarının sıfır yedek parçalara göre daha uygun olduğunu aktaran Kozan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Oto çıkma parça sektörü yaklaşık 25 yıldır var olan bir sektör. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan oto sanayiciler başlatıyor bu işi. Daha sonrasında bu sektör tutuluyor ve büyüyor. Şu an Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bu iş yapılıyor. Otomotiv piyasasında da baya iyi bir yere sahip bir sektör. Kahramanmaraş’ta bu işi yapan yaklaşık 6-7çıkma parça firması var. Fiyatlar biz de sıfır yedek parçanın dörtte iki oranında, yani yarı yarıya oluyor. Bazen bu oranın dörtte biri bulduğu da oluyor. Parçanın durumuna göre çıkma yedek parçanın fiyatı belirleniyor. Müşteriler genelde buraya gelip alışveriş yapıp ayrıldıktan sonra mutlu bir şekilde ayrılıyorlar. Çünkü fiyatlar uygun. Fiyatlar da uygun olunca zaten müşteri de memnun ayrılıyor. Geri dönüşler olumlu yönde oluyor, olumsuz bir geri dönüş olmuyor.”

BİR NEVİ PİYASAYI RAHATLATIYORUZ”
“Aslına bakarsanız biz çıkma yedek parça satarak bir nevi piyasayı da rahatlatıyoruz” diyen Kozan, “araç sahipleri için bir kolaylık sağlıyoruz. Araç sahipleri yedek parçayı tercih etmesinin birkaç sebebi var. Kahramanmaraş’ta yedek parça sektörü son 3-4 yıldan bu yana revaçta. Daha öncede satılıyordu ama o zamanlar sıfır araç parçaları bu kadar pahalı olmadığı için çıkma yedek parça ilgi görmüyordu. Ama az öncede dediğim gibi son 3-4 yıldan beri durum değişti ve tam tersi oldu. Sıfır araç parçaları çok pahalandı. Bu kez vatandaş çıkma yedek parçaya yöneldi” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ ORJİNAL PARÇA İSTİYOR”
Araç sahiplerinin kendilerinden orijinal parça istediğini ifade eden Kozan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sıfır parça ile çıkma yedek parça arasındaki fiyat arasında çok fark var. Mesela sıfır yedek parça bin 500 TL ise çıkma yedek parça bunun yarısı yani 650-750 TL arasında. Vatandaşlarımız araçlarına genelde orijinal parça istiyor. Bundan dolayı bizde kazalı araçlarımızda olan parçaları veriyoruz.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz