Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ​​Buna göre, konuttaki taksit sınırı kaldırılırken, nihai fatura değeri 120 bin lira ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında 60 ay, 120 bin liranın üzerinde olup 300 bin lirayı geçmeyenlerde 48 ay, 300 bin liranın üzerinde olup 750 bin lirayı aşmayanlarda 36 ay ve 750 bin liranın üzerindeki taşıt satışlarında 24 ay taksit uygulanabilecek.

Perakende işletmelerin taksitli mal ve hizmet satışlarında genel taksitlendirme süresi 12 ay, bazı mal ve hizmetler için ise farklı taksitlendirme süreleri uygulanıyor. Hali hazırda, söz konusu hükümde konut ve taşıt satışları için ayrı bir taksitlendirme süresi belirlenmediğinden, bu satışlar genel taksitlendirme süresine tabi oluyordu. Diğer taraftan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından kredili konut satışlarında herhangi bir vade sınırı uygulanmazken, kredili taşıt satışlarında ise aracın değerine göre farklı vade sınırları uygulanıyor.

Böylelikle Bakanlığın söz konusu düzenlemesi BDDK uygulamalarına da paralel hale getirildi.

“İŞÇİ VE MEMUR İÇİN GELEN BİR YASADIR”

Konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Volkswagen Kahramanmaraş bayisi binek Araç Satış Şefi Gökhan Tüfekçi, şunları söyledi: “Daha önce taşıt kredilerinde 48 aya kadar zaten vadelendirme yapılabiliyordu bu yeni çıkan kanunla birlikte artık 48 ay vade yerine aracın satış fiyatına göre vadelendirme seçeneği getirildi. Bu aslında bizim Volkswagen gurubu araçlar için binek araçlar için çok bir şey değiştirmiyor. Çıkan bu kanun sadece bireysel müşterileri yani bordrolu maaşlı çalışan; işçi ve memur için gelen bir yasadır. Ticari müşterilerde bunun içerisinde vergi levhalı, normal esnaflar da dahil veya Anonim Şirketler ve Limited Şirketlerde dahil hiçbir şekilde zaten bundan etkilenmiyor. Ne kredi tutarı olarak ne de vadelendirme olarak.

“DEVLET BÖYLE BİR ŞEKİLDE GETİRDİ AMA BU BİZİM İÇİN ÇOK BİR ETKİSİ OLMADI”

Zaten 60 aya kadar istedikleri şekilde kredi kullanabiliyorlar. Bireyselde de insanlar zaten daha önce 48 aya kadar kullanıyorlardı şu anda bu sadece bizim sattığımız gurup araçların fiyatına göre baktığımızda bireysel müşteriler bazı araçlarda 48 aya kadar bazıların da 36 aya kadar vadelendiriyorlar. Bu kanunun şekilde değişmesi bizi çok bir etkilemedi. Genel ortalamada tüketiciler taşıtlarda en çok 36 ay vadelendirmeyi tercih ediyorlar. Bununda en büyük sebebi kullandıkları kredi tutarı araç tutarının yüzde 60’larına denk geldiği için o kredi tutarı taksitleri genelde 36 ayda ödeyebiliyorlar. Onun için bayi olarak bu kanun bizi çok etkilemedi diyebiliriz. Hatta çoğu müşterimiz ay arttıkça faiz de arttığı için her zaman vadenin daha kısa olmasını istiyor bu noktada bizim çok etkilendiğimizi söyleyemeyiz. Devlet böyle bir şekilde getirdi ama bu bizim için çok bir etkisi olmadı.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz