2016 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan büyük dönüşüm ile ulaşımda başka bir boyuta geçen ve adeta çağ atlayan Kahramanmaraş toplu taşıma sektörü; personel giderleri, işçilik maliyetleri, mazot giderleri gibi başlıca sebeplerden dolayı Büyükşehir Belediyesi’nden zam talep ediyor. Geçen yılın başında yapılan dönüşüm ile ellerindeki dolmuş veya minibüsleri satarak, yeni otobüsleri alan ve aldıkları bu sıfır kilometre otobüslerin kredisini ödemekte zorlanan otobüsçüler, sivil ile öğrenci ücretlerine ilave olarak 60 kuruş zam istiyor.  

Konuyla ilgili Manşet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Özel Halk Otobüsçüler ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Baltacı, daha iyi, daha kaliteli ve daha konforlu bir hizmet yapabilmeleri adına zam istediklerini söyledi. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’tan destek beklediklerini ifade eden Baltacı, ilerleyen günlerde yaptıkları zam talebinin karşılık bulacağına inandıklarını kaydetti.

TOPLU TAŞIMADA ÖRNEK BİR ŞEHİR OLDUK
Toplu taşımada örnek bir şehir haline geldiklerinin altını çizen Baltacı, zam konusunda Kahramanmaraşlıların desteğini beklediklerini belirtti. Baltacı, “2016 yılının başında Kahramanmaraş’ta Özel Halk Otobüsüne geçtik. Tüm araçlarımız sıfır kilometre, tüm araçlarımız engelli rampalı ve klimalıydı. Tabii bunu yaparken de biz Türkiye’de toplu taşıma konusunda örnek bir şehir olduk. Bu imkânları sağlarken de birçok zorluklar yaşadık. Esnaflarımız sıfır otobüsleri alırken mecburen kredi çekti. Dolayısıyla esnafımız kredi ödemesinde bir takım zorluklar yaşıyor. Biz bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a zam talebinde bulunduk. Bu konuda başkanımızdan destek bekliyoruz. Kahramanmaraşlı hemşerilerimizden destek bekliyoruz. Bu işin yürütülebilmesi için esnafın ayakta kalabilmesi için zam talebi kaçınılmaz oldu. Biz şu anda öğrenci 1.40 kuruş, sivil 2.10 kuruştan taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

SON ZAM 26 EKİM 2016 TARİHİNDE YAPILDI
Son zammın 26 Ekim 2016 tarihinde yapıldığını ve dolayısıyla o günden bu güne herhangi bir zammın olmadığını anlatan Baltacı, “Biz belediyemize 60 kuruşluk ilave bir zam olmasını talep ettik” diye konuştu. Baltacı, “Biz 26 Ekim 2016 tarihinde en son zam aldık. Zam aldığımız mazotun fiyatı 3.75 TL idi. Bugün baktığımız zaman mazotun fiyatı 5.80 TL’ye yükseldi. Yani mazota yüzde 37 oranında zam gelmiş. İşçilik maliyetlerine baktığımız zaman bakım, onarım ve giderlerimiz yüzde 16 oranında zam olmuş. Personel giderlerimizden yüzde 8 oranında zam yapılmış. Totalde baktığımız zaman 26 Ekim 2016 tarihinde bugüne kadar yüzde 25.7 oranında giderlerimiz artmış. Bizim bu hizmeti yapabilmemiz için zam istiyoruz. Bu esnaflarımızın ortak talebidir. İnşallah önümüzdeki günlerde zam talebimizin karşılık bulacağını düşünüyoruz.  Biz belediyemize 60 kuruşluk ilave bir zam olmasını talep ettik. Esnafımızın, yolcularımızın mağdur olmayacağı ve ortak bir noktada buluşacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz