Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi şehir içi toplu taşıma yapan otobüslere ücretsiz faydalanan yolcular için aylık 750'şer TL Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan ödeme yapılacak. Bu sorun en çok 65 yaş üzeri yaşlı vatandaşları sevindirecek.

Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 6 Ocak 2016 tarihi itibariyle resmi gazatede yayınlandı. 4736 sayılı Kanun kapsamında sayılan kişileri ücretsiz yararlandırmaları kaydıyla gelir desteği ödemesi yapılacaktır maddesi yer alıyor. Yani otobüsüne ücretsiz ulaşım hakkı olanları bindirmeyenler bu ücretten faydalanamayacak.

ARTIK ÜCRETSİZ YOLCU KALMADI
Ücretsiz ulaşım hakkı olan vatandaşların ücretini devlet ödeyecek. Gazetemizden defalarca gündeme getirdiğimiz ulaşım sorunu nihayet çözüme kavuştu. Otobüslerine ücretsiz ulaşım hakkı olan 65 yaş üstü vatandaşları almayan, yaşlılara "bu otobüs senin gideceğin yere gitmiyor" diyerek yalan söyleyen, 'beleşçi, moruk' gibi çirkin ifadelerle aşağılayıp, "çabuk bin, kartı düzgün bas, çabuk in" gibi sert sözlerle azarlayan otobüs şoförleri ve muavinleri artık tarihe karışacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ücretsiz otobüs kullanan kişilerin ücretini karşılayacak. Yani belediyelerin yetkilendirdiği şehir içi toplu taşımalar normal yolcusuna gösterdiği saygı ve nezaketi bütün yolculara göstermek zorunda.

İŞLETMECİLER ÜCRETLERİNİ AYLIK VEYA YILLIK OLARAK ALACAK
Resmi Gazete'de yayınlanan haberin devamında şu ifadeler yer aldı: 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun birinci maddesine 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Kanunla eklenen dokuzuncu fıkrasında; ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı ve bu yapılacak aylık gelir desteği ödemesini yıllık olarak belirlemeye, bu tutarı faaliyette bulunulan yere ve/veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracını taşıma kapasitesine göre farklılaştırmaya ve yapılacak ödemeye ilişkin diğer esas ve usullerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirleneceği belirtilmiştir.

Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz