Aliya İzzetbegoviç Parkı’nda düzenlenen programda otizmli çocukların sosyalleşmesi amacıyla gönüllü öğrencilerle birlikte resim etkinliği ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı ile Engelliler Şube Müdürü Fatih Mehmet Akşam, otizmli çocukların toprakla bütünleşmesi için çiçek bahçesi oluşturmak açısından çocuklarla birlikte çiçek diktiler.


 

OTİZMLİ BİREYLER HER HAKKA SAHİP OLMALIDIR”

Programda konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, otizmli bireylerin tüm yurttaşların sahip olduğu haklara sahip olması gerektiğini vurguladı. Başkan Erkoç, “Güzel şehrimiz Kahramanmaraş’ı engelli vatandaşlarımız için daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek amacıyla tüm projelerimizi engelli vatandaşlarımızın standartlarına uygun şekilde planlamaktayız. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı, Kahramanmaraş’ımızın ihtiyaçları ile sizlerin beklenti ve memnuniyetini ön planda tutarak sürdürüyoruz. Kentte yaşayan her bireyin, kent içindeki yaşamını kolaylaştırma anlamında adımlarımızı attık. Otizmli bireyler, tüm yurttaşlarımızın sahip olduğu haklara aynı şekilde sahip olmalıdır” dedi.


 

TÜM İMKÂNLARI SEFERBER EDİYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak otizmli bireylere tüm imkânları seferber ettiklerini söyleyen Başkan Erkoç, şunları kaydetti: “Otizmli bireyler yeteneklerinin elverdiği ölçüde bağımsız yaşama, kolay ulaşılabilir eğitim alma, sosyal destek hizmetlerinden faydalanabilme, toplum içindeki tüm faaliyetlerinden ve hizmetlerden ayrım görmeden eşit şekilde yararlanma; ayrıca sanat, kültür, spor faaliyetlerine katılabilme ve hem fiziksel hem ruhsal olarak suiistimallerden korunma amaçlı tüm haklara sahip olabilmelidir. Bu anlamda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşamsal refahını azami ölçüde kolaylaştırma amacıyla hem farkındalık oluşturmaya çalışıyor hem de tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Engelli vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam alanı sunmak için yaptığımız bu çalışmalarda bizlere destek olan siz değerli hemşerilerimize de sonsuz teşekkürler ediyoruz.”


 

AİLELERİN YÜKÜ PAYLAŞILDI”

Hükümetin son 15 yılda engellilere yönelik çok önemli adımlar attığına dikkat çeken Başkan Erkoç, “Hem maddi, hem manevi, hem de sosyal haklar konusunda çok önemli çalışmalar devrim niteliğinde çalışmalar oldu. Ailelerimizin yükleri paylaşıldı. Hem hükümetimizin çıkartmış olduğu kanunlar, uygulamalar maddi desteklerle hem de yerel yönetim olarak bizlerde sizlerin hayatını kolaylaştırma babında önemli adımlar atma gayretindeyiz. Bu amaçla da Engelliler Şube Müdürlüğünü kurduk. Bir nebze sizlerin yükünü alabilir miyiz, dertlerinize ortak olabilir miyiz beraber bu sorunları paylaşalım. Hamd olsun bu çocuklarımızla ülkemizin, şehrimizin bereketi bunların duası önemli, bunları huzurlu mutlu yaşatmak, onların sevgisini kazanmak bizi birçok kazadan da koruyacağı inancı var. Onların rahat ve huzurlu yaşaması için aileleri için çok önemli. Bir Engelli Merkezi projesi üzerinde çalışıyoruz. Çocuklarımızı da belli aralıklarla misafir edebileceğimiz alan çalışması yapıyoruz. SODES kapsamında yapacağız. Bir nebze bazen sizlerin de tatil yapma ihtiyacı olduğunda gidebilecek. Bunlar gerçekten çok önemlidir. İnşallah bu engelli merkezinde şuan planlama aşamasındayız. SODES kapsamında yapmak için büyük gayret gösteriyoruz. Yatılı kısmı da olacak ve büyük bir tesis olacak” şeklinde konuştu.


 

TÜRKİYE’NİN YENİ SİSTEME İHTİYACI VAR”

Referandum sürecine de değinen Başkan Erkoç, 16 Nisan’ın Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Vatandaşların desteklerini beklediğini dile getiren Başkan Erkoç, “16 Nisan’da yapılacak olan halk oylaması bizi geleceğe daha güçlü taşıyacak sistemin oylamasıdır. Referandum çok önemlidir. Güçlü Türkiye için, geleceğin mutlu huzurlu Türkiye’si için inşallah bu 16 Nisan’da sizlerden yoğun bir destek bekliyoruz. Türkiye’nin bu yeni sisteme ihtiyacı var. Türkiye’nin güçlü olması için, Türkiye’nin enerjisini koalisyon krizlerinde, kavgalarında kaybetmemesi için çok önemli Çift başlılık kavgaları Türkiye’mize geçmişte çok zarar verdi. Onun için sizlerin 16 Nisan’da güçlü bir şekilde “Evet” diyeceğini temenni ediyoruz. Bu geleceğin güçlü Türkiye’sini güçlü evetle sonuna kadar açalım inşallah. Eski krizli dönemlere, kavgalı dönemlere artık ilelebet son verelim. Tarihe gömelim. Artık gelecekte hükümet krizleri korkusuyla yaşamayalım. Sizlerin desteğinizi bekliyoruz” diye konuştu.


 

OTİZM BİR HASTALIK DEĞİLDİR”

Yapılan araştırmalar neticesinde 68 çocuktan birinde otizmin görülmekte olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam, şunları kaydetti: “Otizm bir hastalık ya da ruhsal bozukluk değildir. Hastalıklar belli bir kişiden geçen, yakınılan durumlardır. Oysaki otizm doğuştan var olan, bireyin farklı davranışları ve iletişim alanında yaşadığı sınırlılıklarla kendini gösteren bir durumdur. Otizmin il çıktığı yıllarda, psikiyatrik bir rahatsızlık, anne-baba özellikleri ve çocuk yetiştirme biçimleriyle ilgili olabileceğine yönelik görüşler öne sürülmüştür. Yapılan araştırmalara, bunun psikiyatrik bir rahatsızlık olmadığını, annelerin babaların kişilik özellikleriyle, çocuk yetiştirme biçimleriyle ve ailesel özelliklerle ilişkili olmadığını göstermiştir. Otizmin nörobiyolojik, beyindeki yapısal ya da işlevsel bozukluklardan kaynaklanan, bir durum olduğu kabul edilmektedir. Otizme eşlik eden tıbbi sorunlar elbette ki vardır ama belli bir durumdan dolayı otizme yakalanan birey yoktur. 2014 yılında yapılan araştırmalar neticesinde her 68 çocuktan birinde otizm görülmekte ve erkek çocuklarda-kız çocuklara nazaran daha sık bulunmaktadır.”

ÇOCUKLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN”

Çocuklar otizm belirtilerine dikkat çeken Akşam, “Eğer çocuğunuz, söylediklerinize işitme problemi olmadığı halde işitme problemi varmış gibi tepki veriyorsa, ismini söylediğinizde size tepki vermiyorsa, göz kontağı kurmuyorsa, taklit becerilerinde problem varsa, oyuncaklarla amacına uygun oynamıyorsa, iletişim kurmak için sadece jest ve mimikleri kullanıyorsa, sadece istek ve protesto için sizinle iletişime geçiyorsa, fiziksel temastan hoşlanmıyorsa, hayal gücünü kullanmıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, aşırı hareketli hep kendi bildiği gibi davranıyorsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, günlük yaşamında düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir” ifadelerini kullandı.

OTİZM HER BİREYİ FARKLI ŞEKİLDE ETKİLER”

Otizmin gittikçe artan ve her bireyi farklı şekilde etkileyen bir durum olduğunun altını çizen Akşam, son olarak şunları söyledi: “Uygulanacak olan eğitimlerde önemle dikkat edilmesi gereken nokta “bireysel farklılıklardır”. Her birey farklı olduğu için verilen eğitimler de bireyin öğrenmesine, sosyalleşmesine ve iletişimine katkıda bulunacak şekilde farklı olmalıdır. Ülkemizde hala otizmli bireylerin çoğunluğunun zihinsel engelli olduğu düşüncesi hâkimdir ve bu yüzden otizmli çocuklara zihinsel engelli çocuklar gibi yaklaşılmakta ve bu şekilde eğitim verilmektedir. Oysaki otizmli bireyler bilgiyi öğrenmede değil, öğrenilen bilgiyi yaşamlarımda uygun bir şekilde kullanmakta sıkıntı yaşamaktadırlar. Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü olarak deneyimlerimiz, araştırmalarımız ve gözlemlerimizden bu durumun hassasiyetini kavramış bulunmaktayız.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz