Demokrasi meydanında düzenlenen programda toplumda otizme farkındalık oluşturmak, toplumu otizm alanında bilinçlendirmek, otizmli çocuk ve yetişkinliklerin, eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda sorunları dile getirip yaşam kalitelerini artırmak ve anlamlı bir yaşam sürdürebilmelerini sağlamaya yönelik gereksinimlerine dikkat çekmek amacıyla ‘Otizm farkındayız, onların yanındayız’ vurgusu yapıldı.

BU NOKTADA BİZE NE GÖREV DÜŞÜYORSA YAPMAYA HAZIRIZ”

Otizmin bir engel değil, özel bir durum olduğuna vurgu yapan Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can şöyle devam etti: “Otizm farklı bir durumdur. Önemli olan bunun farkındalığını toplumda dalga dalga yaymak ve bu olmadan önce Anne ve babaları hatta öğretmenleri bilinçlendirmek. Hatta büyümeden bununla ilgili tedbirleri almak. Çağımızda bu noktada sağlıkla ilgili çok ciddi çalışmalar var. Artık Amerika’dan, Almanya’dan bu tür hastalar ya da bu tür özel durumlu olanların Türkiye’ye geldiğini duyuyorum. Demek ki Türki’ye bu sağlık alanın da sağlık turizmin alanında çok önemli noktalara geldi. Tüm anne ve babaları, tüm öğretmenleri bu açıdan bilinçlendirmek bu özel durum büyümeden tedbirini alma yönünde çalışmalar yapmak çok önemli oluyor. Toplumumuzu bu tür programlarla bilgilendirmek hepimizin görevi. Bu noktada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kahramanmaraş’taki birimler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Millî Eğitim Müdürlüğümüzün, Rehberlik ve Araştırma Merkezi bu yönde çalışmaları var, çabaları var. Bu programda bu kurumların işbirliği ile oluşturulmuş bir çalışma. Bu noktada Bizlerde Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi olarak bize ne görev düşüyorsa bu noktada yapmaya hazırız. Yılın her anında bu farkındalığımızı canlı tutabilme önemlidir. Bu noktada bize düşen görevleri ben yapmak mecburiyetindeyim. Bu özel durumla ilgili çalışma yapan arkadaşlarımızı, meslektaşlarınızı ve kurumları tebrik ediyorum.”

OTİZM BİR EKSİKLİK DEĞİL, BİR FARKLILIKTIR”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Taşkıran ise, “Bugün 2 Nisan Otizm farkındalık Günü. Otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır. Bu bakış açısıyla yola çıkmak gerekir. Otizmli olmak bir engel değil, özel bir durum olduğu bilinciyle ve bu bilinci toplum geneline yaymak. Bir farkındalık oluşturmak nedeniyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Erken teşhisle ve yoğun eğitim programlarıyla çocuklarımızı hayata dair etmemiz mümkün. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerimizin her zaman yanındayız. Engelsiz bir Kahramanmaraş sloganıyla yola çıktık ve amaçla yaşama adapte olmaları için karşılaştıkları olumsuzlukları kaldırmaya yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Engelli vatandaşlarımızın yüklerini hafiflettiğimiz ölçüde bizde başarılı oluruz. Engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir şekilde hizmet almasını sağlamak, becerilerini geliştirmek, sosyal hayatı uyumuna ilişkin hizmetleri sunmak öncelikle görevlerimizdendir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak Engelli vatandaşlarımızın sosyal alanda da aktif olabilmesi ve erişebilirlik noktasında mağdur edilmemesi için gayret göstermekteyiz. En büyük engel düşüncelerimize bakış açımızdadır. Otizm bir eksik değil, farklı olmaktır. Kurumlarımızla işbirliği yaparak, bu yol da el ele vererek engelleri aşacağımıza yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.


 

TOPLUMSAL HAYATIN İÇİNDE BU ÇOCUKLARIN YER EDİNMESİ AÇISINDAN SÜRECİ DAHA DA HIZLANDIRMALIYIZ”

Rehberlik Araştırma Merkezi Yetkilisi Özel Eğitim Öğretmeni Mehmet Küçükgöz, “ Bugün burada yapılan program çok anlamlı.2008 yılında Birleşmiş Milletlerin ilgili kararıyla 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü ilan edildi. Bugünün ilan edilmesindeki amaç otizmli bireylerin farkındalığı oluşturarak onlara yönelik hem küresel anlamda devlet politikalarında farkındalık oluşturmak gerekse de toplumsal hayatın içinde bu çocukların yer edinmesi açısından süreci daha da hızlandırabilmek, kolaylaştırabilmekti. Bu açıdan gerek Cumhurbaşkanımız gerek Aile ve Sosyal Politikalar bakanımızda yürütmüş oldukları kampanyalar çerçevesinde ‘Otizmi fark et, kabul et ve bizimle yürü’ adı altında bir program başlatılmış olup bu çerçevede ilk adımımızı burada sizlerle atmış bulunuyoruz. Otizm önemli bir durum. Son zamanlarda birçok hastalıkla kıyaslandığında daha hızlı ilerleyebilmekte. Bir kanserle bir şeker hastalığıyla veya rahatsızlıklarla kıyaslandığınızda daha da yoğun gitmekte. Günümüzde resmi verilere tabi tutarsanız otizmin görülme sıklığını 68’e bir oranla görülebilmekte. Resmi kayıtlara giren çocuklar açısından böyle olabiliyor. Çevrenizde görüp de bizlerin karşılaşamadığımız resmi kayıtlar altına giremeyen çocuklarda mevcut olduğunu düşünürsek risk daha da büyümekte. Bu açıdan bu başlatılan kampanya bu başlatılan farkındalık çalışmaları çok önem arz ediyor. Biz erken yaşta otizmde erken tanımlama yapabilirsek eğer otizmli çocuklarımızın bir çoğunda ciddi bir gelişme elde ederekten yaşama entegre edebiliyoruz. Bu otizm farkındalığı açısından çok ciddi bir faktör. Bu yüzden her geçen yıl gerek STK’lar gerekse Milli Eğitim Müdürlüğümüz gerek Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz, gerekse Rehberlik ve Araştırma Müdürlüğümüzün farkındalık çalışmaları yapacağı katkı çok önem arz ediyor. Allah hiç kimseyi çocuğuyla sınav yapmasın. Bu tür farkındalık çalışmaları bizler için çok önem arz ediyor. Bu çalışmaya katılan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kubilay Özbek piyona gösterisi sundu. Programa katılanlar 2 Nisan Otizm farkındalık Günü dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdiler.

Haber: Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz