Kahramanmaraş, Antakya, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye illerinin bir kısmını kapsayacak şekilde faaliyet yürüten Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü; Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri arasında da geçiş teşkil ediyor. Akciğerimiz olarak tabir edilen ormanların korunmasında bölgesel anlamda önemli katkı sunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, 2021 yılında oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı da bütün tedbirini aldı. Yeni yıl için planladıkları çalışmalarına ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, 2021 yılı için yapılan hazırlıklardan ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyasına, kuruma yapılacak olan işçi alımlardan, vatandaşa yönelik yangın eğitimlerine kadar birçok konuda bilgiler verdi.

YANGINLAR YÜZDE 35 ARTTI

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2020 yılında yangınlar oldukça fazla oldu. Özellikle Hatay'da birçok alan yandı. Türkiye'nin birçok yerinde de yangınlarımız çok oldu. Sayı olarak 2019'a göre yüzde 30-35 civarında bir artış var. Havaların sıcak gitmesi, biraz da rüzgârlı havaların sayısının fazla olması, bu sayıyı elbette artırıyor. İnsanlarımız doğal olarak da havalar sıcak gidince ormanda serin yerlerde piknik yapma arzusu içerisinde oluyorlar, tabi en doğal hakkıdır. Biz Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü olarak 4 il kapsamında çalışıyoruz. Kahramanmaraş, Hatay, Kilis ve Gaziantep bu illerimizde 50 tane mesire yerimiz var. Vatandaşımızın hizmetine sunulmuş olarak çalışıyor. Kimisini belediyeler çalıştırıyor, kimisini şahsi vatandaşlarımız çalıştırıyor. Bizim özellikle vatandaşlarımızdan piknik yerlerini kullanmalarını çok arzuluyoruz. Zaten vali kararıyla haziran ayından itibaren ormanlara giriş ve çıkışlar yasaklanıyor. O yüzden piknik yerlerinin dışında yapmak zaten kurum olarak ta uygun değil. Ama biz vatandaşlarımızdan özellikle ricada bulunuyoruz piknik yaptıktan sonra da yaktığımız ateşi mutlaka söndürelim. Ateşin sönmesinden emin olduktan sonra ayrılmak lazım. Çünkü iyice söndürmede zaman o piknik ateşi maalesef rüzgâr sayesinde yavaş yavaş alevleniyor ve orman yangını sebep oluyor. Biz bunlara kendimiz de bizzat şahit olduk, denedik de olabiliyor. O yüzden her vatandaşımız mutlaka bu gibi şeylere dikkat etmesinde fayda var.

“TÜM PROGRAMIMIZI YÜZDE 100 GERÇEKLEŞTİRDİK”

2020 yılında biz Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü olarak tüm programımızı yüzde 100 gerçekleştirdik. Sadece yangınla mücadele değil. Yangınla mücadele en önemli konularımızdan bir tanesi. Bunun yanında ağaçlandırma çalışmalarımız var, bunun yanında ekonomik katkı açısından üretim çalışmalarımız var, bunu yanında koruma çalışmalarımız, hizmetlerimiz var. Birçok konuda Orman Bölge Müdürlüğü ve çalışma yapan Genel Müdürlüğün vermiş olduğu 2020 programları çerçevesinde bizde bu programları 2020 yılında gerçekleştirdik. Özellikle koronavirüsten dolayı ülkemizin ve dünyanın çok büyük bir mağduriyeti var, insanlarımızın mağduriyeti var. Maalesef çok yakınımızda daha hasta olanları gördük, kendi yakınlarımızın kayıplar yaşadık. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Şu anda hasta olanlara da acil şifalar diyorum. Allah’tan biran önce koronavirüs hastalığından ülkemizi dünyamızı, muhafaza kurtarmasını diliyorum. Bu bağlamda bizde koronavirüs tedbirlerimizi aldık.

“BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK FAYDASI VAR”

2020 yılında havaların sıcak gitmesinden dolayı yaklaşık 264 tane yangınımız gerçekleşti. Bu yangının bir kısmı da rüzgârın etkisiyle büyüdü. Biz de rüzgâr çok önemlidir. Mesela Hatay'da 3 tane büyük yangınlarımız oldu. Bizim Andırın’da da yangınlarımız çıktı. Adana Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kadirli taraflarında çıkan büyük yangınlarımız oldu. Valilerimizce, güvenlik güçlerimizce bunlar araştırılıyor. Bunların tabii sabotaj veya herhangi bir şeyi var mı yok mu inceleniyor. Bazı yangınlarımızda birkaç kişinin soruşturması devam ediyor. Bu gibi durumlarda özellikle vatandaşımız ilk gördüğü anda, ormanda bir ateş görüp112'ye veya 177'yi aradıklarında ihbarı tam olarak bize söylediklerinde bizim için çok büyük faydası var.

“ORMANLAR HEPİMİZİN AKCİĞERLERİ”

Ormanlar hepimizin akciğerleri. Yani oksijen üreten fabrikalar. İnsanlık için ve hayvanlar için çok önemli bir şey türler. O yüzden ormanlarımızı korumak için bütün insanlara da görev düşüyor. Bizim en çok istediğimiz olay erken müdahale edebilmek. Biz yangını savaş gibi görürüz. Vatandaşlarımızdan özellikle ricamız eğer yangın küçükken ormanda bir ateş gördüklerinde 112 ararlarsa tam yerini de tarif ederlerse en yakın ekipleri harekete ettiriyoruz ve yangını en kısa sürede söndürmeye çalışıyoruz. Bu da bizim için çok önemli ve vatandaşımız çok büyük hizmet yapmış olur. Yangında bizim için saniyeler dakikalar çok önemli. Şu anda gördüğümüz kadarıyla havalar kurak gidiyor, inşallah ocak ve şubat aylarında daha da yağışlı olacağını meteoroloji müdürleri söylüyor, inşallah öyle olur. Ama ne kadar yağışlı gitse de yine sıcak havalar başladığında ortalık kuruduğu zaman yangın riski artıyor.

“EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK”

2021 başından itibaren havuzlarımızın tamir ve bakımları, arazözlerimizin tamir ve bakımları, bu konuda eksiklerimiz, eğitimlerimiz ve vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarımız hemen başlıyor. Biz kışın bu hazırlıklara mutlaka başlarız ki yaza hazır girelim. İnşallah 2021 yılının daha iyi geçmesini temenni ediyoruz. En kötü senaryoya göre hazırlığımızı yaptık. 2021 yılında Bakanımız da açıkladı geçen seneye göre helikopter sayısı daha da artıyor. Uçak sayısı ikiydi dörde çıkartılıyor. İHA’ların bize çok faydası olmuştur. İlk defa geçen sene İnsansız Hava Araçları (İHA) kullandı. Bu İHA’nın özellikle şu; havadan gittiği zaman çok geniş bir alanı havadan görebiliyor ve en ufacık dumanı da anında görebiliyor ve haber verebiliyor. Bizde de O dumana göre o koordinata göre hemen arkadaşlarımız hareket ediyor ve yangın küçükken söndürebiliyoruz. Bu çok önemli. Sağ olsun Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımız bu konuda orman teşkilatına büyük destek veriyor. Çok önemli bir şey. Eğer 2021 yılında da Bakanlığımız, devletimiz büyük tedbirler aldı. Biz de o tedbirler çerçevesinde bize verilen talimat çerçevesinde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama ne kadar hazırlık yapsa da devletimiz insanlarımızın duyarlılığı çok önemli. Her şey insanda bitiyor. Biz özellikle vatandaşımızın bu noktada duyarlı olmasını canı gönülden arzu ediyoruz.

“BU KAMPANYAMIZ DEVAM EDİYOR”

Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 11 Kasım'da büyük bir ağaç töreni yapıldı. Burada da biz hem ilçede ve hem de merkezde yaptık. Sağ olsun Valimiz, diğer devlet kurumlarımızla koronavirüs kurallarına uygun bir şekilde fidan dikimi gerçekleştirdik. Geleceğe Nefes Ol Kampanyası devam ediyor. Bu kampanya çerçevesinde gelen her vatandaşımıza ister bahçesine diksin ister ormana diksin, ister tarlasının kenarına diksin, her vatandaşımızı birer tane fidan verebiliyoruz. Bu kampanyamız devam ediyor. Yeter ki toprakla buluştu. Vatandaşlarımız en yakın şefliğe, işletme müdürlüklerine gittiklerinde fidan alabilirler.

FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞACAK

Fidan dikimlerimiz mart ayı sonuna kadar devam ediyor. Bölge müdürlüğü olarak 2020 yılında 4,5-5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu Mart ayı sonunda devam edecek. Aşağı yukarı 3 milyon fidan daha da dikme durumumuz var. 2020 sonbaharıyla 2021 ilkbaharının ilk başları fidan dikim mevsimidir. Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü olarak Bu mevsim içerisinde 6-7 milyon fidanı toprakla oluşturmuş olacağız.

“2019’DA ORMAN YANGINI YAKLAŞIK 160 CİVARINDAYDI 2020’DE 264’e ÇIKTI”

Bizim 264 tane yangınımız bizim müdahale ettiğimiz ama sadece orman yangınlarına müdahale etmiyoruz. Anız ve kırsal yangınlarına da müdahale ediyoruz. Belediye itfaiyelerimizde kırsal yangınlarda görevli ama bizim araçlarımızı araziye uygun olduğu için bizim araçlarımız daha etkili oluyor. Bu noktada 90'a yakın kırsal yangına da müdahale ettik. Bizim arkadaşlarımız ayrıca biliyorsunuz fabrikaya aynı zamanda gidiyorlar. Orada itfaiyeye destek veriyorlar. 2019’da orman yangını yaklaşık 160 civarındaydı 2020’de 264’e çıktı. Yedikuyular’da binaların yapıldığı yer orman arazisi değil. Bizim mesire yerimiz var belediye işletiyor. Ama ihtiyaç duyuluyorsa belediye müracaat ederse izin noktasında kanun çerçevesinde izin verilebiliyor. Oradaki tabii güzel bir çalışma, Kahramanmaraş'ın geleceği açısından önemli. Yöre halkı açısından da çok önemli. Biz de bunun farkındayız. 50 tane mesire yerimiz var mesire alanımızın 1 tanesi de orası.

“ALIMA İHTİYAÇ VAR”

Şu anda gündemde 2021 yılında bir alım olma durumu var ama daha netleşmedi. Yani sayıyı bilmiyorum şu anda ama yani yangın söndürecek işçi ihtiyacımız var. Genel müdürümüz de bu noktada bakanlığımızla beraber çalışıyorlar. Bakanımız da, Maliye Bakanımızla bu konuları görüşüyor. Yani tahmin ediyoruz 2021 yılında bir alım olacak ama mayıs ayında mı Haziran ayında mı tam ne zaman olduğunu bilemiyoruz ama olma ihtimali yüksek. İyi bir sahada ama olacağını tahmin ediyorum. Çünkü ihtiyaç var. Bunu Genel Müdürümüz de biliyor Bakanımızla gayet iyi biliyor.

“VATANDAŞLARIMIZA HER ZAMAN KAPIMIZ AÇIK”

Vatandaşlarımıza her zaman kapımız açık. Biz de onları dinlemeye her zaman hazırız. Dertlerine çare olmaya her zaman hazırız. Görevimiz de zaten bu.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz