Kahramanmaraş'ta çam ağaçlarını, bir tırtıl türü olan çam kese böceklerinden korumak için, ormanlık alana "terminatör böcek" bırakıldı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce özellikle karaçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek ormana zarar veren çam keseböceğinin önüne geçilmesi amacıyla biyolojik mücadele çalışması başlatıldı. Bölge Müdürlüğünün laboratuvarlarında üretilen "terminatör böcekler", ergin hale gelince doğal ortamına bırakılıyor. Terminatör böcekler", ormanda özellikle çam ağaçlarına zarar veren çam keseböceklerini yakalayıp vücudundaki sıvıyı emerek besleniyor. Ürettikleri "terminatör böcekler" ile çam keseböceğinin zararlısının önüne geçmeyi hedefleyen Orman Bölge Müdürlüğü, doğal ortamın bozulmamasını amaçlıyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş, böcekleri Gaziantep’teki laboratuvarda ürettiklerini söyledi. Şu anda 20 binin üzerinde yırtıcı böcek ürettiklerini anlatan Altındaş, bu uygulamayla birlikte başarı sağladıklarının altını çizdi. Bu konuda kimyasalın değil biyolojik mücadelenin daha etkin bir rol üstlendiğine dikkat çeken Altındaş, üretime devam edeceklerine vurgu yaptı.

AĞAÇLARI ÖLDÜRMÜYOR, BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR
“Calosoma sycophanta” isimli üretilen böceğin ağaçları öldürmediğini ancak büyümesini engellediğini belirten Altındaş, şunları kaydetti: “Biz Bölge Müdürlüğü olarak her yıl rutin yaptığımızı çalışmaların yanında ekstre yaptığımız çalışmalarda var. Bunlardan bir tanesi yırtıcı böcek üretiyoruz. Çam kesen böceği dediğimiz bizim ağaçlara arz olan, ağaçlarımızı öldürmeyen ama büyümesini durduran ve bir yıl boyunca yavaşlatan çam kese böceği yırtıcısını biz üretiyoruz. Buna da biz terminatör böceği diyoruz. Bizim Gaziantep ilimizde laboratuvarımız var ve oradaki laboratuvarımızda bu böceği üretiyoruz. Bu böceği ürettikten sonra hastalıklı dediğimiz ağaçlarının bulunduğu doğal ortama biz bunları bırakıyoruz. Bu bizim yırtıcı böceğimiz 8 veya 10 civarında yırtıcı tırtıl çam kese böceğinin 8-10 tanesini yiyerek besleniyor.”

20 BİNİN ÜZERİNDE ÜRETİLİYOR
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait laboratuvarda 20 binin üzerinde yırtıcı böceğin üretildiğinin bilgisini veren Altındaş, 3 yıldır bu uygulamaya devam ettiklerini ve oldukça da başarılı olduklarını ifade etti. Altındaş, “Ağaçlarımıza arıza olan çam kese böceğini bu şekilde yok ediyoruz. Geçen yıl yaptığımız ve bu yılki yaptığımız kontrollerde çok ciddi başarılar sağladığımız gördük. Bu sadece çam kese böceği bizim ağaçlara değil normal fıstık çamlarına arıza olan başka bir tür daha var. Oradaki arızayı da gideriyor. Bu noktada sadece orman ağaçlarına değil Antep fıstığı ağaçlarında ki sıkıntıyı da gideriyoruz. Biz bu üretimimize 5 bin olarak başlamıştık 3 yıl önce. Şuan 20 binin üzerinde yırtıcı böcek üretiyoruz. Bunların aşamaları var. Önce bunları doğadan topluyoruz şubat ayı gibi. Biz bunları yumurtlatıyoruz. Yumurtladıktan sonra çok zahmetli bir iş. Yumurtalarını toprak ortamından seçiyoruz. Seçtikten sonra bunları yeniden küçük kaplara yerleştiriyoruz. Bunları katman katman diziyoruz. Üst üstte ve 6.günün sonunda bu yumurtalarından yavrular elde ediyoruz ve daha sonra bu yavrulardan anneler çocuklarını nasıl besler ve bizde bunların gün gün takibini yapıyoruz. Bur gün farklı tırtıl veriyor 2 güne güne farklı tırtıl. Bu şekilde bir hafta besledikten sonra biz bunları doğaya salıyoruz. Doğaya saldıktan sonra belki dikkatinizi çekiyordur. Ağaçlarımızda beyazımsı, iplimsi şeyler olur. İşte o bizim bahsettiğimizi çam kese böceğidir. Bundan iki tırtıl doldu. Bu tip ağaçların olduğu doğal ormanlarımıza bırakıyoruz. Bu bizim yırtıcı böceğimiz oradaki tırtılları hem kendi karnını doğuruyor hem de boğarak öldürüyor. Doğadan uzaklaştırıyor. 3 yılda biz ciddi anlamda yırtıcı böcek üretiyoruz. Çok da başarılıyız. Üretmeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ORMANDA SEZON BİTMEZ!”
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak yılın 12 ayı çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini aktaran Altındaş, yangınla mücadeleye de hazır olduklarını sözlerine ekledi. Altındaş, “Hatay ilinde bize bağlı olduğu için Hatay ilinde yangın eksik olmaz. Dolayısıyla biz 12 ay hazır oluyoruz. Her yıl yaptıklarımızı tekrar ediyoruz. Mesela biz her yıl tüm işletmelerimizde yangın işçilerimizi, Orman muhafaza işçilerimizi, teknikerlerimizi, teknik elemanlarımıza eğitim veririz ve bu eğitimlerimizi de her yıl yenileriz. Bu yıl araç parkımızda 4 araç daha getireceğiz. 2 tane büyük loder getireceğiz. Bunu neden getireceğiz? Yangın çıktığı zaman yangın daha çabuk ulaşabilmek için. Bizim için önemli olan yangına daha çabuk ulaşabilmek. Eğer yangına geç ulaşıldığı zaman çok fazla bir şey yapma şansınız kalmıyor. Bir greyder daha alacağız ve yangın ne kadar çabuk ulaşırsak o kadar bizim için başarıdır.2018 yılı içerinde yatırım 2 tane büyük bir loder bir büyük bir kırıcı ve bir greyder alacağız. Zaten arasözlerimiz, su tankerlerimiz, müdahale araçlarımız açısından sıkıntı yok. Binalarımızı yeniledik. Binaları bu yıl faaliyete geçireceğiz. Son aşamasına geldik. 2018 yılına yangın sezonunu hazır bir şekilde bekliyoruz. Yangınımızın olmaması diyemiyoruz çünkü yangının olmaması gibi bir durum söz konusu değil. Az miktarda ve etkili müdahale ederek inşallah yanan alan miktarını azaltmak en büyük hedefimiz” şeklinde konuştu.

ORMAN KÖYLERİ
Sözlerinin devamında Orman Köyleri ile ilgili de bilgi veren Altındaş, şöyle devam etti: “Her yıl ormanlarda yaptığımız bir takım bakımlar var. Sıklık bakımı, gençlik bakımı, kültür bakımı gibi. Yani bu bizim ormanlarımızın daha iyi daha kaliteli ve daha güzel büyümesi için biz bu çalışmaları yapıyoruz. Bu yaptığımız çalışmalarda orman köylerimizden faydalanıyoruz. Biz orman köylerimiz, ücreti karşılığında bizim istediğimiz şekilde ağaçların bakımını yapıyor. Bakımını yaptıktan sonra ormanlarımızın daha verimli büyümesini sağlıyor. Bu faaliyetlerimize her yıl devam ediyoruz. Bu yılda yine devam edeceğiz. Şu an çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Bu noktada da herhangi bir sıkıntımız yok.”

KEKLİK DERESİ
Keklik Deresi’nde eksik kalan kısımlar için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Altındaş, “Göreve ilk geldiğimde kentte bir Keklik deremiz vardı. Ben bu dereyi 2015 yılında geldiğimde görmüştüm. Bu çok fazla erozyonu olan bir dereydi. Biz bu derenin 2 yıllık süreçte projesini yaptık. Geçen yıl makineli çalışmasını yaptık. Bu yıl da eksik kalan kısımları tamamlıyoruz. Bu benim için hayalimin projesiydi ve aynı zamanda Kahramanmaraş için çok önemli bir projeydi. Aşağı yukarı 8 bin 500 dekarda biz sel kontrolü çalışması yaptık. Biz burada taş duvar eşikler yaptık ve sadece Keklik Deresi sahasına bir milyona yakın fidan diktik. Bununla beraber biz sadece Kahramanmaraş’ta çalışmıyoruz. Bölge Müdürlüğümüzün diğer işletmelerinde de çalışıyoruz. Örneğin Kahramanmaraş’a özel indiğimiz zaman özellikle Göksun İlçemizde çok fazla çalışıyoruz. Yine Elbistan, Afşin ilçemizde çalışıyoruz. Bunlarla beraber Gaziantep’te de çok fazla çalışıyoruz. Dolayısıyla biz özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep’te her yıl hemen hemen 5-6 bin hektar sahada ağaçlandırma, toprak muhafaza, sel kontrol çalışması, erozyon kontrol ve mera çalışması yapıyoruz” diye konuştu.

HER YIL 12 MİLYON FİDAN ÜRETİMİ
Yırtıcı böceği ürettikleri gibi yine kendi bünyelerindeki farklı yerlerde kendi fidanlarını ürettiklerini belirten Altındaş, yılda yaklaşık olarak 12 ila 12 buçuk milyon fidan ürettiklerini söyledi. Altındaş, “Biz bu yaptığımız çalışmalarla yine ortalama olarak her yıl 5 ila 5 buçuk milyon adet fidan dikiyoruz. Bunu sadece toprakla buluşturmak değil, fidanı biz kendimiz yetiştiriyoruz. Biz bu fidanlıklarımızda 12 milyon ila 12 buçuk milyon adet arasında fidan yetiştiriyoruz. Bu yetiştirdiğimiz fidanı neredeyse yarısına yakınını kendi bölgemizde kullanıyoruz. Kalan kısmını ise diğer fidanlıkları olmayan yerlere gönderiyoruz. Bu açıdan da herhangi bir sıkıntımız yok. Biz buradan sadece Kahramanmaraş halkına yaktığınız ateşi söndürmelerini rica ediyoruz. Çünkü yanan her ağaç bir can gibidir” dedi.

HABER: EMRE AKKIŞ/MUSTAFA KILINÇ

Editör: Mahmut Beyaz