Kahramanmaraş’ta, Yaz ayının kurak ve aşırı sıcak geçeceğinin tahmin edilmesinin ardından orman yangınlarına karşı alınan tedbirler üst seviyeye çıkartıldı.

Haziran ayı itibariyle tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da başlayacak olan yangın sezonu öncesi Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Kahramanmaraş ili dâhilinde ki olası orman yangınlarını hızlı ve etkin müdahale ile en az hasarla söndürmek adına her türlü hazırlık ve tedbirleri aldı.

‘3 KATI BİR ARTIŞ VAR’

Konu hakkında Gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, her türlü ekipman ve personel ile olası bir orman yangınına karşı hazır olduklarını söyledi. Kahramanmaraş’ta yağışların az olduğunu belirten Altındaş, “ Yağışlarımız az olduğu için bu yıl 2015’te ki gibi az bir yangınla sezonu kapatamayacak gibi görünüyoruz.  Çünkü şu ana kadar geçen yıl yangın alanı ve yangın âdeti olarak yaptığımız kıyaslamaya göre 3 katı bir artış var. Mayıs ayı geldiği zaman bizim yangın sezonumuz başlar ve Haziran ayının ilk haftasında da Kahramanmaraş’ta yangın tatbikatını yapacağız. 1 Haziran itibariyle de helikopterlerimiz yerlerine konuşlanacak. Yangın ekiplerimizin bir kısmını oluşturduk diğer kısmını da 1 Haziran’da oluşturacağız ve yine yılsonuna kadar çalışanlarımızla bizzat yangınlara müdahale edeceğiz” dedi.

 

‘24 SAAT BOYUNCA NÖBET TUTULUYOR’

Kahramanmaraş’ta 200’ün üzerinde yangına müdahale ekibi kurduklarını ifade eden Altındaş,  “20 tane arozözümüz var. Arozözlerimizde özellikli makinalardan oluşuyor. Normal araçların çıkamadığı yerlere çıkan araçlarımızdır.  Tüm ekiplerimizle birlikte kimyasal madde kullanıyoruz ve köpük sistemi dediğimiz bir sistemdir.  Buda; Normal suyun ateşi söndürme ve kapatma oranı bir ise kullandığımız kimyasalın ateşi söndürme veya oksijenle irtibatı kesme oranı 8’dir. Normal sudan 8 kat daha etkili bir kimyasal kullanıyoruz. Şehrimizde 200 tane işçiyle 21 tane ilk müdahale aracımız var, 2 tane dozerimiz var.  Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 tane yangın denetleme kulelerimiz var. Bunlar ormanların yüksek alanlarında bulunuyor ve 24 saat boyunca nöbet tutuluyor. En ufak yangın ve duman göründüğü takdirde telsizle merkeze haber veriliyor bizde hızlı bir şekilde ekipleri olay yerlerine yönlendiriyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş ili dâhilindeki olası orman yangınlarını hızlı ve etkin müdahale ile en az hasarla söndürmek adına her türlü hazırlık ve tedbirleri almış bulunmaktayız.”

 

‘GEÇEN YIL 170 ORMAN YANGINI ÇIKTI’

Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz yıl 170 orman yangını meydana geldiğini 180 hektar ormanlık alanında zarar gördüğünün altını çizen Altındaş, “Yangının inşallah bu yıl daha az olmasını ümit ediyoruz. Yangınlar genelde ihmal ve dikkatsizlik sonucunda çıkıyor. Vatandaşlardan ricamız bağ bahçe temizliği yaparken dikkatli olsunlar. İnsanlar sigaralarını içtikleri zaman söndürmeden yol kenarlarına atmamalıdır.  Pikniğe gittikleri zaman piknik ateşlerini söndürmelidir. Yangınların çıktığı günlerde cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi günleridir.  Hafta içi yangınlar çok fazla çıkmıyor piknik günlerinde çıkıyor” şeklinde konuştu.

Haber: Mahmut Beyaz

Editör: Mahmut Beyaz