Necip Fazıl Şehir Hastanesinde gerçekleştirilen program ilk olarak saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Sonrasında programda konuşma yapan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Faruk Eraslan, “21 Mart’ta Güney yarım küre sonbahar mevsimine girerken kuzey yarım kürede ilkbaharı karşılamaktadır. Bu nedenle 21 Mart ve onun içinde bulunduğu hafta Dünya Ormancılık haftası olarak kutlanmaktadır. Orman bir ülkenin akciğeri, en büyük zenginlik kaynağı, bir ülkenin süsüdür. Orman havadır, sudur, topraktır. Orman havadır çünkü oksijen kaynağıdır. Orman sudur çünkü ormanların bulunduğu yerde su kaynaklarının çok olduğunu biliyoruz. Orman topraktır, çünkü orman sayesinde erozyon vakası yaşanmaz. Böylece toprak olduğu yerde kalır. Kısaca ormanlar kullandığımız kalem, okuduğumuz kitap, yazdığımız defter, oturduğumuz sandalye, yemek yediğimiz masa ve daha saymakla bitiremediğimiz birçok kaynaktır. Bir çocuk şarkısında söylediği gibi tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar ormana dönmeli yurdumda dileğiyle Dünya Ormancılık haftasını kutlarım” diye konuştu.

TOPLUMSAL BİR FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılında ilan edilmesinin ardından her yıl 21 Mart Orman Günü ve Orman Haftası olarak kutlanmakta olduğunu dile getiren, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, buradaki amacın ormanların insanlık açısından önemli olduğunu vurgulamak ve toplumsal bir farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Kıllı, “Burada fidan dikim etkinliği ile beraber ormanlarımıza katkı yapmak ve gelecek nesillerimize daha sağlıklı daha yaşanabilir dünya bırakmak için bir aradayız. Ormanlar birkaç ağacın bir araya geldiği topluluklar değil, aynı zamanda çok fazla sayıda milyarlarca canlının içinde yaşadığı barındığı bir ortamdır. Dolasıyla ormanlar ekolojik bir sistemdir. Bu nedenle bu sistemlerin korunması lazımdır. Ormanların tahrik olması neticesinde de büyük oranla bu canlılarında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması söz konusudur. O nedenle koruyucu amenajman tedbirleriyle ormanlarımızın uzun süre verimliliklerini devam ettirmemiz ve kendi kendini yenileyerek doğal bir kaynak olarak bunlardan istifade etmemiz söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.

“AĞAÇLARIMIZIN FAYDALARINI SAYMAKLA BİTİREMEYİZ”

Dünya’da ki karaların yüzde 31’e yakın kısmı ormanlardan meydana geldiğini ifade eden Kıllı, şunları kaydetti: “Dünya’da ki bitki ve hayvan türlerin yüzde 8’i ormanlarda yaşamaktadır. Dünya nüfusunun 5’te 1’i odundan yapılmış evlerde oturmaktadır. Dünya’nın en büyük şeylerin 3’te 1’i su kaynağı bakımından ormanlara bağımlıdır. 1 milyardan fazla insan yaşamak için ormana bağımlıdır. İnsanlar her yıl kişi başına 11 kilogram ormanlardan üretilmiş besin tüketmektedirler. Ormanlar iklim değişikliği ile mücadele de en önemli fonksiyona sahip kaynakların başında geliyor. Ormanlar aynı zamanda heyelan sel gibi bir takım tabii afetlere karşıda koruyucu, aynı zamanda da topraklarımızı muhafaza edici özelliklere de sahipler. Dolasıyla ormanlarımızın, ağaçlarımızın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Bu nedenle bu etkinliği düzenleyen Orman Bölge Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçen herkese gönülden teşekkürler ediyorum.”

YEŞİL BİR TÜRKİYE BIRAKMAK İÇİN YILMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ın yüzde 34,8’inin ormanlık olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş konuşmasında şunları kaydetti: “Ormancılık haftası ile ilgili olarak kurumumuzca tertip edilen fidan dikim etkinliğini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Kahramanmaraş ilimizin yüzde 34,8’i ormanlıktır. Türkiye ortalaması yüzde 26,6 civarındadır. Kahramanmaraş ili olarak Türkiye ortalamasının üzerinde orman varlığına sahip bulunmaktayız. Yaptığımız faaliyetlerden kısaca bahsetmek gerekirse Kahramanmaraş ilinde 2016 yılı içerisinde 20 bin dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapmış bulunmaktayız. Yine 2016 yılında 19 bin dekar alanda toprak muhafaza ve erozyon kontrol çalışması yapmış bulunmaktayız. Ayrıca bunlarla beraber 34 köyümüzde de 5 bin orman projesi kapsamında gelir getirici tür ağaçlandırması yapmış bulunmaktayız. Gelir getirici türlerde ceviz, badem, dut, zeytin gibi ürünler bulunmaktadır. Ormanlarımız bir ülkenin akciğeri ve en büyük zenginliği kaynağıdır. Hepimiz için o orman hava, su, ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynaklardır. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak amacıyla durmadan, yılmadan, bıkmadan çalışmaya devam edeceğiz. 2017 yılımızın hepimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.”

Program sonrası Protokol ve Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri ile vatandaşlar tarafından fidan dikimi yapıldı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz