Organ Bağışı Haftası nedeniyle farkındalık oluşturmak adına Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastalıkları Derneği (KABÖDER), 3-5 Kasım tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi Kültür Park’ta fotoğraf sergisi düzenleniyor.

Sergi hakkında basın açıklaması yapan KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü, toplumun sergiye bakış açısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Birçok ülke de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da insanların organ bağışının bir can kurtardığının farkına varmadığını söyleyen Çöplü, şunları kaydetti: “Organ bağışı ya yeterince anlatılamıyor ya da insanlar kendi başlarına gelene kadar kulaklarını tıkıyor. İnsanlar bu yalan dünyanın ışıltısına o kadar kapılmış ki kapı komşusunun ne kadar acı çektiğini dahi bilmiyor. Hayata tutunmak isteyen binlerce insan var. Bizler toplum olarak duyarsız kalırsak eyer toplum olarak bazı değerlerimizi kaybetmiş olmaz mıyız? Hasta insanlara sadece geçmiş olsun demek yeterli mi?  Tabi ki hayır toplum olarak bu sorunu hep beraber aşmalıyız. İnsanların çoğu dini olarak haram olduğunu düşünüyor, oysaki peygamber efendimiz (SAV)bir insanı yaşatan bir insanlığı yaşatır buyurmuştur” şeklinde konuştu.

 

‘ORGAN BAĞIŞI BİNLERCE KİŞİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK’

Organ bağışı 3-9 Kasıma sığdırılmaması gerektiğini söyleyen Çöplü, yıl boyunca toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çöplü, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu konuda da devletimizin kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşüyor. Tabi halkımız çoğunlukla okuma özürlü olduğu için kulaktan dolma bilgilerden dolayı organ bağışına sıcak bakmıyor. Kardeşimizin böbreği iflas ettiğinde nasıl içimiz acıyorsa, bütün insanlar içinde acımalı hepimiz din kardeşi değil miyiz? Organ bağışı kapsamlı bir çalışmayla emin olun binlerce insanın yüzünü güldürecek, yeter ki bir can kurtarmanın tadına varalım yeter ki içimize insan sevgisini tohumlarını ekelim unutmayın ki insan ektiğini biçer. Son günlerde televizyon filmleri çekiliyor azda olsa iyi ama yeterli değil nihayetinde film insanlar sadece izliyor. Hiç hasta değilken bir diyaliz merkezini,  bir kalp hastanesini ziyaret ettiniz mi? Toplum olarak benlikten kurtulmalı biz olmayız. Hastalıkların ilerlemesi konusunda tabi ki stres büyük faktör o aşamada hastalarımıza bu zor anlarında etkinlikler düzenlemeliyiz. Yerde ki ağır taşı tek başımıza kaldıramayız ama hep beraber kaldıra biliriz. Gelin hep beraber organlarımızı bağışlayalım toplum olarak başka insanlarında acı çekmeden yaşamalarına yardımcı olalım. Toprak olacak organlarımızın yerine gülümseyen bir çocuk daha değerli değil mi sizce?”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz