Yaklaşık 12 gün önce Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlatılan Afrin operasyonu, gündemdeki yerini hala korumakta. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Bin Ali Yıldırım, Afrin operasyonunun Fırat Kalkanı gibi bir operasyon olduğunu söyleyerek, Afrin operasyonunun ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini belirtmişti. Döviz alacak olan vatandaşlar ise Afrin Operasyonunun dövizi etkileyeceğini ve döviz değerlerinin düşeceğini tahmin ederek beklemeye geçmişti. Başbakan Binali Yıldırım’dan sonra bazı yetkililerde operasyonunun ekonomiye olumsuz bir etkisini olmayacağını belirtmişti. Kahramanmaraşlı Kuyumcular ise Afrin operasyonunun dövizi etkilemediğini belirterek, vatandaşlara; değerlerin birkaç haftadan beri aynı düzeyde olduğunu değişme göstermediğini, döviz alımını beklemelerine gerek olmayacaklarını söyledi. Altın, Dolar, Euro gibi döviz kurlarında uzun bir süreden beri değişiklik olmadığına vurgu yapan Kahramanmaraşlı kuyumcular, “Döviz, Afrin operasyonu başlamadan öncede aynıydı, şimdide aynı, değişen bir şey olmadı” dedi.
 

Ömer Yönder
Kahramanmaraş’ta Kapalı Çarşıda yaklaşık 52 yıldır kuyumculuk yapan Ömer Yönder, Afrin operasyonunun dövizi etkilemediğini söyleyerek, dövizin dış güçlerin elinde olmasından dolayı Türk ekonomisinde bir değişiklik olmadığına dikkat çekti. Yönder, “Döviz değerleri şuan normal seyrinde devam ediyor. Bu değerler Afrin operasyonu başlamadan öncede aynıydı, şimdide aynı. Yani bu operasyonun dövize bir etkisi olmadı. Çünkü bu dövizi zaten biz elimizde tutmuyoruz, Yahudiler elinde tutuyor ama ekonomi açısından az da olsa fark eder. Savaş için bir sürü harcamalar oluyor ister istemez. Fakat bu geçici bir şeydir, yani bizim, ülkemizin gerçek ekonomisini etkilemez. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi bu operasyondan etkilenmez. Afrin operasyonu da tabi kolay bir şey değil, başka bir ülkenin topraklarını girip, teröristlerle savaşmak zor bir şey. Yaklaşık 12 gündür operasyonlar devam ediyor. İnşallah bu operasyon 13’üncü güne kalmaz ve biran önce teröristler temizlenir ve ülkemiz rahat bir nefes alır. Burası temizlendiği takdirde Münbiç’e bile girip oradaki teröristleri de temizleyebiliriz. Allah’ın izniyle bu operasyonu başaracağımızdan ben eminim. Çünkü Türk Devletinden tüm dünya devletleri korkuyor ve çekiniyor. Blöf yapıyorlar ama korktuklarını belli etmemeye çalışıyorlar, tabi ki korkacaklar. Çünkü tarihte en uzun süre ayakta kalan devlet Osmanlı İmparatorluğuydu. Hiçbir devlet Osmanlı Devleti kadar ayakta kalmamıştır. Bu devam ettiği sürece her şeyin üstesinden geleceğiz. Sözlerimin başında da dediğim gibi bu operasyonun ne bize ne ülkemize ne de başka bir şeye olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Bu dövizi dış güçler etkiliyor. Yani aslında başka dış güçlerdeki büyük bir ülkede böyle bir operasyon olsa oradaki operasyondan dolayı belki etkilenebilir döviz, ama bizim ülke de döviz üzerine çok bir etkimiz olmadığı için ekonominin etkilenmesi söz konusu bile olamaz. Bu dış güçler olduğu sürece biz ikinci plana kalıyoruz. O yüzden de döviz konusunda çok söz sahibi değiliz. Allah’ın izniyle de bu operasyonu biran önce bitirip, rahat bir nefes alacağız” dedi.


Ahmet Paksu
30 yıldır Kapalı Çarşıda Kuyumculuk işiyle uğraşan Ahmet Aksu, bir diğer kuyumcu Ömer Yönder gibi Affin Operasyonunun dövizi etkilemediğini dile getirdi. Aksu, “Döviz değerleri birkaç gündür normal seyrinde gidiyor ama bunun Afrin operasyonuyla ilgisi yok. Vatandaşlar son birkaç haftadır dövize bir etki gösteremedi. Vatandaşlar dövize talep gösterdiği sürece döviz etkileniyor. TSK tarafından yaklaşık 12 gün önce başlatılan Afrin operasyonunun da bizim, dövizin üzerinde herhangi bir etkisi olmadı. Sadece bizim değil, Türkiye’de de ekonomiye bir etkisi olmadı. Yani söz konusu olamaz. Önceki aylara tabi döviz kurları biraz düşüşte ama biz kuyumcular olarak dövizin yükselmesini bekledik o da olmadı. Vatandaşlarda sanırım dövizde bir değişiklik olacağını tahmin ettiler belki de o yüzden birkaç gündür beklediler ama dövizde söz konusu bir değişiklik olmadı. Zaten Dövizin değişmesi ya da dövizde bir oynama olması için bizim kendi ekonomimizde de bir değişiklik olması lazım. Bizim ekonomimizde bir değişiklik olmadığından dolayı Afrin operasyonu ekonomiyi etkilememiş oldu. Umarım bundan sonra işlerimiz istediğimiz gibi olur. ayrıca bizim için sınırda hainlerle sıcak çatışmaya girerek ülkemizi korumaya çalışan güvenlik güçlerimizin, askerlerimizin Allah yardımcısı olsun. İnşallah bu operasyondan zaferle çıkıp, şehit vermeden rahata kavuşuruz” şeklinde konuştu.


Bünyamin Çevirici 40 yıldır
Yaklaşık 40 yıldır Kapalı Çarşıda Kuyumcu esnaflığı yapan bir diğer isim Büyamin Çevirici, diğer kuyumcu esnafları gibi Afrin operasyonunun dövizi etkilemediğini söyledi. Çevirici, “Şuanda döviz değerlerinde bir değişiklik yok. Bu değerler Afrin operasyonu başlamadan öncede aynıydı, şimdide aynı. Yani bu operasyonun etkisi dövize yansımadı, ekonomiye de yansımadı. Vatandaşlar dövize birkaç haftadır zaten bir etki göstermiyor. Yani altın da alan yok diğer döviz kurlarında da alan yok. Vatandaşlar sanırım operasyonun dövizi etkileyeceğini düşündü ama öyle bir şey olmadı. Aslında vatandaşlarımız bu operasyonu gözlerinde çok büyüttü. Sadece biz Afrin’e girdik teröristleri etkisiz hale getirdik. Bununla savaşla falan bir alakası yok. Büyük bir taaruz gibi bir şey değil. Küçük çaplı bir operasyon sayılır bu. O yüzden bu operasyonun ne Türkiye ekonomisini ne de bizim dövizi etkileyecek bir tarafı da olmadı. Allah ordumuzu muzaffer eylesin, inşallah hiçbir şehit vermeden operasyonu biran önce tamamlarız” ifadelerini kullandı.
Haber: Hakan Aydın
 

Editör: Mahmut Beyaz