Geleceği inşa edecek gençlerin bilgi, ahlak, estetik, ruh güzelliği, merhamet ve adalet duygularıyla yetişmelerine katkı sağlamak. Milleti bir araya getiren değerlerin insani haysiyet ve erdemlerin nesilden nesle aktarılarak hayat bulmasını temin etmek. Toplumun geleceğe umutla bakabilmesi için insani erdemlerle donatılmış, dinamik bir gençliğe sahip olmasını temin etmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın iş birliğinde hayata geçirilen Manevi Danışmanlık Hizmeti meyvelerini veriyor. Türkiye genelindeki tüm KYK Yurtlarında olan Manevi Danışmanlar; derdi, sorunu yâda sıkıntısı olan öğrencileri dinleyerek, konuşmalarıyla onları rahatlatıyor. Öğrencilere bazen bir anne şefkati bazen bir dost canlılığı bazen de bir kardeş gibi tüm samimiyetiyle yaklaşan Manevi Danışmanlar, öğrencilerin adeta umut ışığı oluyor.

Manevi Danışmanlık Hizmetinin en güzel uygulandığı illerden biri olan Kahramanmaraş’ta da Manevi Danışmanlar tüm özverileriyle öğrencilerle yakından ilgileniyor. Manşet Gazetesi olarak Manevi Danışman Hizmetini yerinde görme fırsatını yakaladık. Bu kapsamda da KYK İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, Kredi Yurtlar Kurumu Avşar Yurt Müdürü Nuray Akın, Avşar Yurdu Manevi Danışmanı Neslihan Utangan ve öğrencilerle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşmelerde Manevi Danışmanlık Hizmetinden öğrencilerin oldukça güzel faydalandığını ve bu durumdan herkesin oldukça memnun olduğu bilgisini aldık.

“YURTLARIMIZIN ŞARTLARINI GÜZELLEŞTİRDİK”
Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan KYK İl Müdürü Mehmet Ali Öztürk, “Kredi Yurtlar Kurumu olarak biz öğrencilerimizin fiziki imkânlarını şartlarını güzelleştirdik.  Öğrenciler yemek çeşitlerinden, güzel ortamlardan, yataklarından tamamı o kadar güncellendi ki çok rahatlar. Biz öğrencilerin fiziki şartlarını güzelleştirirken aynı zamanda da ruhuna da gönlüne de hitap etmeye çalıştık. Manevi olaraktan nasıl güncelleniriz nasıl çocuklarımıza gençlerimize ulaşırız diye bu manada bakanlığımızın, diyanet işleri başkanlığıyla yaptığı protokol neticesinde ihtiyacı olan yurtlarımıza manevi danışman görevlendirmesi gündeme geldi” dedi.

“ŞU ANDA HER YURDUMUZDA MANEVİ DANIŞMAN VAR”
Şu anda mevcut KYK yurtlarının hepsinde Manevi Danışmanın olduğunu ifade eden Öztürk, “manevi danışmanlık bizim bütün faaliyetlerimizde aktif olarak değerlendirdiğimiz faydalandığımız güzel bir sistem haline geldi” diye konuştu. Öztürk, “Şu anda her yurdumuzda manevi danışman var. Manevi danışmanımız, o yurdu aile olarak düşünecek olursak annesi, ablası, abisi olarak orada öğrencinin sadece din, iman, fıkıh, siyer gibi konularda değil her konuda öğrencilerimize yardım ediyor. Manevi danışmanımız adeta çocuklarla dertleşen onlarla hasbıhal edip o çocukların isteğine göre bazen idareyi rahatlatan bazen yemekhaneyi rahatlatan bir kişi. Her türlü öğrenciyi rahatlatıyorlar. Çünkü anne babalardan dönüş alıyoruz ve aile çocuğunda ki değişikliği fark ediyor” diye konuştu.  

DANIŞMANLARIMIZ VARLIKLARINI HİSSETTİRİYOR”
Manevi Danışmanların varlıklarını hissettirdiklerini belirten Öztürk, “Manevi danışmanımızda bütün bu çalışmalarda öğrencilerle oralarda da tanışıyor. Her tarafta varlığını belli ediyor. Hatta öğrenciler merak ediyorlar. Odasına gidiyorlar oradaki görevini görünce daha da rahat oluyorlar. Zannediyorlar ki sürekli yazan çizen odasına vardıklarında kendilerini dinleyen bir ablayla bir ağabeyle karşılaşıyorlar. Manevi danışmanlarımızın imkânlarını biz Allah'a şükürler olsun müstakil bir oda vererek oradaki öğrencilerimize yedirilen içirilen pasta böreğinden tutun çayına çerezine kadar ikramları da üstümüze alarak öğrencilerimizle manevi danışmanlarımızı en rahat ortamda buluşturmaya çalıştık. Örneğin haftalık bir sinema saati var haftalık sinema saatinde her hafta öğrenciler için değerli bir film bulmaya çalıştık. Öğrencilerimiz o sinema saatini hasretle bekliyor çünkü orada güzel bir ortamda film seyrediyorlar. Hatta bende ailemle bir kaç defa gelerek o ortamda bulundum. Gençlerin bulunduğu ortamda her şey çok farklı ve güzel. İnşallah çalışmalarımız bu şekilde devam edecek. Ayrıca KYK yurtlarındaki manevi danışmanlık çalışmaları için ülkemizde üç il çekim yapmak üzere Diyanet Tv tarafından örnek seçildi. Bunlardan birinin ilimiz olması bizleri gururlandırdı” şeklinde konuştu.

“MANEVİ DANIŞMANIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZİ RAHATLATTI”
Kredi Yurtlar Kurumu Avşar Yurt Müdürü Nuray Akın bunun bir ekip işi olduğunu belirterek, manevi danışmanlığın yurttaki öğrencileri oldukça rahatlattığını vurguladı. Akın, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “1004 kapasiteli Avşar kız yurdunda 3 yönetim memuruyla hizmet yaparken o kadar çok zorluklarla karşılaştım ki yani nöbet tutan bir kurumuz biz. 24 saat nöbet tutuyoruz. Sabah nöbetçi olan kişi ertesi gün izinli oluyor ve 2 hafta sonra nöbetçi olan kişiyle de nöbete girdiği zaman tek personelle kaldığım günler olmuştu. Ama Neslihan hocamın manevi danışman olarak atanmasıyla birlikte önce biraz acaba hani olur mu olmaz mı diye kafamda soru işaretleri vardı. Fakat kendisiyle bire bir görüşmelerimizle, aynı ortamda bulunduğumuz durumlarda Neslihan hocamla güzel bir frekans yakalayacağımı kendim hissetim. Eminim oda benim için hissetti. Çünkü biz bir ekip işi olarak bu işe başladık. Neslihan hocam bana sihirli bir değnek gibi dokundu. Çünkü il müdürlükleri yeni kurulmuş, hem 1004 kapasiteli yurdun müdürüyüm hem yurt idare şube müdürlüğünü vekâlet ediyorum. 2 Tane müdürlüğü idare etmek çok zor ve rutin olarak denetimlere gidiyorsunuz. 9 Tane yurdumuz var.”

“YURTTA SORUN ÇIKMIYOR”
Manevi Danışmanlık sayesinde yurtlarda herhangi bir sorunun çıkmadığını anlatan Akın, şunları kaydetti: “Burada olamadığım dönemlerde Neslihan hocam öğrencilerimle o kadar güzel bir ilişki kurmaya başladı ki çocuklarımızın agresif, kavgaya meyilli veya intihara meyilli çocukların yanlıştan dönmelerini sağladı. Ben bunları bire bir de gözlemledim zaten ve 1004 kapasiteli yurtta kavga olmaması, olay çıkmaması, çocuklar arasında anlaşmazlıkların çıkmaması gibi bir olay mümkün değil. Yani küçük bir ailede bile çıkabiliyor. Ama bizim yurtta Neslihan hocamla beraber çıkmamaya başladı ve sorunlar azaldı. Biz disiplin işlemini doğru düzgün yapmadık. Cam patlasın görevlendirildikten sonra 3 tane disiplin işlemi uyguladık. Ama aynı şeyi diğer yurtlara söyleyemeyeceğim. Herkes manevi danışmanıyla uyum içerisinde çalışıyor ama herkes Neslihan hocam kadar başarılı değil.”

“AMACIMIZ GENÇLERİMİZE ROL MODEL OLMAK
Avşar Yurdu Manevi Danışmanı Neslihan Atılgan, amaçlarının gençlere rol model olmak olduğunu söyledi. Atılgan, “Bu çalışma milletimizin geleceğini inşa edecek gençlerimizin bilgi, ahlak, estetik, ruh güzelliği, merhamet ve adalet duygularıyla itişmelerine katkı sağlamak. Milletimizi bir araya getiren değerlerin insani haysiyet ve erdemlerin nesilden nesle aktarılarak hayat bulmasını temin etmek. Toplumun geleceğe umutla bakabilmesi için insani erdemlerle donatılmış, her yönden iyi yetişmiş, ruhen ve bedenen dinamik bir gençliğe sahip olmasını temin etmek amacıyla diyanet işleri başkanlığımız gençlik ve spor bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla iş birliği içerisinde yürütülen bir manevi danışmanlık hizmetidir. Burada temel yaklaşımımız yurtlarda yürütülen gençlik çalışmalarında gençlerimize rol model olacak şekilde rehberlik yapmak ve tüm çalışma süreçlerini ona göre inşa etmelerini sağlamaktır. Bu yıl manevi danışmanlıkta 3. yılım olacak. Aslında manevi danışmanlık hizmeti ilk yıl 60 kişiyle pilot olarak başladı. 2. yıl 110 kişiyle onların içerisinde bende vardım. Şuan tüm Türkiye'de 540 manevi danışman bu hizmeti yapmakta” ifadelerini kullandı.

“KİMSEYE ANLATAMADIKLARI ŞEYLERİ GELİP BANA ANLATABİLİYORLAR”
Öğrencilerin hiç kimseye anlatamadıkları şeyleri gelip kendisine anlattıklarını dile getiren Atılgan, şunları kaydetti: “Aslında dini gibi gözükse de her türlü problemi arkadaşlarıyla olan sıkıntıları, aileleriyle olan sıkıntılarıyla geliyorlar. Öğrencilerimizde aile içi iletişimsizlik çok fazla ve konuşurlarken hatalı olduklarını kendileri farkına varıyorlar. Mesela önce geliyor annesini babasını anlatırken bencilce davrandığını söylüyorlar vesaire falan ama muhabbeti aça aça aslında kendisinin penceresinin çok dar olduğunu daha iyi anlıyor. İbadetlerden zevk almama veya bilmeme, yapıyor ama ne kadar doğru yapıyor gibi bütün hepsi harmanlanmış bir şekilde karşıma çıkabiliyor. Çocuklar bana anlattıkların şeyin bende kaldığını çok iyi biliyorlar. Yani kimseye anlatamadıkları şeyleri gelip bana anlatabiliyorlar ve bunda hiç sıkıntı yaşamıyor. Hocam aramızda kalsın bile çok şükür artık denmiyor. Biliyor ki o söylediği şey bende kalıyor. Geliyor anlatıyor rahatlıyor bazen ağlıyor bazen beraber ağlıyoruz. Daha sonrada mesela çok içsel bir şey anlatmışsa bir daha sizi görmemem lazım diyor. O kadar çok içini açmış ki utanıyorum artık sizi görmekten diyebiliyorlar. Diyorum ki hani burada oldu bitti konuştuk bundan sonra sen istersen konuyu açarım istemezsen konuyu açmam. Biz böyle çok şükür bir aile olduk bu çalışmanın etkisinin büyük olması ben buna bağlıyorum.”

“DANIŞMANIMIZ HER YÖNDEN DESTEK OLAN BİR İNSAN”
Yurt öğrencilerinden Gülistan Merve Kuzhan, “Ben buraya geleli 3 ay gibi bir süre oldu. Ama yurdu sevdiren insan diyebilirim. Çünkü ilk defa ailemden uzak bir ortama gelmiştim dayanamıyordum. En ufak bir sorun olduğunda direk kendimi kötü hissediyordum.  Arkadaşlarımın aracılığıyla Neslihan hocamı tanıdım. Gelip konuşmak istediğimi söyledim o da beni kırmadı kabul etti. En ufak bir sıkıntım olduğunda arayacağım tek insan. Beni dinliyor sen haksızsın demiyor bana sonra karşıdaki kişinin haklı taraflarını söylüyor sonra bakıyorum ki haksız olduğumu anlıyorum. Aslında bana empati kurmayı, sabrı dini yönden de manevi yönden yani her yönden destek olan bir insan. Ondan dolayı benim için çok kıymetli ve değerli bir insan. Bir ilahiyatçı olarak böyle bir şeyin olması beni çok mutlu etti. Çünkü insanları herkes anlayabilir ama manevi yönden anlamak çok farklı bir konu. Bu anlamda bizlere çok olumlu katkılarda bulunuyor” dedi.

“EN ZOR KONULARI BİLE RAHATÇA ANLATABİLİYORUZ”
Bir başka yurt öğrencisi Nazlı Tuğba ise şunları söyledi: “Neslihan hoca diyoruz ama bizim gerçekten ablamız annemiz bir insan oldu artık. Ben yaklaşık 2 yıldır tanıyorum kendisini. Benim çok şükür ailevi ve arkadaşlarımla çok fazla problemim yok ama ekonomik anlamda çok fazla sıkıntım vardı. Çünkü çok fazla para harcama sıkıntım vardı. Neslihan hocam sayesinde düzelttim bu konuyu. İlk geldiğim andan itibaren işte Nazlı programını oluştur, Nazlı hangi gün ne kadar para harcıyorsan onu yaz böyle böyle şu zamana kadar düzeltemediğim maddi harcama sıkıntımı Neslihan hoca sayesinde düzelttim. En büyük sıkıntım buydu. Manevi anlamda dediğim gibi hiç kimse olmasa bile yanımızda Neslihan hoca var diyebiliyoruz. Onun varlığını hissedince o yüzden çok rahatız. Bu uygulamada en sevdiğim olay güler yüzlü bir insanın bizimle manevi sohbetlerin çok daha güzel olduğunu düşünüyorum. Muhabbetlerimiz hiç sıkıcı geçmiyor. En zor konuları bile güler yüzle çok daha rahat anlatabiliyoruz ve anlatınca rahatlıyoruz. Neslihan hocanın yanına geldiğimizde yüzümüz gülüyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz