Kadınların sosyal yaşama daha aktif bir şekilde katılması amacıyla projelerinde pozitif ayrımcılık yaparak önemli faaliyetler gerçekleştiren Hanefi Mahçiçek öncülüğündeki Onikişubat Belediyesi, üstlendiği sorumlulukla kadınların özel günlerinde de yanında olduğunu gösteriyor. Onikişubat Belediyesi, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapmasında mikro kredi kullanarak iş hayatına atılan kadınları kahvaltıda bir araya getirdi. Mikro kredili kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesinin yanı sıra ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması amacıyla düzenlenen kahvaltı programı, Onikişubat Belediyesi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’nda gerçekleştirildi. Kahvaltı programına AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve eşi Ayten Mahçiçek, AK Parti Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, Mikro Kredi Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan ve çok sayıda mikro kredili kadınlar katıldı. 

“TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI İLİYİZ”

Kahvaltıda ilk olarak Mikro Kredi Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan katılımcılara seslendi. Kahramanmaraş’ın Türkiye’de Mikro Kredi Uygulamasından faydalanan en başarılı il olduğuna dikkat çeken Pehlivan, “Öncelikle Onikişubat Belediyemizin organizesinde bizleri bir araya getiren Hanefi Mahçiçek başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarak, eli öpülesi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kahramanmaraş Mikro Kredi Uygulaması 2007 yılından bu yana Türkiye’de faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye Mikro Kredi Uygulaması da 2003 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. 2007 yılında başlamamıza rağmen Kahramanmaraş, Türkiye’de en çok Mikro Kredi’nin kullanıldığı, en çok üretimin yapıldığı, en çok başarının yakalandığı ildir. Bu vesileyle bunların hepsinin gerçekleşmesinde devletimizin ve yöneticilerimizin arkamızda dağ gibi durmasından kaynaklıdır. Mikro Kredi eğer Kahramanmaraş’ta ve tüm ilçelerinde uygulanan bir projeyse ve bu Türkiye’de tek ise bizim mecliste sözümüz olan sayın Milletvekilimiz Habibe Öçal’a çok çok teşekkür ediyorum. Yıllardır bizlerin yanında olan, maddi ve manevi hiçbir şekilde desteğini esirmeyen, mikro kredi kullanan bayanlarımızın her zaman yanındayım diyen Hanefi Mahçiçek başkanımıza da sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

“8 MART KUTLAMA GÜNÜ DEĞİL ANMA GÜNÜDÜR”

Programda AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal katılımcı bayanlara yönelik bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına, 8 Mart Dünya Kadınlar gününün ortaya çıkış hikâyesinden bahsederek başlayan Milletvekili Öçal, “Ben 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü hiçbir zaman bir kutlama günü olarak görmüyorum anma günü olarak görüyorum. Çünkü ortada bir acı var ve acının kutlanacak bir yanı yoktur” dedi. Öçal, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldik. Bugün, dünyada bir anlam teşkil ediyor. Amerika’da yaklaşık olarak 30 binden fazla dokumacı kadının maaşlarına itiraz etmelerinden dolayı bir ambara kapatılıp orada çıkan yangınla diri diri yanmalarına göz yumulması sonucunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmiş. Ben 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü hiçbir zaman bir kutlama günü olarak görmüyorum anma günü olarak görüyorum. Çünkü ortada bir acı var ve acının kutlanacak bir yanı yoktur. 8 Mart barbar batının kadınlara armağanı gibidir. Biz kadınlar kendi haklarımızı ve kendi değerimizi batıdan öğrenecek değiliz. İnanç ve medeniyet referanslarımıza baktığımızda biz zaten haklar konusunda onlardan çok ama çok öndeyiz. Ben Amerika’ya çok sık giden bir insanım ve her gittiğimde özellikle Meneton bölgesinde evsiz ve sokakta yaşayan kadınların sayısının gittikçe arttığını görmekteyim. Bu kadınların, ısınmak amacı ile metroların havalandırma deliklerinin üzerinde geceleri geçirdiğine şahit oluyorum. Demek ki süper güç olmak insanlara yeterli değerin verildiğini göstermiyor. Bizim medeniyetimiz böyle mi? Aç ve açıkta kalan kadını sokaklarda kolay kolay göremezsiniz. Devlet olarak sığınma evleri gibi bir takım sosyal tesislerimiz mevcut ama olmasa bile bizim halkımız zaten o kadınları koruma çemberine alır. Kadınlarımız kendi değerleri doğrultusunda bu ülkenin kalkınmasında üzerlerine düşeni en iyi şekilde yapmışlardır. Bu ülkenin en sancılı ve sıkıntılı dönemlerinde kadınlarımız her zaman meydanlarda olmuşlardır” dedi.

“BİZİ HİÇ KİMSEYE BENZETEMEZLER”

Kadının sadece Kadın olduğunu, kimseye ve hiçbir şeye benzetemeyeceklerine değinen Öçal,

“Fatıma, Hz. Hasan Hüseyin’in annesidir ama Fatıma bu değil. Fatıma Hz. Ali’nin eşidir ama Fatıma bu da değil. Fatıma Hz. Muhammed’in kızıdır ama Fatıma bu da değildir. Fatıma Fatıma’dır. Ali Şerritati Fatıma Fatma’dır kitabında Hz. Fatıma’yı bu şekilde nitelendirir. Yani her kadının kendine has bir özelliği vardır. Bizi hiç kimseye benzetemezler. Bizim ‘Müslüman kadın’ sıfatımızından başka bir sıfat adımıza yakışmaz. Mesela Ayten hanıma hitap ederken Hanefi Bey’in eşi Ayten Hanım derler ama ben diyorum ki Ayten hanımın eşi Hanefi Bey. Çünkü Hanefi beyi, Hanefi Bey yapan birçok özelliğini Ayten hanımdan almıştır. Bu kadını yüceltmek değildir kadına kendi hakkını vermektir. Bana eşim bu konuda takılıyor. Önceden hep, Şamil beyin eşi Habibe Hanım diye hitap ediyorlardı şimdi ise Habibe hanımın eşi Şamil Bey diyorlar bu nefsime biraz ağır gelmeye başladı diyor. Dünya indir bindir dünyasıdır dedim bende” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİN BU NOKTAYA GELMESİNDE BİZ KADINLARIN EMEĞİ YADSINMAZ”

Son olarak birçok yapının kurucusunun kadınlar olduğuna vurgu yapan Milletvekili Öçal, “Türkiye bir takım antidemokratik dönemlerden geçmiştir. Refah partisinin kim kurduğunu hatırlayın. Refah partisini kadınlar kurmuştur. AK Parti’yi kuran kadınlar oldu. Meclise girememelerine rağmen kapı kapı dolaşarak yeri geldi partiye oy topladılar, destek istediler. Çünkü ülkenin kurtuluşu noktasında ancak bu şekilde sorumluluk alacaklarına inandılar. Ülkemizin bu noktaya gelmesinde biz kadınların emeği yadsınmaz.  Biz kadınlarımıza eğitimli kadınlar deriz ama sizler Anadolu’nun İrfanlı kadınları, eğitimli kadınlar kadar çok değerli ve kıymetli olduğunuzu bilin. Kayınvalidem ve annemin okuma yazmaları yok ama hayat tecrübeleri çoğu zaman benim önüme geçiyor. Bir bakıyorum ki çocuk yetiştirmede benden çok çok öndeler. Bazen öyle şeyler duyuyorum ki şöyle bir silkeleniyorum ve bunlar bu bilgiyi nerden öğrendiler diyorum. Bizler hep kitaba deftere endeksli yetiştirildik ama onlar çevreyi gördü hayattan, insanlardan tecrübe edindiler” şeklinde konuştu.

“BİZİM MEDENİYETİMİZDE KADINLAR HER ALANDA VARDIR”

Sözlerine tüm Kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak başlayan AK Parti Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, “Ellerine geçen az bir miktarla, az bir ürünle çok büyük şeyler üreten bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Modern ama barbar batının çıkarttığı bir Kadınlar Günü’ndeyiz. Biz bunu bile en iyi şekilde değerlendiriyoruz çok şükür. Batı aslında kendi zihniyetinde kadınları mahkûm etmiştir, 8 Mart Kadınlar Günü’nün çıkış nedeni de 8 kadının hapsedilmesidir. Bizim medeniyetimizde bu durum böyle değildir. Bizim medeniyetimize bakarsanız kadın her yerde, her alanda. Şiirimizde, şarkımızda, sözümüzde, eserimizde, kadınlar her yerde. Kadının her ismiyle bir şiir var, her ismine bir şarkı var. Bir şair Elif demiş, Ayşem demiş, bir başka şair Mihriban demiş. O kadar güzel eserler var ki. Mimar Sultan’da, Mihrimah Sultan’a cami yapmış, onu camiyle bütünleştirmiştir ve eserleri günümüze kadar yaşayıp gelmiş. Hamdolsun böyle bir toplumda, böyle bir medeniyette yaşıyoruz. Aşık Veysel, ‘Kadın insandır, erkek insanoğlu’ diyor, dehşet verici bir söz. O zaman topluma baktığımız zaman kadın insandır, erkek insanoğlu. Toplumu iyileştirmek için, güzelleştirmek için bize o kadar çok görev düşüyor ki, biz ne kadar iyi işler yaparsak ne kadar güzel davranışlarda bulunursak ne kadar güzel çocuklar yetiştirirsek toplum daha güzel olacaktır” dedi  

“BU ÜLKEDE KADINLAR ÇOK DEĞERLİDİR”

Kadına en çok değer ve kıymetin verildiği ülkenin Türkiye olduğunu belirten Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “En az 30 ülke gördüm, şundan emin olun bu ülkelerin ve dünyadaki ülkelerin hepsinin içerisinde kadınların en saygın, en kıymetli, en değerli olduğu ülke Türkiye’dir dedi. Mahçiçek, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü gönülden, yürekten kutluyorum. Biz istiklal savaşımızda öncüyüz ama ekonomik istikrar savaşımızda kadınlarımız Türkiye birincisi. Bundan da emin olun ki gurur duydum, şeref duydum. Bize de yakışan buydu. En az 30 ülke gördüm, şundan emin olun bu ülkelerin ve dünyadaki ülkelerin hepsinin içerisinde kadınların en saygın, en kıymetli, en değerli olduğu ülke Türkiye’dir. Bakmayın siz onların kadın hakları filan dediklerine, emin olun ki bu da böyledir. Onlar girlfriend derler, bilmem ne derler, öyle yaşar giderler hiçbir değer yargıları olmadan. Çekirdek ailelerinin bir değeri ve kıymeti olmadan. Bizim aile hayatımız bizi ayakta tutan en önemli unsurumuzdur. Onun için bu ülkede kadınlar çok değerlidir. Ben Amerika’da 40 derecede güneşin altında asfaltta çalıştırılan kadınlarımızı gördüm ve onların bir ev hayatı, bir aile hayatı yoktur. En çok korktukları şey de ihtiyarlamaktır çünkü onlar ihtiyarlayınca bir huzurevine atarlar, kimse bakmaz ve orada ölümü beklerler. Ama bizde bizim için makamların en güzeli olan cennet, kadınlarımızın, annelerimizin ayakları altındadır. Dolayısıyla bu ülke güzel bir ülkedir, bu ülkenin insanları da güzel insanlardır. Dumlupınar Mahallesi’nde caddeleri geziyordum, oradaki esnaf kardeşlerimizin çoğunun hanım kardeşlerimiz olduğunu gördüm, çok da mutlu oldum doğrusu. Dolayısıyla bizim hanımefendi kardeşlerimiz işi eline alıyor dedim. Sizlerle gurur duyuyoruz, aile hayatınızda çocuklarınızla beraber sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum” diye konuştu.  

Program, Onikişubat Belediyesi tarafından katılımcı kadınlara hediye verilmesi ile son buldu.

HABER:AHMET GÜNEÇIKAN-TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz