30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimler sonucunda başkanlığa seçilen ve kurucu Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Hanefi Mahçiçek liderliğindeki Onikişubat Belediyesi, model ve modern bir ilçe olma yolunda emin adımlarla hedefine ilerliyor. 240 bin 464 hektarlık bir alanda, 54’ü merkez 136 mahallesi ve Türkiye’nin 30 ilinden fazla 450 bini aşkın nüfusuyla Onikişubat ilçesine ve halkına hizmet veren Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek’in başarılı çalışmalarıyla her noktasında farklı bir yatırıma ev sahipliği yapıyor. İlçesine kazandırdığı birbirinden önemli yatırımlarla hem Onikişubat’ın çehresini değiştiren hem de ilçe halkının büyük beğenisini kazanan Başkan Mahçiçek, tek tek hayata geçirdiği çalışmalarla imkansız olarak görünen birçok yatırımı hizmete açarken, bir kısmının da startını veriyor. Göreve geldiği ilk günden itibaren ilçedeki eksiklikleri belirleyen ve çözüm için kolları sıvayan Başkan Mahçiçek, yapımı hızla devam eden yeni belediye hizmet binası, asfalt plenti, eğitim binaları ve sosyal tesislerinin yanı sıra sayılamayacak birçok projeyle “Model ve Modern Bir İlçe” hedefi doğrultusunda 7/24 çalışmalarını sürdürüyor. Kaynakların amacına uygun, etkin ve verimli kullanımı çerçevesinde, çevreye duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kentleşme düşüncesiyle çalışa Başkan Mahçiçek, doğal, tarihi ve kültürel mirasa da sahip çıkarak gelecek nesillere aktarıyor. Başkan Mahçiçek ayrıca, ilçesinin bütün mahallelerine kazandırdığı Bilgi ve Kültür Evleri, Sosyal Etkinlik Merkezleri ve diğer bütün imkanlarını öğrencilere seferber ederken, Kültürünü Keşfet ve Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projeleriyle de öğrencilerin her alanda yanında oluyor. Tüm bu projelerin yanı sıra Türkiye’nin önemli Büyükşehir Belediyelerinin dahi alamadığı EXPO Fuarı’nı 2023 yılında Onikişubat’a taşıyan Başkan Mahçiçek, hem Onikişubat’ı hem de Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacak.

“ÜRETEN TÜRKİYE, ÜRETKEN BELEDİYE”

Üreten Türkiye olma yolunda projeler hayata geçiren Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hayata geçirdiği projelerin ve yapıların gelecek nesillere faydalı bir miras olmasını istiyor. Bu kapsamda da sadece bina inşa etmek istemediğini, o binaların insan odaklı hizmet vererek, fayda sağlaması gerektiğini belirterek “Yeni hizmet binamızın inşaat süreci tamamlanmak üzere. Gelecek nesillere miras olarak bıraktığımız bu binamızda öncelikle otopark sorunumuz ortadan kalkacak. Daha sistematik hareket ederek, hızlı işletim sistemimiz ile vatandaşımıza hizmetin en iyisini vermeyi hedefliyoruz. Her konuşmamda belirtiyorum, binalar yapmak çok kolay. Her yerel yönetim bina yapabilir ama öncelik bu binanın içini dolduracak insanlara fayda sağlamak. Sadece betondan ibaret bir yer inşa etmek doğru değil. Önemli olan insana yapılan yatırım. Bizlerde bu anlayış ile sadece betondan ibaret olmayıp, fayda sağlayan, üretken olan binaları hizmete açıyoruz. Belediyemizin yeni binasında da güneş panelleri ve gri su tesisatımız ile ekonomiye destek olup, israftan kaçınacağız” dedi.

Başkan Mahçiçek, inşa ettikleri yapıların, projelerin bulunduğu bölgeye can suyu olduğunu da dile getirirken, “Yeni hizmet binamız bulunduğu bölgeye prestij sağlayarak, değer katacak. Hayata geçirdiğimiz her yapı, her proje aslında vatandaşımızın da bulunduğu bölgeyi değerlendiriyor, ekonomisine de katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN KESİNTİSİZ İLK BİSİKLET YOLU ONİKİŞUBAT’TA”

Onikişubat Belediyesi’nin bölgesine değer kattığı ve hizmete açtığı bir diğer model proje ise Onikişubat Belediyesi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu. 9 kilometre yol boyunca kesintisiz olma özelliği ile Türkiye’de ilk olan proje vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Farklı tasarım bisiklet modelleriyle merak uyandıran bu alan her yaştan insana hitap ediyor. Gruplara yönelik bisiklet modellerinin bulunduğu bu mekânda vatandaşlar eğlenceli dakikalar yaşanıyor. Proje de bisiklet yolu haricinde yine kesintisiz yürüyüş yolu da yerini alıyor. İki ayrı banttan oluşan yolda vatandaşlar bir yandan rahat bir şekilde bisiklete binebilirken, diğer yandan doğa ile iç içe olan alanda yürüyüş yapabiliyor. Kahramanmaraş’a ve bölgesine değer katan proje aynı zamanda vatandaşları sportif faaliyetlere de yönlendirerek, sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekiyor.

“350 MİLYON KAYNAK ÜRETTİK”

Daha sonra sözlerine 415 Bin nüfusu ile Onikişubat Belediye hizmetlerinden bahsederek devam eden Başkan Mahçiçek, 4,5 yılda yapmış olduğu hizmetinin detaylarından bahsetti. 722 Milyon yatırımın 422 Milyonunu iller bankasından aldığını ifade eden Başkan Mahçiçek, 350 Milyon farkla kaynak üretildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği gibi 2023, 2053 ve 2071 vizyon ve misyonu ile hareket ettiklerini ifade eden Başkan Mahçiçek, sözlerine şu ifadelerle devam etti; “EXPO 2023’ün Ana Teması “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık”tır. 21. Yüzyılın temel sorunlarından biri küresel çapta giderek yayılan kentleşme olgusudur. Artan nüfusla birlikte doğal kaynakların artan tüketimi, doğal alanların imara açılması ve tamamen insan ve üretim odaklı mekân tasarımı gezegenimizin geleceğini tehdit etmektedir. Bu acıdan değerlendirildiğinde; “Doğa Dostu Şehir” ifadesi küresel kentleşmenin alması gereken yeni üsluba işaret ederken, “Duyarlılık” insanın doğaya, doğal yasama olan ilgi ve dikkatinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır. EXPO’lar; ülkelerin ve şehirlerin kalkınmasını, gelişmesini sağlayan, şehrin bilinirliğini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde arttıran, halka eğitim, kültür, sanat ve eğlence deneyimi yasatan, iç ve dış̧ turizmi canlandıran, yeni iş imkânları ve fırsatlar oluşturan Dünya Kupası ve Olimpiyatlardan sonraki en önemli uluslararası etkinliklerdendir. Kahramanmaraş̧ il genelinden 1 milyon, bölge illerden 600 bin, ulusal çapta gelenlerden 250 bin ve ülke dışından gelenlerden 150 bin olmak üzere toplamda 2 milyon ziyaretçinin alana gelmesi beklenmektedir. Bu uluslararası organizasyonu şehrimize ve halkımıza kazandırmak için çok uzun ve meşakkatli bir yolculuğa çıktık. 18 Eylül 2018 tarihinde Padova, İtalya’da toplanan 70.  (AIPH) Genel Kurulu’nda Onikişubat’ın 2023 Uluslararası Bahçecilik EXPO’su adaylığı aleyhte oy kullanılmamak kaydı ile oy birliği ile kabul edilmiştir. EXPO 2023 sadece bahçecilik alanında değil, aynı zamanda uluslararası işbirliği anlaşmaları ile diğer EXPO şehirleri ve katılımcı ülkeler ile yapılacak olan sektörel toplantılar ile ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirecek ve komşu coğrafyaya uzanan olumlu sonuçlara sahip olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ülkemize ve şehrimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

 “SPOR YAPALIM SAĞLIKLI KALALIM”

Sportif faaliyetler açısından göreve geldiği günden bu yana Onikişubat ilçesine 31 milyon yatırım yapan ve “Spor Yapalım, Sağlıklı Kalalım” sloganı ile bireylere sağlıklı yaşamı aşılamaya çalıştığını belirten Başkan Mahçiçek “Önceliğimiz her zaman insan ve sağlıklı yaşam. Sağlıklı yaşam içinde spora ihtiyacımız var. Düzenli yaşam için, kendimizi dinç hissetmemiz için sportif faaliyetlerden faydalanmalıyız. Bu kapsamda bölgemizin her bir noktasına ulaşarak, vatandaşlarımıza hizmet sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“YAZ AYINDA ONİKİŞUBAT’IN GÖZDESİ YÜZME HAVUZLARI OLDU”

Onikişubat Belediyesi’nin yüzme havuzları ilçede yoğun ilgi görüyor. Özellikle yaz kursları ile birlikte öğrencilere ücretsiz olarak yüzme eğitimi imkânı sunan Onikişubat Belediyesi’nin 6 adet kapalı yüzme havuzu bulunuyor. Yaptığı açıklamada Onikişubat’ın gözdesinin yüzme havuzları olduğunu belirten Başkan Mahçiçek “2 tanesi Haydarbey ve Necip Fazıl mahallelerimizde yarı olimpik olmak üzere, Şehit Abdullah Çavuş, Piri Reis, Cumhuriyet, Barbaros ve Saçaklızade Mahallelerimizde dahil toplamda 7 adet kapalı yüzme havuzumuz bulunuyor. Yüzme bilmeyen çocuklarımız için yaz okulları kapsamında ücretsiz olarak özel antrenörler eşliğinde yüzme eğitimleri veriyoruz. Orta ölçekli bir spor kompleksi konumunda olan inşası devam eden, iki konsept bir arada Saçaklızade ve Barbaros Bilgi ve Kültür Evlerimizi hem eğitime hem de sportif faaliyetlere katkı sağlamak amacıyla vatandaşımızın hizmetine açacağız. Özellikle yaz kurslarımız kapsamında yüzme eğitimi programlarımız gençlerimiz ve çocuklarımız tarafından yoğun ilgi gördü” ifadelerine yer verdi.

Onikişubat Belediyesi inşa ettiği Bilgi ve Kültür evleri kapsamında okuma salonu olarak hizmet verecek Mevlana Bilgi ve Kültür Evi hariç, aynı konseptte bütün projelerinde eğitimin yanı sıra, fitness salonu gibi sportif faaliyetlerinde gerçekleştirebileceği imkânlar sunuyor.

Bir diğer önemli proje FIBA ve FIVB standartlarına uygun Hürriyet Spor Salonu’ndan da bahseden Başkan Mahçiçek “Burada vatandaşlarımız basketbol, voleybol, masa tenisi ve hanımlara özel fitness gibi imkânlardan da faydalanabiliyor. Yine bulunduğu bölgede sosyal statü açısından zenginlik kazandırıyor” dedi.

MAHALLE KÜLTÜRÜ ONİKİŞUBAT’TA YAŞATILIYOR

Bir yandan gelişen teknolojiye ayak uydurup önemli projeler hayata geçiren Başkan Mahçiçek, diğer yandan da gelenek, görenek ve kültürlerini ayakta tutmak için çalışıyor. Bunlara verilebilecek en iyi örnek ise halı sahalar. Şehir merkezindeki hizmetin aynısını kırsala da taşıyan Başkan Mahçiçek, “3 tanesi beldeden dönüşen mahalleye, 3 tanesi de köyden dönüşen mahalleye, 2 tane okul bahçesi içerisine ve 4 tane de park alanlarında olmak üzere tam 12 halı saha yaparak gelecek nesillerimizin hizmetine sunduk. Bu alanlarda da çocuklarımız ücretsiz olarak sportif faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda da mahalle kültürünü yaşatıyor, çocuklarımızın sosyalleşmesini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

SOSYAL ETKİNLİK MERKEZİ ‘ÖZEL OKUL’ GİBİ ÇALIŞTI!

Onikişubat Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezlerinde bulunan üniversite hazırlık öğrencilerinin başarısı, gençlerin geleceğin teminatı olduğunu belirten ve bu anlayış ile onların eğitimine katkı sağlayan Başkan Mahçiçek’i de gururlandırdı. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının başarı tablosunda lise takviye gruplarında ilk dört binde 1 öğrenci, ilk On Binde 29 öğrenci, elli binde 120 öğrenci, yüz binde 206 öğrenci, yüz elli binde 362 öğrenci ve iki yüz binde 427 öğrenci derece alarak, %70 oranında başarı sağladı. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ortaokul takviye gruplarında ise ilk %5’lik dilime 33 öğrenci, ilk %10’luk dilime 184 öğrenci, ilk %15’lik dilime ise 260 öğrenci girmeyi başararak, %81 oranında başarı sağlandı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek sağlanan başarı oranlarından dolayı mutluluğunu belirterek “Sosyal Etkinlik Merkezlerimizde her yıl ortaokul ve lise olmak üzere öğrencilerimize ücretsiz olarak eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlamak ve hayata atmak istedikleri adımda bir basamak görevi görerek, onlara en iyi imkânları sunmaya çalışıyoruz. Eğitim, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda aktiviteler gerçekleştirerek, onların nitelikli bireyler haline gelmesini sağlıyoruz. 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminin çok şükür meyvelerini aldık. Öğrencilerimiz verdiğimiz eğitimlerin karşılığında bize en güzel hediyeyi verdiler. Biz istiyoruz ki, geleceğimizin teminatı olan bu gençlerimiz kendilerini en iyi şekilde yetiştirsin ve bu ülkeye faydalı bireyler haline gelsin” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz