Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasının ardından kırsal alanlardan şehir merkezine yoğun bir göç akışı olurken, nüfus artışıyla birlikte kent sokaklarındaki araç sayısı da hızlı bir şekilde artış gösterdi. Özellikle Trabzon Caddesi, Bahçelievler, Borsa Caddesi, Kıbrıs Meydanı ve Sarayaltı’nda trafik yoğunluğu kendini gösterirken, bu hatlar üzerinde normal parkların yanı sıra bilinçsiz araç sürücülerin gelişigüzel ikinci sıra park etmesi vatandaşları isyan ettiriyor. Kahramanmaraş trafiğinde yaşanan kronik sorunların başında gelen çift sıra park sorununun çözümü noktasında Fatih Mehmet Erkoç öncülüğündeki Büyükşehir Belediyesi Kuzey Çevre Yolu, şehir giriş çıkışları, Ulu Camii Tünel Kavşak, Karamanlı Tünel Kavşak, Abdulhamithan Tünel Kavşak ve akıllı kavşaklarla önemli çalışmalara imza atarken, vatandaşların duyarsızlığı trafiği kilit noktasına getirmeye devam ediyor. Polisin ceza makbuzları da sürücülere caydırıcı unsur olmazken, yapılan çift sıra parklar insanların kendilerini sorgulayarak önce zihniyetlerini değiştirmesi gerektiğini gerçeğini ortaya çıkarıyor.

EN BÜYÜK GÖREV ESNAFLARA DÜŞÜYOR”

Kahramanmaraş’ın trafikteki en büyük problemlerinin başında yer alan park sorunu her geçen gün artarak devam ediyor. Ana caddeler üzerinde yapılan çift sıra parklar, yaşanan trafik sorununu ikiye katlıyor. Kentin en yoğun kullanılan arterlerinden biri olan Trabzon Caddesi, Bahçelievler, Borsa Caddesi, Kıbrıs Meydanı ve Sarayaltı’nda yapılan çift sıra parklar sebebiyle, otobüsler kendilerine ait alana girip çıkamazken, mecburi olarak yolcuları yolun ortasında indirip bindirmek zorunda kalıyorlar. Trabzon Caddesinde yer yer üç sıra bırakılıp gidilen araçlar sıkıntılı olan kent trafiğini durma noktasına getiriyor. Özellikle büyük hayallerle kent merkezinde kısa sürede yapımı tamamlanmasının ardından hizmete giren bin 500 araçlık Arasa Otopark, oldukça uygun fiyatına rağmen vatandaşlar tarafından ilgi görmüyor. Bu noktada ise en büyük görev kent merkezindeki esnaflara düşüyor. Esnaflar, sabah iş yerlerine geldiklerinde araçlarını ilk olarak dükkanlarının önüne park edince, hem müşterilerine hem de kente gelen turistlere yer kalmıyor. Hal böyle olunca ise ilk olarak esnafların sonra da Kahramanmaraş halkının elini taşın altına koyarak, araçlarını otoparklara park etmesi gerekiyor.

TRAFİK NOKTASINDA KATI KURALLAR KONULMALI”

Kentin yoğun olarak kullanılan sokaklarındaki çift sıra parklardan dolayı şikayetçi olan vatandaşlar ise, “Yol kenarında ikinci sıraya bırakılan araçlar dar olan caddelerdeki trafik akışını durdurma noktasına getiriyor. Kahramanmaraş’ta maalesef trafik kurallarına uyulmuyor. Yapılan denetlemeler yetersiz ve etkisiz olacak ki araç sürücüleri yer geldiğinde kaldırımlara bile araçlarını bırakıp gidebiliyorlar. Özellikle dükkanına mal indiren esnafların kamyonları yolun yarısına kadar gelerek caddeyi daraltıyor ve trafiği aksatıyor. Belediyeden bu konuda bir düzenleme bekliyoruz. Bu konuda katı bir tavır konulmalı, herkes her istediği zaman şehir içine kamyonu yanaştırıp mal indirme ve bindirme yapmamalı. Büyük şehirlerdeki gibi saatleri belirlenmeli. Trafik noktasında denetimler ne kadar sıklaştırılsa da araç sürücülerinin daha duyarı ve dikkatli olması gerekiyor. Otoparklar da yapılsa yollar da genişlese maalesef bizim halkımız para vererek aracının otoparka koymak istemiyorlar, öyle ki bedava bile yapsanız aracını otoparka götürmeye erinecek insanlar var” sözleriyle tepkilerini dile getiriyorlar.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz