1991 yılında özel bir şirkette çalışmaya başlayan Adnan Bayraktar, emekli olup olmadığını öğrenmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’ne giderek prim gün sayısını hesaplattırdı. Yapılan hesaplama sonucunda SGK tarafından Bayraktar’a emekli olabileceği söylendi. Emeklilik üzerine bin bir çeşit hayal kuran Bayraktar, büyük bir sevinçle çalıştığı şirkete giderek emeklilik işlemlerini başlattı. Bayraktar’ın çalıştığı şirket ise SGK’nın bildirdiği ölçüde tazminatı hesaplayarak teslim etti ve emekliye ayrıldı. Böylelikle iş yerinden ayrılan ve bir heyecanla emeklilik maaşının bağlanmasını bekleyen Bayraktar, SGK’dan gelen bildirimle hayatının şokunu yaşadı. Hızlı bir şekilde SGK’ya giden Bayraktar, yetkililerden SGK priminin yanlış hesaplandığını, 2020 yılının Ocak ayında emekli olabileceğini öğrendi. Emekli olacağın düşüncesiyle ev alarak büyük bir borç içine girmesinin yanı sıra hiçbir geliri olmayan, yaklaşık üç aydır kendi birikimini harcayarak geçimini sağlayan Bayraktar, mağduriyetinin giderilmesi noktasında yetkililerden yardım istiyor.

“SGK HESAPLADI EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ DEDİ”

Emeklilik sürecinde yaşadıklarını gazetemize anlatan Adnan Bayraktar, SGK’nın prim gününü hesapladığını ve emekli olabileceğini öğrendiğini belirterek, “Özel bir şirkette 1991 yılından bu yana çalışıyordum, 2019 yılının Ocak ayı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek emekli olmak için günümü hesaplattım. Bana 7 Ocak 2019’da emekli olabileceğim söylendi ve prim günlerim toplandı, hesaplandı. O gün geldiğinde dilekçemi vererek emekli olabileceğimi belirttiler. Benimle beraber aynı kurumda çalışan üç arkadaş dilekçemizi verdik. O dilekçelerimizle birlikte SGK’ya gittik, prim günümüz hesaplandı. SGK’nın bize verdiği yazılarda emekli olabileceğimiz, emekli maaşı bağlanabileceği şeklinde SGK Merkez Müdür Yardımcısı Hüseyin Kaygaz’ın onayıyla bize belge verildi. Biz o belgeyle beraber çalıştığımız kuruma gittik. İş yerimiz o belgeye istinaden bize tazminatlarımızı ödedi ve emekliye ayrıldık” dedi.

“KİRAMI BİLE ÖDEYEMİYORUM ÇOK MAĞDUR DURUMDAYIM”

Emeklilik maaşının bağlanacağını beklerken SGK’dan aldığı haberle hayatının şokunu yaşadığını aktaran Bayraktar, yaşadığı sorunları şu şekilde anlattı, “Yalnız emekliye ayrıldıktan sonra Şubat’ın 19’u itibariyle bize maaş bağlanacaktı. Tekrar Şubat’ın 14’üne bana bir yazı geldi, SGK’ya çağırdılar. Biz sizin gününüzü yanlış hesap etmişiz dediler, 2020’nin Ocak ayında emekli olabileceğimiz belirttiler. Ben de bu arada bir firmadan ev aldım, borçlandım. Taksitlerimi var, bankaya senet ödedim. Yaklaşık üç aydan bu yana maaş alamıyorum, mağdur durumdayım. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Beni tekrar iş yerime mi alırlar, veyahut benim paramı öderler 2020 yılında benim paramdan mı kesilir bilmiyorum. Yaklaşık üç aydan beri kendi cebimden yiyorum, hiçbir gelirim yok. Üstelik kirada oturuyorum, kira ödemek zorunda kalıyorum. Normalde 15’ile 19’u arasında ödemem gereken kirayı ödeyemedim ve ev sahibimden bir ay müsaade aldım. Ben çok mağdur durumdayım.”

“SGK HATASINI KABUL EDİYOR AMA...”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hatasını kabul ettiğini fakat herhangi bir sonuç alamadığını belirten Bayraktar, “Sosyal Güvenlik Kurumu hatasını kendisi kabul ediyor, hata yapmışız, yanlışlık bizde diyor. İşverenimi aradılar, tekrar işe alınması noktasında ama oradan da herhangi bir sonuç alamadım. SGK’dan da bir sonuç alamıyorum. Çalıştığım firma bu bizim hatamız değil, bu SGK’nın kendi hatası, kendi yanlışı diyor. Bize primler hesap edildi o şekilde priminizi hesabınıza aktardık, bizden kaynaklı bir hata ya da kusur yok diyor. SGK’nın düzeltmesi gerekiyor bu yanlışı diyorlar” şeklinde konuştu.

“STAJ PRİMİM TAM GÜN YATTIĞI İÇİN BEN BOŞA DÜŞTÜM”

SGK’nın hesaplamadaki yanlışının staj günlerinde priminin tam gün olarak yatması nedeniyle olduğunu söyleyen Bayraktar, sözlerine şu şekilde devam etti, “Hesaptaki yanlışlık şuradan kaynaklanmış. Ben 1986 yılında bir fabrikada staj yaparken prim bildirgelerim tam gün üzerinden yatırılmış. Yani stajyer öğrenci değil de tam gün olarak yatırılmış, bir işçi olarak gösterilmişim. SGK hesaplamayı yaparken tam gün yatırıldığı için primim o pirim üzerinden hesap yapmış. Hata buradan kaynaklanıyor. Tekrar SGK yaptığı inceleme bu günleri staj olarak düzelttiği için ben boşa düşmüş oldum. Ama SGK primi alırken normal tam gün olarak prim almış işverenden. Benim ödenen primim bile fazla yatmış o dönemde” dedi.

“MAĞDURİYETİMİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUM”

Mağduriyetinin giderilmesi noktasında yetkililerden yardım isteyen Bayraktar, “Farklı bir yerde bana iş verirlerse çalışırım ama bu süreçte benim primim aşağı düşecek, sigortalı çalışmam gerekecek. 2020’de emekli olduğumda şuan da alacağım emekli maaşını da alamayacağım. Bana derlerse ki şurada çalış, biz senin sigortanı yatırmayalım veya sigortalı göstermeyelim derlerse de olabilir. Çünkü ben geçimimi sağlamak için bir şekilde çalışmalıyım. Üç tane çocuğum var, okula giden çocuklarım var. Üstelik evim kira ve mağdur durumdayım. Elimde SGK’nın yanlışı olduğuna dair belgelerim de var, kolaylıkla ispatlayabilirim. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. SGK bana diyebilir ki, biz senin maaşını verelim, sen bize teminat ver biz 2020’de maaşından keselim derse ben bunu da kabul ediyorum. Ama önemli olan benim mağduriyetimin, sıkıntımın giderilmesi” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz